loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
INGEN TVIL: Rørleggerne Oddvar Larsen (til venstre), Stian Andresen og lærling Andreas Krybelsrud fra Oslo-Akershus Rørleggerbedrift var blant de flere hundre rørleggerne som støttet den politiske streiken.
INGEN TVIL: Rørleggerne Oddvar Larsen (til venstre), Stian Andresen og lærling Andreas Krybelsrud fra Oslo-Akershus Rørleggerbedrift var blant de flere hundre rørleggerne som støttet den politiske streiken.

Streiket for innleieforbud

Arne Kongsnes / 2017-11-15 15:43:09

– Hovedproblemet er store aktører som bruker innleide i årevis, sier leder Joachim Espe i Rørleggernes Fagforening, som i dag deltok i den politiske streiken for å forby innleie.

Anslagsvis 1.500 fagorganiserte fra hele landet markerte den politiske streiken foran Stortinget onsdag ettermiddag, der temaet var «Forby bemanningsbransjen».

Bak streiken står foruten Rørleggernes Fagforening 13 andre forbund.

STREIKEGENERALEN: Joachim Espe i Rørleggernes fagforening.STREIKEGENERALEN: Joachim Espe i Rørleggernes Fagforening.

Viktig å støtte

Oslo-Akershus Rørleggerbedrift fra Bryn i Oslo sysselsetter 36 rørleggere og stilte med mange rørleggere. Blant dem Oddvar Larsen (30), Stian Andresen (35) og lærlingen Andreas Krybelsrud (18).

– Dette er en viktig streik å støtte. Vi er her for å hindre at bemanningsbyråene blir et enda større problem, sier Oddvar Larsen til Rørfag.

Bemanningsbransjen sysselsetter rundt 100.000, men tar nesten ikke inn lærlinger.

FOLKSOMT: Rundt 1.500 deltok i markeringen foran Stortinget.FOLKSOMT: Rundt 1.500 deltok i markeringen foran Stortinget.

Fast ansettelse viktigst

Tidligere i år leverte flere fagforbund i samarbeid rapporten som viser at fire av ti arbeidstakere på byggeplasser i Oslo-regionen er innleide. I 2013 var andelen innleide hos de tariffbundne entreprenørene – tradisjonelt de største –  13 prosent. Fire år senere er den steget til 35 prosent. Kort sagt: Hver tredje arbeidstaker er innleid.

LES MER: Her er hele rapporten om undersøkelsen av bruk av innleie

Faste ansettelser er viktigst for fagforeningene. Nulltimerskontrakter er utbredt i bemanningsbransjen og innebærer påstått fast ansettelse, men lønn bare under oppdrag.

– Vi vil ikke tilbake til et løsarbeidersamfunn der arbeidsfolk står med lua i handa, sier leder Joachim Espe i Rørleggernes Fagforening, som understreket at streiken ikke er rettet mot de ansatte i bemanningsbransjen, men mot prinsippet om innleie.

– Ikke snakk om topper

– Vi er enige med NHO og BNL om at useriøse aktører er et problem, men hovedproblemet er det massive omfanget av innleie hos store, seriøse aktører. Vi aksepterer ikke at arbeidsgiverne argumenter med behovet for å ta toppene når flere av dem har en innleieandel på 20, 30 og 40 prosent over flere år, sier Espe.

Men det finnes positive unntak:

– Assemblin har mange fagorganiserte rørleggere og en akkordkultur som tilrettelegger for effektiv jobbing. Da blir det også mindre behov for innleie, sier Espe.

NHO: Forbud er feil vei å gå

NHO mener den seriøse delen av bemanningsbransjen er nødvendig i norsk arbeidsliv og et forbud ikke er løsningen på problemene i byggenæringen.

I motsetning til arbeidstakerne mener arbeidsgiversiden at bemanningsbransjen løser en viktig oppgave i norsk arbeidsliv fordi den håndterer behovet for fleksibilitet og tar hånd om «topper» i en prosjektorientert bransje som byggenæringen.

– Vi ser en tendens til at innleid arbeidskraft blir brukt i stedet for egne ansatte i byggenæringen, i strid med de helt tydelige reglene for innleie som vi har i Norge. Det kan gi en urettferdig konkurransesituasjon for de bedrifter som har arbeidstakere direkte ansatt hos seg. Gjennom den senere tid har man sett en økende tendens til at bedrifter inngår såkalte sourcing-avtaler med bemanningsbedrifter innenfor bygg og anlegg. Det var ikke intensjonen da regelverket for innleie ble utformet i 2000, sier Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO.

Hun mener at løsningen ikke er et forbud mot innleie for denne næringen, slik Arbeiderpartiet nylig har foreslått.

– Gjennom et forbud risikerer vi for eksempel at byggeprosjekter stopper opp fordi vi ikke har nok folk på jobb. Det er det ingen som er tjent med, sier Melsom.

Nei til kvoter

Regjeringen fremmet før sommeren forslag til regulering av innleie. Forslaget omfatter en nærmere definisjon av fast ansettelse, en hjemmel for midlertidig ansettelse i bemanningsforetak ved utleie til vikariat – samt en kvotebegrensning på innleie.

NHO støtter en presisering av fast ansettelse som et virkemiddel i denne sammenheng, men er imot at det innføres en kvotebegrensning på innleie.

– Da risikerer vi at oppdrag og prosjekter stopper opp fordi bedriftene ikke får tilgang til nok kvalifisert arbeidskraft, sier NHO.

Anslagsvis 10.000 fagorganiserte deltok i den politiske streiken for å forby bemanningsbransjen i byggenæringen.

NORGE RUNDT: Rørleggernes Forening i Trondheim var også på plass utenfor Stortinget. NORGE RUNDT: Rørleggernes Forening i Trondheim var også på plass utenfor Stortinget. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse