loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Elin Moer Brænne er daglig leder i Rørentreprenørene Norge – Vestfold og Opplæringskontorene for Rørleggerfaget i Vestfold. Foto: Rørentreprenørene Norge.

Sammen mot svart arbeid

/ 2015-12-10 15:32:05

Næringslivet og offentlig sektor ønsker å samle krefter for å få bukt med arbeidslivskriminaliteten.

NHO, bransjeforeningene, arbeidstilsynet, politiet og skattemyndighetene i Vestfold seg til møte på Bakkenteigen i Tønsberg i midten av november for å samle krefter blant annet for å bekjempe svart arbeid.

– Det er uhyre viktig at vi gjør dette. På denne måten får vi synliggjort overfor myndigheter at vi er på hugget og at vi ikke kan godta arbeidslivskriminaliteten – og at vi har krav om at myndighetene følger opp byggeaktivitetene i nærområdet, både på byggeplass og i bedriftene. Bedrifter skal drive seriøst, ha faste mennesker på jobb og drive seriøs opplæring, sier daglig leder i Rørentreprenørene Norge – Vestfold og Opplæringskontorene for Rørleggerfaget i Vestfold, Elin Moer Brænne, på nettsiden til Rørentreprenørene Norge.

 

Må ha ID-kort

Hun påpeker videre at det arbeidet som har blitt gjort for å bremse og fjerne denne formen for kriminalitet har begynt å fungere.

– Blant annet merker jeg det ved at jeg ikke kommer inn på byggeplasser sånn uten videre lenger når jeg skal besøke lærlinger. Jeg må ha ID-kort, og for å ha ID-kort må man være ansatt i en bedrift. Ingen slipper inn på en byggeplass i dag uten ID-kort – og det er veldig bra, sier Brænne.

 

Det viktigste arbeidet

Ifølge Brænne er holdningene hos menigmann det viktigste arbeidet i kampen mot svart arbeid.

– Den svarte økonomien i Norge utgjør 14 prosent av Brutto Nasjonalprodukt. Det utgjør 420 milliarder kroner hvert år – noe som er helt utrolig. (Ref. Dagsavisen) Dette kommer jo blant annet av at folk for eksempel heller leier inn ulovlig arbeidskraft til å male huset for 30 000,-, enn å betale 70 000,- til et seriøst malerfirma, sier Brænne.

Men det er ikke risikofritt for de kundene som velger å leie inn disse aktørene.

– Om en av dem faller ned fra stigen og skader seg, kan man selv bli ansvarlig for å dekke skadebehandlingen – og det kan bli dyrt, sier hun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse