loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SYKKELMESTER: Morten Vangsøy erklar for et nytt kapittel i en lang karriere – på to hjul, med grønn dekor og mye bedre muligheter for å komme seg rundt i Oslo enn det kollegene med servicebil har.
SYKKELMESTER: Morten Vangsøy erklar for et nytt kapittel i en lang karriere – på to hjul, med grønn dekor og mye bedre muligheter for å komme seg rundt i Oslo enn det kollegene med servicebil har.

Sykler inn i en ny hverdag

Georg Mathisen / 2017-10-30 09:25:12

Han tråkker seg fra jobb til jobb. Morten Vangsøy selger firmaet og driver videre alene – nå sykler han inn i soloppgangen på elektrisk rørleggersykkel.

– Den er vanskelig å lukeparkere med!

Morten Vangsøy triller elsykkelen ut av kontoret og setter hjelmen med Vålerenga-klistremerket på hodet. Setter seg skrevs over den lange doningen. Han har vært ute på første jobb med den, men det kommer til å ta litt tid før han blir helt fortrolig med sykkelen. Det går ikke så smidig som han hadde trodd.

Videre alene

Rørleggermesteren har rundet 67 år, men har ingen ambisjoner om å pensjonere seg. Kona har igjen sju år å arbeide, og han har ikke tenkt å gå hjemme og vaske gulv og lage mat. Derfor selger han storparten av aksjene sine i Vangsøy Rørteknikk til den nye kollegaen til sønnen Jonas. Selv fortsetter han med enkeltmannsforetaket sitt.

LES MER: Mesterfamilien på Vålerenga

– Det er et gammelt foretak som jeg opprettet da jeg var faglærer på Sogn videregående skole. Det var greit å ha et bitte lite firma for å plusse på den kommunale lønna og holde seg faglig på banen, sier han.

Utleie og prøvenemnd

Nå satser han blant annet på å ta på seg jobber for gamle konkurrenter. Han er kritisk til utleiefirmaene og mener det er rom for en seriøs rørleggermester som kan leies inn til enkeltjobber.

– Jeg skal ikke bruke 100 prosent av tiden på denne sykkelen. Jeg har arbeid i ankenemnd og med svenneprøver, så jeg kan ikke jobbe for meg selv på full tid, sier Vangsøy.

Han snakker seg gjerne varm om faget – om hvordan han håper å få en nasjonal standard på opplæringen slik at det ikke er noen tvil om hva en fersk rørleggersvenn har lært. Til daglig sitter han både i prøvenemnda i Oslo og ankenemnda som behandler klager på svenneprøveresultater fra hele Norge.

Elsykkeltilskudd

I sommer fikk han dekorert den nyinnkjøpte sykkelen sin. Nå er den klar til bruk, først og fremst innenfor ring 3 i Oslo.

– Jeg fikk 10.000 kroner i støtte fra byrådet, men sykkelen kostet jo over 50.000, forteller han. Det er nederlandske Workcycles som har laget den, men Vangsøy har kjøpt den hos Oslo Transportsykkel.

Verktøykasse

Sykkelen er lang, med lite forhjul og en fastmontert kasse mellom forhjulet og setet. I tillegg har han satt en aluminiumskasse på bagasjebrettet.

– Det er en vanlig verktøykasse, forklarer han. Den kan han ta med inn eller låse. I tillegg vurderer han å få på plass en aluminiumsplate som lokk på den fastmonterte kassen.

– Jeg har skrudrill og håndverktøy i verktøykassa, sammen med noe materiell. Litt av skrekken er at sykkelen eller verktøyet skal bli stjålet. Jeg vil jo parkere sånn at jeg har oversikt, og batteriet kan jeg ta med inn og lade opp mens jeg jobber, sier den syklende rørleggermesteren.

Grossisten frakter

Bagasjeplassen er begrenset, men han ser ikke for seg noen begrensninger i hvilke oppdrag han kan ta på seg:

– Jeg kan gjøre alle mulige jobber, men jeg må bli god i logistikk. Jeg kan til nød ta med meg en servantkran eller en kjøkkenkran. Jeg baserer meg på at jeg har så oversikt over jobbene at jeg bestiller alt, så leverer grossisten, og så kommer jeg syklende etter. Jeg får beskjed om når det kommer, og er kundene vanlige, friske folk, klarer de å bære opp tingene selv, også. Hvis jeg jobber for en hvilken som helst tidligere konkurrent, kan jeg egentlig klare meg med å selge timer, armer og bein, sier Morten Vangsøy.

Sydvest og piggdekk

– Du holder deg i form på denne måten. Selv om sykkelen er elektrisk, må du tråkke hele tiden for å aktivisere den. Jeg satser på at matchvekta går ned, smiler han.

Kondisen er på rett vei: Han stumpet røyken for to og et halvt år siden etter å ha røykt for 1,7 millioner kroner opp gjennom årene.

– Jeg har hatt stillesittende arbeid de siste årene. Samtidig har det tatt fyr i huet mange ganger når jeg har kommet rundt i byen og prøvd å parkere. I Oslo sentrum kommer jeg jo raskere på plassen med sykkel enn de gjør alle de som har servicebil, konstaterer han.

Morten Vangsøy frykter ikke regn eller vintervær:

– Det handler bare om klær. Jeg har jo sydvest. Når vinteren kommer, skifter jeg til piggdekk, fastslår Oslos syklende rørleggermester.

2 svar til “Sykler inn i en ny hverdag”

  1. Rørlegger sier:

    Kos deg midtvinters på sykkelen og lykke til de gangene du møter på noe i felt som du ikke har beregnet, sånn at du må sykle til grossisten og hente det eller få det tilkjørt.
    Høres ikke ut som en måte å tjene penger på.
    Men…han har gått konk før så hvorfor ikke.
    Jeg ler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse