loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KRONEKAMP: Lønnsoppgjøret handler ikke bare om kroner, men også pensjonsordninger i år. Søndag kan det bli storstreik. (Foto: Shutterstock)
KRONEKAMP: Lønnsoppgjøret handler ikke bare om kroner, men også pensjonsordninger i år. Søndag kan det bli storstreik. (Foto: Shutterstock)

LO varsler storstreik fra 8. april

Arne Kongsnes / 2018-04-03 13:53:07

LO har varslet plassfratredelse for  28.900 arbeidstakere. Ingen rørleggerbedrifter er berørt, men en storstreik kan indirekte ramme fordi en rekke store entreprenører er tatt ut.

Tvungen mekling mellom LO og NHO starter onsdag 4. april, med frist midnatt 7. april. Kommer ikke meklingen i mål, kan det bli storstreik fra og med 8. april.

Det vil i så fall bli den første storstreiken siden 2000.

SE OVERSIKTEN: LOs oversikt over hvem som tas ut i streik

Mange entreprenører

Oversikten viser at en rekke entreprenører er berørt, her er det varslet plassfortredelse fra organiserte ansatte under Fellesoverenskomsten for byggfag for blant andre Skanska Norge AS, Kruse Smith Entreprenør AS, en rekke Backe-selskaper og Block Watne AS.

Det er altså først og fremst som underentreprenører rørleggerbedrifter kan rammes dersom noen av de store entreprenørene stopper arbeidet helt eller delvis.

Samordnet oppgjør

Årets lønnsoppgjør er for første gang på ti år et samordnet oppgjør. Det betyr at LO og NHO sentralt og YS og NHO sentralt forhandler, og at vedtakene blir bindende for alle forbundene i LO og YS.

LO brøt tarifforhandlingene med NHO 22. mars. I dag ble det klart at LO også bryter den frivillige meklingen. Dermed starter den tvungne meklingen onsdag.

LO gikk inn i forhandlingene med følgende krav:

• Tette hullene i AFP-ordningen, sikre sliterne en rettferdig pensjon
• Pensjonsopptjening i obligatorisk tjenestepensjon fra første krone.
• Sikre dekning av reise, kost og losji for utsendte arbeidstakere
• Økt kjøpekraft til alle, som fremmer likelønn og bekjemper lavlønn

Kan ramme flere

Byggenæringens Landsforening, der Rørentreprenørene Norge er medlem, skriver på sine hjemmeisder:

«Dersom de organiserte som er omfattet av tariffoppgjøret tas ut i streik, er hovedregelen at arbeidstakere som ikke er omfattet av konflikten skal fortsette sitt arbeid. Dersom streiken medfører at andre medarbeidere, både organiserte og ikke organiserte, ikke kan sysselsettes på en hensiktsmessig måte, er det anledning til å permittere disse.»

Dersom streiken blir et faktum, kan både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden utvide konflikten med fire dagers varsel.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse