loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
OPPLÆRING: : Svein Marienborg tar hele kroppsspråket i bruk når han underviser VBs lærlinger om vannbåren varme. Her fra samlingen i Bergen nylig. (Foto: Rolf Erik Veland)
OPPLÆRING: : Svein Marienborg tar hele kroppsspråket i bruk når han underviser VBs lærlinger om vannbåren varme. Her fra samlingen i Bergen nylig. (Foto: Rolf Erik Veland)

Her formes VBs fremtid

/ 2018-09-14 07:46:25

– Å satse såpass sterkt på kompetanseheving for lærlinger som VB gjør, står det stor respekt av, sier fagingeniør Svein Marienborg.

Denne høsten loser han rundt 120 engasjerte VB-læringer gjennom temaet «Vannbåren varme».

– Det er jo disse som er fremtiden, fastslår han med ettertrykk.

– Rekruttering til faget er jo viktig for hele bransjen og for landet som helhet, og VB er en foregangsbedrift på dette området, sier Marienborg.

Trenger utfordringer

Utenom det å gi ungdommene et faglig påfyll underveis, vise dem tillit og de muligheter faget gir, skapes en tilhørighet og stolthet til VVS-faget, til bedriften og til VB-kjeden.

– Sårbare og usikre ungdommer i 16-17-årsalderen som leter etter et rotfeste i livet, har som alle vi andre et behov for å bli sett og hørt. Derfor er det viktig vise de unge rørleggerlærlingene at de blir tatt på største alvor, la dem blir utfordret og komme til orde, sier han.

Samlet sett mener Marienborg at dette vil hjelpe hver enkelt til å få større tro på seg selv og sine evner.

– Det har jeg sett utallige eksempler på i de seks årene jeg har drevet med slik undervisning for VB.

Vinn-vinn

Prosjektansvarlig i VB Ressurssenter, M. Christine Sanner, er helt enig med Marienborg.

– Å starte tidlig med kompetanseheving for alle våre lærlinger er en vinn-vinn situasjon for alle parter, sier hun.

SAMLING: Motiverte lærlinger samlet i Trondheim. (Foto: John Roel)SAMLING: Motiverte lærlinger samlet i Trondheim. (Foto: John Roel)

VB-høsten 2018 blir derfor nok en travel høst i kompetansehevingens tegn, der mange lærlinger allerede er i gang med kurs rundt omkring i landet.

VBs ressursansvarlige for Midt-Norge, John Roel, kan melde om meget engasjerte lærlinger som allerede nå etterspør nye kurs for 2019. I Stavanger og i Bergen er det likedan.

– Dette viser jo at behovet for økt kunnskap er der, og interessen i høyeste grad til stede blant deltakerne. Jeg kan derfor melde tilbake til lærlingene at det planlegges en ny samling neste år under temaet «Sanitærteknikk», så her er det bare å melde seg på, sier Sanner.

Bygger holdninger

Utenom den rent faglige kompetansen lærlingene får tilført under kursene, vises det samtidig til hvor viktig det er å inneha de rette holdninger til faget, både i kontakt med kunder og kolleger:

– De får blant annet lære om hvilke muligheter faget gir, og hva som må til for å lykkes i jobben.

Stikkordene her er kommunikasjon, samarbeid, innsats og motivasjon, og ikke minst trivsel i jobben hver dag.

– Vårt overordnete mål er at dette skal prege hver og en etter samlingene, i tillegg til ny faglig lærdom. På denne måten kan vi alle lykkes, sier prosjektleder M. Christine Sanner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse