loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
GODT FORNØYD: Oddgeir Tobiassen i Rørentreprenørene er sikker på at den nye opplæringen gir bedre rørleggere. (Foto: Arne Kongsnes)
GODT FORNØYD: Oddgeir Tobiassen i Rørentreprenørene er sikker på at den nye opplæringen gir bedre rørleggere. (Foto: Arne Kongsnes)

De nye rørleggerne blir flinkere

Georg Mathisen / 2017-11-30 09:55:48

Den nye rørleggeropplæringen gir lærebedriftene flinkere folk. – Utdanningen blir mer attraktiv og bedre, sier Oddgeir Tobiassen i Rørentreprenørene.

Rørentreprenørene Norge fikk fullt gjennomslag for den nye fagopplæringen: Fire og et halvt års læretid og et eget vg2 for rør. Nå har bransjeorganisasjonen sagt sitt, også offisielt.

– Kvalitetsløft

– Et kjærkomment kvalitetsløft for alle involverte, oppsummerer Oddgeir Tobiassen.

Direktøren for kompetanse og utvikling har skrevet høringsuttalelsen fra Rørentreprenørene til forslaget fra Utdanningsdirektoratet. Uttalelsen er svært positiv til forslaget til ny måte å lære opp fremtidens rørleggere på – det som på departementalt språk heter «den yrkesfaglige tilbudsstrukturen».

– Det er svært viktig for faget at vi får beholde fire og et halvt års total læretid og at vi får et eget vg2 rør. I praksis betyr det at lærebedriftene får bedre kvalifiserte rørleggere, sier Tobiassen.

LES MER: Rørfaget beholder læretida

Han mener at et eget andreår på videregående skole bare for blivende rørleggere vil bidra til bedre rørleggerutdanning. Fremtidens undervisning kan konsentrere seg om rørteknikk. Det var bare mulig i begrenset grad med et felles vg2 kem (klima-, energi- og miljøteknikk), ifølge Rørentreprenørene.

Bedre rustet

– Dette betyr at fremtidens rørleggere er bedre rustet – særlig på den teoretiske delen – til å ivareta de samfunnsmessige forventningene som nye teknologi-, klima- og miljøkrav vil stille i fremtiden, ifølge kompetansedirektøren.

Han mener at utdanningen som kommer, blir mer attraktiv og bedre enn den er i dag.

– Da forlenget læretid ble innført for rørleggerfaget, medvirket utvidelsen til større modenhet blant elevene og færre stryk til svenneprøven. Innføring av et eget vg2 rør vil også bidra til en styrking av elevenes kompetanse, slik at de vil være enda bedre rustet til både svenneprøven og arbeidslivet, sier Tobiassen.

Ett fag

Rørleggerbransjen mener at endringene som er foreslått, kombinert med bransjens egne erfaringer, vil bety et løft for både elever, lærlinger og faglærere.

– Når elevene, og ikke minst faglærerne, kan konsentrere seg om ett fag – rørleggerfaget – mener vi at utdanningen blir bedre. Slik det er i dag, har ofte elevene bestemt seg for rørleggerfaget når de begynner på vg2 kem. Mange opplever da undervisningen utenom rørleggerfaget som unødvendig og demotiverende, sier Oddgeir Tobiassen.

LES MER: Kjemper for prøvestasjonene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse