loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
MARKERINGSFRITT: Dette kan Torkild Korsnes ingenting om, og dermed møter han heller ikke noe markeringsbehov. Jobben hans er å bygge struktur og kultur, konstaterer han.
MARKERINGSFRITT: Dette kan Torkild Korsnes ingenting om, og dermed møter han heller ikke noe markeringsbehov. Jobben hans er å bygge struktur og kultur, konstaterer han.

Kan lite om rør, mye om kultur

Georg Mathisen / 2017-08-29 13:04:36

Rør kan han lite om, men han vet desto mer om å bygge kultur og struktur. Det tok bare fem år fra Torkild Korsnes begynte i bransjen til han ble valgt til styreleder i Rørentreprenørene.

Han var advokat på Hedmarken, og lite tydet på at han skulle bytte bransje. Seks år senere er Torkild Korsnes sjef hos K. Lund i Trondheim og nyvalgt styreleder i Rørentreprenørene Norge.

– Jeg har vokst opp med bransjen tett på meg, og da jeg var 18 år, begynte faren her som administrerende direktør, forteller Korsnes.

Selv studerte han juss, møtte kjærligheten på Hedmarken og skulle med tiden tilbake til Trondheim for å fortsette som advokat.

Men i mellomtiden hadde faren og en kollega kjøpt den tradisjonsrike familiebedriften. I 2009 ble Torkild Korsnes styreleder, og to år senere kom spørsmålet:

Kunne han tenke seg å ta over direktør­jobben? Det kunne han.

Kobber, plast og inkludering

– Jeg kom raskt i befatning med Rørentreprenørene Norge. Det synes jeg har vært en udelt positiv opplevelse. Maken til inkluderende og imøtekommende gjeng skal du lete lenge etter, sier Korsnes, som ikke legger skjul på at han er som fersking å regne i bransjen.

– Og de andre kan litt om rør. Det er mer enn jeg kan si, jeg som strever med å lære meg forskjellen på kobber og plast, spissformulerer han.

Ufarlig fersking

Akkurat den manglende rørkunnskapen kan være en fordel.

– Det å være kunnskapsløs om det man skal lede, har på mange måter vært et gode i jobben min. Jeg blir helt ufarlig for alle. Når alle i bransjen kan gå ut fra at de er flinkere enn meg, møter jeg lite markeringsbehov. Folk er villige til å hjelpe meg i min kunnskapsløshet, opplever Korsnes.

Han har ikke bred erfaring fra innsiden av Rørentreprenørene Norge, heller. Noen år i entreprenørutvalget, et par prosjektverv, men ikke bakgrunn fra styret.

– Som advokat lærer du fort at du ikke skal stille spørsmål som du ikke kan takle alle svar på. Så jeg har ikke spurt valgkomiteen hvor mange de hadde ringt før de ringte meg. Men det er riktig at de har plukket et ubeskrevet blad. Jeg innbiller meg at det var akkurat det de ville ha, sier den ferske lederen.

Stiller på dugnad

Da spørsmålet kom, bekjente han seg til firmaprinsippene:

– Kalles det inn til dugnad, så stiller vi opp. Det å representere hverandre er en del av samfunnsorganiseringen vår i Norge. I tillegg synes jeg sånne ting er innmari artig, innrømmer Korsnes.

Han har bred erfaring fra tillitsverv i studentarbeid, idrett, organisasjonsliv og næringsliv.

Suksess for K. Lund: Tar alltid en prat med flinke folk

Ambisjonen er å være mer enn en «posthåndterer» – en som sørger for at alt går rundt på en måte som gjør at ingen kan «ta ham» på noe på neste landsmøte. Organisasjonen skal løftes et hakk; bli sterkere både overfor medlemmene og innad i BNL og NHO.

Må friste foreldrene

– Drømmen er at selve rørfaget skal stå sterkere. Det betyr at rekruttering vil bli veldig viktig. Vi kan synes at dette er spennende, men hvis vi ikke får norsk ungdom til å synes det samme, er det bare et spørsmål om tid før vi visner bort, sier han.

Rekruttering, det betyr at det må fremstå som en god løsning for norske foreldre å sende ungene til byggenæringen generelt og rørfaget spesielt. Da handler det om å oppføre seg som folk: Å la ungdommen møte arbeidslivet som noe positivt, prøve seg i et fag og skaffe seg erfaring.

– Det finnes sikkert noen uheldige episoder, og de arbeidsgiverne som er useriøse, sløve eller rett og slett banditter, må lukes bort. De fleste av oss tar imot ungdommen på en ordentlig måte og er ekte opptatt av at de skal kunne kose seg og få en utvikling, sier Torkild Korsnes.

Både i bedriften og i formannsvervet er jobben hans å være frontfigur. Ikke på faget, men på å bygge struktur og kultur.

– Det å lede handler om å få det til å skje gjennom andre som har fagkunnskapen, sier han.

Må endre seg

Noen programerklæring eller klare meldinger om hvor det må endres, har han ikke. Generelt tror han at den som ikke endrer seg, blir fragått og utdatert.

– Det handler om å opprettholde det aller beste og å videreutvikle det nest beste. Jeg vet for lite til å peke ut noe som jeg mener at det bør gjøres noe med, men med erfaring fra egen virksomhet kan jeg anta at det ikke er alle medlemmene som føler at de blir sett eller informert godt nok. Medlemskontakten kan vi sikkert bli mye bedre på, sier han, men varsler at styret i all hovedsak kommer til å fortsette i samme retning som hittil.

Mellomløsninger

Juristutdannelsen lærte ham å angripe spørsmål på en annen måte enn det rør­leggere og ingeniører er vant til. Advokatjobben har trent ham til å sette seg inn i ting han ikke kjenner på forhånd – og det fort, siden det er dyrt å snakke med en advokat.

– I tillegg er det fint å kunne noe av jussen – for eksempel kontraktsrett, selskapsrett og noe arbeidsrett. Men det er ikke først og fremst kunnskap om lover og regler som er nyttig, men metodekunnskapen, mener han.

– Du må se bredt og lytte bredt når du får motargumenter, du trenes i å se det store bildet, og du lærer deg å forhandle og finne mellomløsninger.

Det er nyttig i en organisasjon som møter og ikke alltid er enig med for eksempel Fellesforbundet, BNL og NHO.

– Jeg bruker av og til det bildet at når jeg går på matbutikken, er det massevis av varer jeg ikke kjøper. Noen av varene kan jeg ikke forstå at andre vil kjøpe, heller. Men jeg synes fortsatt matbutikk er et bra konsept. Sånn er det med organisasjoner, også. Vi kan godt være uenige i enkeltspørsmål. Kanskje er det også vanskelig å se den
direkte nytten av eget medlemskap. Men det å representere hverandre er et godt konsept, sier Torkild Korsnes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse