loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
CENTRALSJEFEN: Rolf Munk Blaker har fått alle som arbeider med fornybar energi til å samle seg i Norsk Varmeteknisk Forening.
CENTRALSJEFEN: Rolf Munk Blaker har fått alle som arbeider med fornybar energi til å samle seg i Norsk Varmeteknisk Forening.

Kongen av fyrrommet

Georg Mathisen / 2017-12-11 08:30:19

Rolf Munk Blaker tok over en forening på ned­leggelsens rand og tidoblet medlemstallet. Nå går sjefen i Norsk Varmeteknisk Forening av med pensjon.

– Vi sa til oss selv at vi skulle være konger i fyrrommet, sier Blaker.

Da han tok over som daglig leder i Norsk Varmeteknisk Forening i 2009, var foreningen på vei til å bli helt unødvendig. Når oljefyringen forsvinner, er det liten vits i å ha en forening som arbeider med oljefyring.

Oljeforening

Det var nemlig der det hele begynte:

– Oljeselskapene etablerte foreningen i 1946 for å få etablert kompetanse på installering av oljekjeler, forteller Rolf Munk Blaker. Da oljefyringen begynte å komme, trenges det noen som kunne mer om å installere og vedlikeholde oljekjeler.

– Vi hadde vår «lokale menighet» som medlemmer. Så skjønte vi etter hvert at hvis vi skulle ha livets rett, måtte vi satse på fornybare energiressurser. Vi skulle ha kompetanse på alle energiressursene som kunne brukes. Selvfølgelig skulle vi tale vannbåren varmes sak. Så er spørsmålet hvordan man varmer opp dette vannet, konstaterer han.

Fikset brukket rygg

Selv kom han også fra oljeselskap. Han hadde erfaring fra Norsk Jernverk, Siemens og Norol, og representerte Statoil i styret i Norsk Varmeteknisk Forening.

I 2009 fikk han tilbud om førtidspensjon. Dagen etter at han gikk ut døren i Statoil, gikk han inn døren til Norsk Varmeteknisk Forening som ny daglig leder.

– Da lå foreningen nesten nede med brukket rygg. Økonomien var dårlig og medlemmene få. Vi fant ut at vi måtte ha flere medlemmer. For å få flere medlemmer måtte vi ha noe å tilby, sier Blaker.

Det ble månedlige fagmøter og medlemsbladet Fyrtøyet. Siviløkonomen Blaker ble medlemsverver. Han satte opp lister over hvem han ønsket å ha med som medlemmer og fra hvilke bransjer. Så satt han med telefonen dag etter dag og fortalte hvorfor de burde bli med.

– Da jeg overtok, var vi et par og førti medlemmer. Nå er vi cirka 430, forteller han.

De er leverandører, rørleggere, entreprenører eller rådgivende ingeniører. Store byggherrer. Utdanningsinstitusjoner. Foreningen vil samle alle som arbeider med fornybare energiressurser, og ser ikke på noen som konkurrenter.

– Novap gjør en glimrende jobb for varmepumpebransjen. Nobio gjør en framifrå jobb med fast biobrensel. Solenergiforeningen gjør en kjempefin jobb når det gjelder solfangere og solceller. Men vi favner alt. Vi konkurrerer ikke; vi samarbeider, sier Blaker.

Til og med oljeselskapene er med ennå: De satser på biofyringsolje.

Faglige møter

Trekkplasteret er ikke minst de månedlige faglige møtene. Invitasjon går til 1800 epostadresser hos de 430 medlemsbedriftene.

– Vanligvis er det 20–30 som kommer. Samtidig går det an å følge møtet direkte på Skype. På det meste har 56 pc-er vært med. Så vet vi at flere bedrifter samler to, tre eller opptil ti personer i et møterom for å se på.  Det er dette som er fremtiden, mener Rolf Munk Blaker.

Samtidig får de som møter opp fysisk, muligheten til å møte likesinnede og utveksle erfaringer.

Blaker gir ut tidsskrift, også. Fyrtøyet kommer med oppdaterte nyheter og informasjon. Og foreningen er høringsinstans og sier meningen sin til myndighetene.

Pensjonerer seg

Nå er Norsk Varmeteknisk Forening på jakt etter ny sjef. Den daglige lederen er to år yngre enn foreningen, men 8. mai runder han 70 og går av med pensjon.

– Min kjære Aud skal få se mye mer av meg. Nå blir det masse reising, sier Rolf Munk Blaker, som allerede er godt i gang: Nettopp tilbake fra Machu Picchu.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse