loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ENGASJERT: Roar Aasen leder både Opplæringskontoret og Rørentreprenørenes avdeling i Telemark.
ENGASJERT: Roar Aasen leder både Opplæringskontoret og Rørentreprenørenes avdeling i Telemark.

Lagspilleren i Telemark

Arne Kongsnes / 2018-09-24 09:31:47

Han kjenner alle rørleggerbedriftene i Telemark. Roar Aasen (49) sørger også for at de samarbeider til beste for bedriftene og lærlingene.

Roar Aasen leder Opplæringskontoret i 70 prosents stilling og Rørentreprenørenes avdeling i 30 prosents stilling. Det synes han er en god kombinasjon.

– Jeg kjenner alle rørleggerbedriftene i Telemark og vet hvem jeg skal snakke med, forklarer Aasen.

Personlig har han betydelig rørfaglig ballast med seg: Svennebrev fra 1990, fagskoleingeniør både fra Fagskolen Sørlandet og hjemkommunen Porsgrunn, mesterbrev fra 2002 og betydelig yrkeserfaring som rørlegger, prosjektleder og daglig leder.

Leier folk av hverandre

Samarbeid er et nøkkelord for Roar Aasen. Telemarksavdelingen gjorde tidlig et valg at bedriftene må være medlem av Rørentreprenørene og Opplæringskontoret.

– Dette er en stor fordel. Bransje og Opplæringskontor hører sammen.

Aasen mener dette er noe alle andre også bør strekke seg mot.

– Vi har jobbet med at bedriftene leier faglært arbeidskraft av hverandre og dermed ikke trenger annen innleie. Vi lærer av hverandre og dermed bevarer vi kompetansen i eget fylke, slik at rørleggerne trygt kan bli i Telemark. Jeg vil skryte av de fantastiske bedriftene våre, de er opptatt av kompetanse og kurs. Bedriftene lar meg bruke mye ressurser på dette, og de satser skikkelig på lærlingene også.

For å unngå at flinke fagfolk fristes med ny jobb når de leies ut, har Aasen også fått bransjen i fylket med på et etisk regelverk som hindrer nettopp dette.

– Uten et slikt regelverk, ville ikke dette fungert.
Han innser at dette er enklere i et lite fylke som Telemark, men mener andre også kan ha noe å lære av hva de har fått til i Telemark.

Rekord i lærlinger

I Telemark er det nå til sammen 60 lærlinger i rørfaget.

– Etterspørselen er stor, markedet skriker etter lærlinger. Normalt tar vi inn 17-18 nye, men i år ble det ny rekord med 27. Fire av dem er jenter, det setter også bedriftene veldig stor pris på – bransjen trenger flere jenter.

51 av de 60 lærlingene følger standardmodellen med 2 år på skole og en læretid på 2,5 år. Resultatene er svært gode:

– Ingen lærlinger strøk i 2016 og 2017, i år har vi fått en stryk.

Aasen deler kontor med en rekke andre fag ved Opplæringskontoret i Telemark i Skien og vet hvor mye andre fag sliter, selv om Telemark har en tung yrkesfaglig tradisjon på videregående skole. Elevkullene blir mindre, men fortsatt velger 53 prosent av elevene i fylket yrkesfag.

Egen håndverkermesse

Tirsdag 25. september er det igjen klart for «Håndverkermessa» på Skogmo videregående skole i Skien.

Dette er et samarbeidsprosjekt med andre opplæringskontorer og videregående skoler. Messa viser de fag som er på en tradisjonell byggeplass.

Messa samlet i fjor 700 elever fra 9. og 10. klasse i tillegg til bedriftene som er representert.

Det er også elevene på de videregående skolene som står for selve arrangementet og bruker messa som en helt reell arbeidsoppgave i sin egen læring.

Opplæringskontorene holder i trådene og bidrar sammen med inviterte bedrifter økonomisk slik at arrangementet går rundt.

– Her bruker vi blant annet rørlærlingene til å fortelle om rørleggeryrket til ungdomsskoleelevene. Det gjør de i et ferdig rigget verksted. De snakker ikke om rørleggersprekken og kloakkstaking, men om digitalisering og avanserte bygg med varmeanlegg, sprinkling og datastyring, forklarer Roar Aasen.

Samarbeidet med ungdomsskolene i Telemark er godt, men det kan bli enda bedre.

– 6. september samlet Opplæringskontorene i Telemark 64 rådgivere fra hele fylket, mange av dem ønsker mer kompetanse om yrkesfagene. De vil ha mer av dette, forteller Aasen.

Stortrives

Gode resultater krever engasjement og arbeidsglede:

– På en skala fra 1 til 10, hvor godt trives du i jobben din?

– Jeg tror jeg må si 10, svarer Roar Aasen med et stort smil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse