loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
AVTALE UNDERTEGNET: Statsbyggs Tanja Halonen Dugstad og Jan Christian Brataas i Omega Project Systems, som leverer systemet som skal hjelpe Statsbygg i arbeidet med en mer seriøs byggenæring. (Foto: Statsbygg)
AVTALE UNDERTEGNET: Statsbyggs Tanja Halonen Dugstad og Jan Christian Brataas i Omega Project Systems, som leverer systemet som skal hjelpe Statsbygg i arbeidet med en mer seriøs byggenæring. (Foto: Statsbygg)

Styrker arbeidet for en seriøs næring

Arne Kongsnes / 2017-11-22 09:24:29

Oslo kommune har gått foran. Nå er Statsbygg også med på laget for å effektivisere arbeidet for en seriøs byggenæring gjennom bedre kontroll.

Statsbygg har inngått en fireårig kontrakt med Omega AS. IT-systemet HMSREG skal styrke arbeidet for en seriøs byggenæring.

IT-systemet HMSREG har vakt stor interesse i byggebransjen. Systemet hjelper byggherrer og entreprenører å følge opp seriøsitetskrav i leverandørkjeden. Dette gir mulighet til å invitere entreprenører til selv å gå inn i systemet for å oppdatere mannskapslister og følge opp egne ansatte i forhold til blant annet HMS-kort og kompetanse.

KARTVISNING: Eksempel fra hmsreg.no, som viser elektroniske mannskapslister i sanntid for byggherren Oslo kommune. Her er det bare å dra ut på kontroll for å sjekke at det stemmer. 

Store forventninger

Systemet hjelper dermed å oppfylle kravene i byggherreforskriften om at det skal føres elektronisk oversikt over alle som utfører arbeid på byggeplassen, og vil også lette arbeidet til Statsbygg med å godkjenne entreprenører i prosjektene, på grunnlag av etablerte kriterier.

– Vi har store forventninger til at HMSREG skal effektivisere seriøsitetsarbeidet i Statsbygg. Dette verktøyet gir oss bedre oversikt i våre prosjekter. I samarbeid med entreprenørene skaper vi en mer seriøs og bærekraftig byggenæring,  sier avdelingsdirektør Tanja H. Dugstad.

Testes på Campus Ås

Statsbygg skal prøve ut systemet i noen prosjekter  før HMSREG rulles ut på alle byggeplasser. Gigantutbyggingen Campus Ås e en av pilotene.

Systemet er også tenkt brukt til oppfølging av vedlikeholdsarbeid og mindre prosjekter som forvaltes gjennom rammeavtaler på Statsbyggs eiendommer.

Stolt leverandør

– Vi i Omega er glade og stolte for å bli valgt av Statsbygg, sier avdelingsleder Jan Christian Brataas i Omega Project Systems.

Omega er et norskeid selskap, som holder til i Ølensvåg i Vindafjord kommune i Rogaland.  Selskapet omsatte for 642 millioner kroner i 2016.

– Sammen med bransjen og andre IT-leverandører vil vi arbeide for å skape løsninger som både effektiviserer og styrker seriøsitetsarbeidet. Det skal lønne seg å drive seriøst.

Oslo går foran

I 2016 undertegnet Oslo kommune sin avtale med Omega AS. Tiårskontrakten til 6 millioner kroner skulle bidra til å sikre «systematisk kontroll og analyse av leverandører og deres mannskap på alle bygg og anlegg der Oslo kommune er byggherre».  Målet er klart nok: Redusere arbeidslivskriminalitet og sosial dumping innen bygg- og anleggsvirksomhet der Oslo kommune er byggherre.

Oslo kommune gjør årlig driftsanskaffelser og investeringer for over 30 milliarder kroner.

– Oslo kommune var jo opptatt av ikke å bli alene om systemet. Derfor er det ekstra gledelig at Statsbygg nå også er med, sier Jan Christian Brataas i Omega.

– Vi er veldig fornøyd. Det som gjenstår er å analysere dataene vi får enda bedre, slik at vi får gitt de riktige tilbakemeldingene, sier prosjektleder Kathrine Steen Andersen i Oslo kommune.

Siden oppstarten i februar i år har mer enn 3.000 hoved- og underleverandører vært innom systemet. Over 300 er inne daglig. Kommunens ti største virksomheter bruker HMSREG i dag og mindre skal inn i systemet etter hvert.

Steen Andersen er glad for at Statbygg også nå tar i bruk det samme systemet:

– Jo flere som bruker dette, jo bredere nedslagsfelt får vi for å stoppe de useriøse.

PROSJEKTLEDER: Oslo kommunes prosjektleder Kathrine Steen Andersen med mobilen, som spiller en en viktig rolle i kampen mot useriøse aktører i byggebransjen. (Foto: Arne Kongsnes)

Store entreprenører tester

HMSREG utvikles løpende og skal neste år integreres i Omegas system for systematisk ferdigstillelse, Pins365, som blant annet har vært brukt i oljebransjen i mer enn 20 år.

Brataas forteller at systemet HMSREG nå også testes av store entreprenører som Veidekke, Skanska og AF Gruppen. Det kan bety nye kontrakter og dermed ytterligere fart i arbeidet med en mer seriøs byggenæring.

– Dette er jo ikke bare et system for byggherrene, men også for leverandørene. Nå bygger vi en ny leverandørmodul som skal gjøre det enklere for leverandørerene å få oversikt over sine mannskaper i ett skjermbilde uten å måtte logge inn i hvert enkelt prosjekt. Dette vil ikke minst mindre bedrifter – for eksempel rørleggere – ha glede av, forklarer Brataas.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse