loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VEGGHENGT: Vegghengte toaletter på Austrått skole har gitt arbeid i trange tider i Rogaland, samtidig som hverdagen er blitt hyggeligere for renholdere og elever, forteller Christian Egholm.
VEGGHENGT: Vegghengte toaletter på Austrått skole har gitt arbeid i trange tider i Rogaland, samtidig som hverdagen er blitt hyggeligere for renholdere og elever, forteller Christian Egholm.

Toalett på tiltak

Georg Mathisen / 2017-05-22 08:52:40

Rørleggerne fikk mer å gjøre, skoleelevene fikk triveligere toaletter og renholderne fikk en enklere hverdag. Ett av eksemplene på en tiltaksmilliard som ble til hundrevis av oppdrag i sør og vest.

Oljenæringen måtte kvitte seg med folk, og regjeringen svarte med tiltakspakker. Da ledigheten spratt i været på Vestlandet og Sørlandet, fikk over 60 kommuner ekstra penger til ekstraordinært vedlikehold.

Milliard

– Med disse midlene har kommunene kunnet utføre oppgaver de ellers ikke ville ha fått gjort, sier ekspedisjonssjef Sølve Steffensen i Kommunal- og regionaldepartementet.

Han har ikke fått oversikt ennå over hvordan fjorårets penger er brukt, men alt i alt er det delt ut over en milliard kroner til kommunene på Sør- og Vestlandet med høyere ledighet enn landsgjennomsnittet.

– Det er åpenbart at dette har betydning for aktiviteten og sysselsettingen i bygg- og anleggsæringen i disse områdene, men vi har ikke oversikt ennå over hvordan kommunene bruker disse midlene, sier Steffensen.

Gikk på veggen

En tredjedel av tilskuddet har gått til Stavanger og Sandnes.

– Det er klart at dette bidrar til å holde folk i aktivitet, sier Christian Egholm.

Han er bygningsansvarlig i det kommunale Sandnes Eiendomsselskap.

I fjor høst hadde kommunen 54 millioner kroner å bruke på ekstra vedlikehold. En av millionene gikk til å oppgradere toalettene på tre barneskoler.

– Før hadde vi gulvmonterte toaletter og fliser, forteller han. Nå har Sandved skole fått 15 nye vegghengte toaletter. Porsholen skole har fått 11 og Austrått skole sju. Samtidig er gulvbelegget skiftet og veggene er malt.

Lettere renhold

– Toalettene var veldig slitne og lite delikate å benytte, konstaterer forvaltningssjef Leif Arne Andreassen.

– En vesentlig bieffekt er at vi får en lettere hverdag for renholderne våre. Det er blitt lettere å holde rent de nye toalettene, siden de er vegghengte, sier han.

Eiendomsselskapet har brukt rammeleverandørene sine til de små og halvstore oppdragene. Det vil si Byggmester Sagen, Finn Midbøe på rør og D. Nysted på maling og belegg. På noen av de større jobbene har det vært minikonkurranser.

Merkbart mindre å gjøre

Daglig leder Runar Ullenes hos Finn Midbøe setter pris på krisepengene til regionen, men mener at tilskuddene kom sent og var litt små.

– De siste par årene har det vært merkbart mindre å gjøre. Tiltakene har vært nødvendige, og jeg håper de fortsetter med dem til vi kommer oss i normalt gjenge, sier han.

Finn Midbøe har ikke nedbemannet formelt, men bedriften har færre ansatte nå enn for et par år siden og tar inn færre lærlinger.

– Vi ønsker jo å sysselsette flest mulig. Det er klart at når kommunene får mer penger å bruke, så gir det mer aktivitet, sier Runar Ullenes.

Vannbåren varme

Austrått skole, som Christian Egholm viser rundt på, har flere forbedringer på gang enn bare de som krisepakken betalte for:

– Lydisolering og bedret ventilasjon er også en del av tiltakspakken. Samtidig får vi vannbåren varme i hele bygget. Det er et stort prosjekt som kommer utenom tiltaksmidlene, forteller han.

I år er det lagt nye planer for tiltaksmidlene som Sandnes har fått.

– Vi prøver å dele opp med litt vedlikehold innvendig, og så har vi satt opp litt fasademaling, forteller Christian Egholm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse