loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SJEFEN I RYGGEN: Richard Clausen Schmidt og de andre lærlingene hos Olaf B. Terjesen på Teie har Petter Davidsen og resten av sjefene i ryggen.
SJEFEN I RYGGEN: Richard Clausen Schmidt og de andre lærlingene hos Olaf B. Terjesen på Teie har Petter Davidsen og resten av sjefene i ryggen.

– Lærlingene er en kommende ressurs

Georg Mathisen / 2018-03-26 11:56:45

– Vi ser ikke på lærlingene som billig arbeidskraft. De er en kommende ressurs, sier Petter Davidsen, sjef i Vestfolds største rørleggerbedrift.

De blir kjent med dem tidlig og beholder de fleste. Olaf B. Terjesen AS er nominert når rørbransjens beste lærebedrift skal kåres 31. mai.

Avhengige av ungdommene

– Hvis vi skal klare å fungere videre og kanskje til og med ekspandere, er vi avhengige av å rekruttere ungdommene og lære dem opp til å bli best mulig rørleggere, konstaterer Davidsen.

Han er sjef i rørleggerbedriften på Nøtterøy i det som nå er blitt Færder kommune. Sammen med broren Morten er han andre generasjon i firmaet – faren tok over etter gründer Olaf B. Terjesen.

I tillegg eier de Tjøme Rørservice og to tredjedeler av Bjørn Gregersen AS i Horten.

Petter Davidsen er opptatt av å beholde lærlingene til de står der med svennebrevet i hånden, og helst etterpå, også.

– Mister jeg dem, har jeg gjort en tabbe og forspilt en mulighet. Noen ganger må vi naturligvis erkjenne at vi ikke har kommet i mål. Det er ikke alle vi klarer å bringe frem, og fra tid til annen må vi ta en hard beslutning og si at dette ikke har fungert så bra at vi har troen på det. Vi er nok blitt litt mer flinke til å ta sånne avgjørelser. Hvis vi bruker masse tid og krefter på dem som ikke fungerer, gjør vi dem også en bjørnetjeneste.

Få stryker

Heldigvis er strykprosenten lav i Vestfold. Davidsen roser organiseringen:

– Etter at rørleggermestrene etablerte opplæringskontor, så har det skjedd veldig mye positivt med ståprosenten. Jeg er veldig godt fornøyd med den ordningen som vi har her i distriktet. Det betinger jo igjen at pengene som følger eleven, går uavkortet til opplæringskontoret. Det har hjulpet veldig å ha en person der som følger opp, konstaterer han.

Egen lærlingansvarlig

Selv får han også ros for organiseringen. Med en egen faglig leder som har ansvaret for alle lærlingene, blir det enklere å følge opp.

Olaf B. Terjesen får inn de første potensielle rørleggerne allerede fra ungdomsskolen. Noen kommer på utplassering derfra, og så har firmaet utplasserte elever fra både vg1 og vg2 hvert eneste år.

– Akkurat nå har vi vel tre elever utplassert to ganger i uken. Da får vi sett hva det bor i dem. Så vet vi hva de er gode for når de kommer for å søke lærlingkontrakt, sier Petter Davidsen.

– En annen og voksende del av rekrutteringen er voksenlærlinger. Voksne mennesker mellom etparogtyve og noenogtredve år som sier at de har tenkt seg veldig grundig om og ønsker å omskolere seg. De kan ha mangfoldige typer bakgrunn, og dette er mennesker som er veldig dedikerte. De går inn som voksne mennesker på redusert lønn med åpne øyne, selv om de ofte kan ha både barn og samboere eller koner, roser han.

I dårlige år tar firmaet inn kanskje én lærling i året. I bedre år er det rom for to eller tre.

– Nå har vi 43–44 ansatte rørleggere inkludert seks–sju lærlinger, forteller sjefen.

Der de gjør minst skade

Når de ferske lærlingene begynner i firmaet, sender han dem dit de gjør minst skade.

– De fleste havner i første runde på anlegg med flere erfarne rørleggere og baser. Så, etter hvert som de lærer seg noe, havner de i én-til-én-situasjoner på for eksempel boligprosjekt og eneboliger. På slutten av perioden er de mye innom serviceavdelingen vår. Dette har vi rutiner på. De har forskjellige baser, forskjellige anlegg og forskjellige typer jobb. Vi har ikke behov for å byttelåne lærlinger med noen for at de skal få timene sine med sprinkel, vann, avløp og gass, sier Petter Davidsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse