loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Ute på byggeplass har Bravida etablert det de kaller «Bravidatavlen» som viser fremdrifts­planer og kommunikasjon på byggeplassen. På bildet: avdelingssjef Halvor Aalerud i Bravida-selskapet A. Halvorsen & Sønn. Foto: Jørn Wad

Bravida jobber smartere – tjener mer

Jan Erik Røine / 2015-12-10 14:58:58

Slik har Bravida gått fra å tape penger til å tjene penger i prosjekter.

– Ofte tenker man seg at det må jobbes raskere for at man skal bli mer effektiv. Men det er ikke alltid tilfelle. Vi har endret våre interne rutiner, og jobber smartere enn før. Det gir resultater: Nå tjener vi penger på både rørleggere og andre – det fikk vi ikke alltid til før, forteller administrerende direktør Tore Bakke i Bravida.

Han tar hyggelig imot Rørfag i de tidligere Siemens-lokalene i Oslo. Her jobber han for tiden med internprosjektet PP7 som enkelt forklart er et system for å drive mer effektive prosjekter og å få til en mer effektiv utnyttelse av rørleggerne.

– Du hevder altså at dette ikke skapes ved å legge økt press på den enkelte rørleggeren?

– Ja, det er helt riktig. Som mange sikkert husker, kom en svensk undersøkelse for noen år siden med ganske nedslående tall for effektiviteten på byggeplasser. Utrolig mye tid ble sløst bort ved vandring rundt på byggeplassen, kollisjoner mellom fag og andre­­­­­­­ lite produktive hendelser. For oss, som omsetter innpå tre milliarder i året, betyr dette enorme muligheter dersom vi kunne gjøre noe med det. Og det har vi altså gjort.

– Vi så tidlig to temaer som henger sammen: Effektive prosjekter og effektiv utnyttelse av rørleggerne. Og andre yrkesgrupper også for den del, men la oss i det følgende ha fokus på rørleggerne, smiler Bakke.

Han forteller at man har sett nærmere på mange avsluttede prosjekter, men kan referere til et eksempel med tolv avsluttede­­­­­­­­ prosjekter hvor man sprakk på timene i 8 av disse. Utfordringen ble å finne ut hvorfor dette skjedde.

– Dette er jo et stort og komplekst forhold som omfatter alt fra kalkulasjoner, kontrakter, planlegging, fremdrift, omfang, holdninger, akkord og riktig bemanning, for å nevne noen av de elementene som vil kunne påvirke et byggeprosjekt. I tillegg kan jeg jo også nevne BIM, som mer og mer blir en del av hverdagen vår.

For å forbedre produksjonen tok Bravida tak i tre områder: Planlegging, logistikk og verdiskapende tid.

– Planleggingen måtte bli annerledes og bedre, slik at vi fikk en bedre logistikk og brukt mer tid på verdiskaping ute på byggeplassen.

Store prosjekter

– Gir store prosjekter ekstra store utslag på statistikkene?

– Ja, og ikke bare det: En ting er at prosjektene­­­­­ er store, og således har mange flere muligheter til å ha i seg uproduktive timer. Men desto større et prosjekt er, desto viktigere er det at planleggingen utføres på riktig måte, og ikke minst at logistikken er riktig. Vi så at det var mye å hente på at materialer ble levert akkurat der rørleggerne skal bruke dem, slik at de slipper å bruke en masse tid på å gå og hente ting i løpet av dagen. Vi så en klar sammenheng mellom de tre nevnte områdene og fant ut at vi kunne hente mye på å fokusere på denne sammenhengen – samt hvert enkelt område. Det er veldig viktig at teknisk entreprenørbransje ikke må undervurdere prosjektledelse.

– Hvordan gjorde dere det?

– Vi innså tidlig at vi ikke kunne bruke kundens plan, der det er tegnet en sammenhengende strek for å symbolisere rørleggernes arbeid. I stedet har vi etablert egne Bravida-tavler ute på hvert enkelt byggeprosjekt som kontinuerlig holdes oppdatert. Da oppnår vi også at folk hele tiden føler seg informert, og ikke minst kan planlegge arbeidet sitt i samråd med kolleger. Vi så at vi måtte ha fokus på å planlegge vår egen tid slik at vi ikke bare fulgte med på hva som var medgått av timer i forhold til kalkylene, men også slik at vi kunne være sikre på at vi kunne levere prosjektene ferdig til tiden, sier Bakke.

Avstemninger

Kontinuerlige avstemninger under prosjektets gang er blitt en del av den nye måten Bravida jobber på.

– Det gjør at vi har full kontroll, vi reduserer stress og fjerner kvalitetsmangler underveis. Nå kan vi regulere arbeidstempoet slik at vi får en jevn produksjon og så blir kostnadene redusert. Slik sett blir dette ikke bare bedre for selskapet, men også for den enkelte ansatte, understreker Bakke.
Bravida har akkurat overlevert sykehuset i Østfold – et prosjekt Bravida har klart å levere på færre timer enn kalkulert og med få kommentarer på ferdigbefaringen.

– Innenfor kvalitetssikringen sier man ofte at det er billigst å gjøre ting riktig første gang. Det er jeg helt enig i. Vårt system betyr at vi greier å få til akkurat det. Det betyr både et bedre arbeidsmiljø og bedre økonomi for oss som selskap, slår han fast.

I tillegg blir de ansatte involvert i planleggingen på en helt annen måte.

Så selv om Bravida nå tjener penger på både sine rørleggere og andre i de tekniske fagene, betyr det ikke at folk må løpe fortere?

– Nei, men de må løpe i samme retning, forklarer han.

Bravida-direktøren presiserer at ikke alle avdelingene har alt på stell ennå.

– Men i den fasen vi er inne i nå så er det på mange måter greit. Det innebærer at vi ser klare forskjeller på de som har den nye arbeidsmåten implementert, og de som ikke har det. Slik sett kan vi lære av oss selv under marsjen og også vise til de positive erfaringene internt. Og så er det jo en skikkelig inspirasjon for økt innsats, smiler administrerende direktør Tore Bakke i Bravida.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse