Bransjen blir bedre, og vest er best. 17 rørleggerjenter møttes i Bergen på kvinnedagen, og det var bare den første i en rekke med samlinger for å gjøre jentene i faget mer synlige.
Hver fjerde kvinnelige rørleggerlærling arbeider i Hordaland. Ved utgangen av 2017 hadde 43 kvinner lærekontrakt med en rørleggerbedrift – 11 av dem i Hordaland.
Marie Linn Havsgård tok initiativet til samlingen. Det gjorde hun etter påtrykk fra Rørleggersvennenes Forening i Bergen, der hun er en av 14 jenter som er organisert.
– 8. mars var en naturlig dag å samles på. Med en kvinneandel på rundt tre prosent i bransjen er det ingen tvil om at vi må gjøre noen grep for å få en bedre kjønnsbalanse, sier hun.
Selv har Havsgård arbeidet som rørlegger i åtte år. Nå er hun nyansatt i Chr. M. Vestrheim, som har flere kvinnelige rørleggere ansatt. Hun elsker jobben sin, og ikke minst er hun opptatt av å få ut budskapet om at rollen som mor godt lar seg kombinere med rollen som rørlegger. Skal det bli flere kvinner i faget, tror hun at bransjen må vise seg frem og kanskje drepe noen myter.
Ragnhild Waage var første kvinne med svennebrev som rørlegger i Hordaland. Hun stilte opp for å motivere unge etterfølgere.
– Vi ønsker å få med flest mulig av jentene i Bergen på å være faddere for nye jenter som kommer inn i bransjen. Fremover i tid ser vi for oss en «rekrutteringspatrulje» som er bemannet med rørleggerjenter. Ut over det er kanskje det aller viktigste å finne ut hvordan vi skal klare å beholde kvinnene som allerede er i bransjen og forhindre at de forsvinner ut, sier Marie Linn Havsgård.
Nå har hun fått med seg en arbeidsgruppe og flere i rekrutteringspatruljen og er i gang med å formalisere et nettverk i vest.
Fagforeningene i Oslo, Bergen og Trondheim har kjøpt henne fri fra jobb i en periode for å arbeide fullt med å rekruttere jenter. Samtidig er hun ny i styret i både Ingeborg-nettverket for kvinnelige rørleggere og i Rørleggersvennenes forening i Bergen.
OSLORØRLEGGERE: Ingeborg-samling i Oslo. Bak fra venstre Mathilde Krutte, Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift; Jeanette Støvset Gulliksrud, Oras; Marie Linn Havsgård, Chr. M. Vestrheim og Gunn Caroline Larsen (på jakt etter jobb.) Foran: Marit Tøn, Rørentreprenørene Norge – Buskerud, Marie Horvei, Oras; Caroline Bergh, Oras og Pia Østby Hagerup (Østby VVS). (Foto: Eli Hermine Heyerdahl Eide)
I Oslo har det også vært jentesamling. Der var det færre, men planen er klar for en samling etter ferien når nye jenter har begynt i lære og på videregående for å bli rørleggere.
– Rørleggerfaget er et glimrende valg for helt vanlige jenter. Du trenger ikke å være spesielt sta, tøff eller sterk, sier Eli Hermine Heyerdahl Eide i Rørentreprenørene.
Nå har nettverket fått de to første offisielle samarbeidspartnerne sine: Rørentreprenørene Norge og Fellesforbundet har spleiset på rosa t-skjorter som sier fra at «Keep calm, I’m a plumber».
Ingeborg-nettverket håper også at alle andre i bransjen kjøper t-skjorter for å støtte nettverket.
– Vi ønsker at rørbransjen i år virkelig gjør det synlig at kvinner har en plass i bransjen og at kvinner er ønsket inn i faget, sier Eide.
– At det virker, beviser det at Telemark har fått med seg første kvinne i prøvenemnda. Lene Bakken, som nå er ny i nemnda i Telemark, er kvinne nummer to av de 151 medlemmene i prøvenemndene i Norge, sier Eli Hermine Heyerdahl Eide.
Cecilie Torhaug har sittet i prøvenemnda i Vestfold siden 2003.