loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VARM SOMMER: Det har vært en usedvanlig varm sommer og det er grunn til å være ekstra på vakt mot legionellasmitte når aktiviteter i bygg som skoler og idrettshaller starter opp igjen. (Foto: Shutterstock)
VARM SOMMER: Det har vært en usedvanlig varm sommer og det er grunn til å være ekstra på vakt mot legionellasmitte når aktiviteter i bygg som skoler og idrettshaller starter opp igjen. (Foto: Shutterstock)

Advarer mot legionellasmitte

/ 2018-08-15 11:10:46

Ekstremsommeren øker faren for legionellasmitte. Nå har VB inngått samarbeid med Apurgo for å forhindre bakterieoppblomstring.

Kombinasjonen varm sommer og ferie kan forårsake en bakterieoppblomstring i interne vannfordelingsnettet.

Legionellabakteriene finnes normalt i vann og jordsmonn og det kommer små mengder bakterier inn via drikkevannet og etablerer seg det interne vannfordelingsnettet. Dersom man puster inn små dråper (aerosoler) infisert av Legionellabakterier og får disse ned i lungene, så risikerer man å bli smittet. For noen kan dette gi en svært alvorlig lungesykdom. Spesielt utsatt er eldre og personer med nedsatt immunforsvar.

Sommerstengte bygg

Med den varme sommeren vi har hatt nå, så har bakteriene ekstra gode vekstvilkår, og det er derfor en grunn til å være ekstra på vakt. Mange bygg har vært i mindre bruk grunnet ferieavvikling og mange skoler og idrettsbygg har stått avstengt siden juni.

– Dette utgjør en risiko for flere brukergrupper. Det er derfor viktig å følge Folkehelseinstituttets råd om rengjøring og desinfeksjon av det interne vannfordelingsnettet, sier Morten Boye-Hansen, leder proffmarked i VB.

Folkehelseinstituttet har utarbeidet en egen veileder for forebygging av legionella (Vannrapport 123).

I kapittel 7.6.2 understrekes det at anlegg som har stått ubrukt i over 1 måned må rengjøres og desinfiseres før det tas i bruk. Vel og merke dersom det ikke foreligger en tilfredsstillende kontinuerlig vannbehandling.

LES MER: Armaturjonsson anbefaler gjennomstrømming

Anbefaler nye vannprøver

– Selv for bygg som har vært i bruk gjennom sommeren så bør man gjøre en vurdering av om man har tilfredsstillende rutiner for legionellaforebygging. Etter en så varm sommer kan det være en god ide å ta noen vannprøver for å sjekke dette, fortsetter Boye-Hansen.

Samarbeid med Apurgo

Til å bistå medlemsbedriftene sine med legionellaforebygging har VB nylig inngått en samarbeidsavtale med Apurgo AS,  som tilbyr en løsning for effektiv forebygging av bakterievekst og legionella i forbruksvann.

Samarbeidet med Apurgo innebærer også rådgivning om legionellaforebyggende arbeid generelt, risikovurdering, og ikke minst kontinuerlig vannbehandling.

– Dersom det er noen kunder som ønsker bistand til rens og desinfeksjon, vannprøvetaking eller legionellaforebygging generelt er det bare å ta kontakt med oss i VB, sier Boye-Hansen.

LES MER: Ventilkrav gir legionellafare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse