loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FREMTIDSFAG: VVS-faget har en plass i det store bildet og det grønne skiftet, konstaterer David Zijdemans, nå også som gründer.
FREMTIDSFAG: VVS-faget har en plass i det store bildet og det grønne skiftet, konstaterer David Zijdemans, nå også som gründer.

David Zijdemans går solo

Georg Mathisen / 2017-08-17 09:31:48

Han stuper ut i det. Bransjeveteran David Zijdemans går solo og starter eget konsulentfirma.

– Jeg kaster meg ut i det, og veien må bli til mens jeg går, sier David Zijdemans.

Han er i gang i eget konsulentfirma fra 1. september.

Rørleggeren og sivilingeniøren er nemlig ikke helt sikker på hva han skal arbeide med. Men han ser for seg en kombinasjon av kunnskapsformidling, rådgivning og praktiske jobber.

Foreleser

– Jeg skal forelese i ventilasjon, vannbåren varme og kjøleanlegg på Tinius Olsen fagskole på Kongsberg. Den beste måten å holde seg oppdatert i faget på, er å måtte lære det bort til andre, sier han. I tillegg gjesteforeleser han på andre skoler og har kursing på gang.

– Jeg skal ha en kursserie for VVS-foreningen nå til høsten, og jeg kommer til å drive internkursing hos grossister og leverandører, forteller Zijdemans.

Råd

Nystartede Zijdemans Consult skal også hjelpe konsulentselskaper og rådgivende ingeniører (RIV).

– Det kan være hjelp med kurs, prosjektutfordringer eller konfliktsituasjoner der de trenger en nøytral part, sier han, og snakker også om kvalitetssikring og feilsøking.

Innenfor produktutvikling har han allerede oppdrag.

– Når en produksjonsbedrift utvikler noe nytt, er det ofte en fordel å få hjelp av noen som kommer utenfra med friske øyne, som kjenner bransjen og kan stille kritiske spørsmål. Det er ofte svært kostnadsbesparende å avdekke feil og forbedringspotensial i forkant av at et nytt produkt skal lanseres på markedet.

Kribler i fingrene

Samtidig vil han ut og arbeide praktisk:

– Som gammel rørlegger kan jeg ikke bare sitte på et kontor. Da kribler det for mye i fingrene. Jeg skal ikke nødvendigvis ut og skru, men det er veldig artig å feilsøke på problemanlegg, mener han.

– Det er også givende å kunne hjelpe privatpersoner med å finne den beste løsningen for boligen og for eksempel å tolke tilbud fra rørlegger. Har du fått fem tilbud med fem helt ulike priser og ulike forbehold, er det vanskelig å sammenligne dem. Nå har jeg et oppdrag der jeg er prosjektleder: Finner løsninger, får priser på produkter og holder kontakten med rørlegger, sier han.

– Foreløpig skyter jeg litt med hagle og tar forskjellige oppdrag. Så blir det kanskje litt spisset etter hvert, konstaterer Zijdemans.

Gjør godt fag bedre

Han slutter i jobben som fagdirektør i Skarland Press. Før den tid var han teknisk direktør i Oso Hotwater, der han blant annet designet Optima-serien.

– Den personlige visjonen min med bedriften er at jeg ønsker å gjøre faget bedre. VVS-faget har en plass i det store bildet på fremtidens bygg, sier han, og snakker om det grønne skiftet og energifleksible bygg.

– Jeg gleder meg til å få jobbe videre med hele faget. Jeg har alltid hatt en gründer i magen. Det er nå jeg har mulighet til å starte for meg selv. Om det ikke er liv laga eller det ikke trives, kan jeg alltids finne en jobb igjen, sier 38-åringen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse