loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
UTSTILLINGSVINDU: Magne Stunner (til venstre) og Hallstein Træet har stilt seg opp inne på energisentralen, som er det første de besøkende ser.
UTSTILLINGSVINDU: Magne Stunner (til venstre) og Hallstein Træet har stilt seg opp inne på energisentralen, som er det første de besøkende ser.

Utstillingsvindu for Allier

Georg Mathisen / 2017-12-18 11:18:59

I dag flytter Allier Gruppen inn i nye lokaler. Konsernet stiller ut egne løsninger: Energisentralen er det første de besøkende møter. Lageret har passivhusstandard.

I tillegg er himlingen er full av prepart-moduler.

– Her har vi gjort radikale ting, konstaterer prosjektleder Hallstein Træet.

Han viser rundt i nybygget på Midtun i Bergen. Det er ikke først og fremst bygd for å ta imot kunder, men de som kommer på besøk får se litt av det selskapene i konsernet kan levere.

Utsikt til innsikt

Det første de besøkende ser når de kommer inn, er vinduene rett inn til teknisk rom.

– Det er jo det vi lever av, som Træet sier det.

– Det skal være åpent. Her kan vi ha våre egne på opplæring, men vi ser også på om vi skal ha betjeningsskjermer slik at gjestene kan trykke og se for eksempel hvor mye energi som solcellene og borehullene produserer. Alt det du ser på et SD-anlegg, sier konsernsjef Magne Stunner.

– Vi har tenkt å bruke rommet til undervisning for lærlinger og dem som jobber med annet enn energisentraler. Når du ser energibrønnene komme opp av gulvet, skjønner du at det skjer noe under, sier Hallstein Træet.

FØRSTEMANN: IKT-konsulent Svein Frette i morselskapet Allier var førstemann i full sving på den nye kontorplassen sin allerede torsdag.FØRSTEMANN: IKT-konsulent Svein Frette i morselskapet Allier var førstemann i full sving på den nye kontorplassen sin allerede torsdag.

Passivlager

Allier Gruppen, Teknikon, AOG, Tevas, AOG Bygg og Bad.no flytter inn i nybygget med 2.500 kvadratmeter i grunnflate og tre etasjer. Det er bygd som passivhus, med et energiforbruk som er beregnet til 93 kilowattimer per kvadratmeter. Også lageret ligger innenfor passivhuskravene.

– Jeg har ikke hørt om passive lager før. Det var en utfordring å få god nok isolasjonsverdi på portene, forteller Træet.

Energien hentes fra seks energibrønner som føres videre gjennom to 27 kilowatts varmepumper. Turtemperaturen kan komme opp i 75 grader, og den årlige varmefaktoren er beregnet til 4,1 inkludert energi levert til pumper. I sommerhalvåret brukes energibrønnene til frikjøling.

I tillegg er det solfangere på taket som først og fremst brukes til å varme opp tappevann, men de er koblet slik at energien også kan utnyttes på varmeanlegget.

Viser frem

I kontorlokalene er det åpne løsninger, men med mange såkalte multirom til møter og presentasjoner. Himlingene er naturlig nok utstyrt med 55 prepart-moduler – med belysning, klimamoduler for vannbåren varme, behovsstyrt ventilasjon, sprinkler og tilstede-sensorer bygd inn i samme enhet.

– Ikke et eneste brannskap er likt; vi benytter anledningen til å vise at det ikke trenger å være kjedelig. Vi har god kvalitet på badene, toalett med avtrekk og sluk med flis oppi, forklarer Hallstein Træet.

– Garasjen i kjelleren skal også gi et inntrykk av hva vi som tekniske entreprenører klarer å levere. Vi tenker at bygget vårt kan være en utstilling. Huset vårt skal stå for det vi står for, sier Magne Stunner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse