loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Jeg sover godt om nettene, men har avgjort nok å gjøre på dagtid. Nå er det gigantprosjektet kvartal 32 som står på tapetet, forteller daglig leder Erik Markussen. (Foto: Jørn Wad)

Satser på "in-house" kompetanse

/ 2016-04-29 07:00:16

– Vi er en større bedrift, og derfor har vi også et betydelig samfunnsansvar. For oss betyr det blant annet at vi har flere lærlinger, og at vi også har en kar på tiltak. Det er viktig for oss å trygge arbeidsplassene, men også å sørge for at bransjen tilføres kompetanse.

Daglig leder Erik Markussen hos Finn og Albert Egeland AS i Kristiansand er krystallklar om hva som er hans hovedfokus: Å trygge arbeidsplassene i den bedriften han leder. Derfor er han svært glad for at man faktisk har bortimot et helt års omsetning i ordrereserve. Men han er like klar på at en slik posisjon også stiller betydelige krav til bedriften som samfunnsaktør.

120 år gamle

– Dere har et aldri så lite jubileum i år. Kommer dere til å feire det?

– Nei, det blir nok nødt til å vente til vi runder 125, smiler han. Årsaken er enkel: Man har rett og slett ikke tid til å feire seg selv i år. Og dette smaker bra, etter at bransjen hadde et noe magert år i 2014, og et 2015 som ikke var veldig mye bedre. Bedriften omsetter rundt 100 millioner kroner årlig, og er med sine rundt 85 ansatte den klart største bedriften i Kristiansand innenfor rørbransjen. Mange av de større bedriftene på landsbasis har forsøkt seg på etableringer i sørlandsbyen, men har ikke fått det riktig til.

– Hva er hemmeligheten bak deres suksess?

– Jeg tror det viktigste er at vi har satt sammen en så bred kompetanse som vi har. For eksempel har vi 15 som er fast på service, og like mange som går hos faste kunder, for det meste industri. Resten arbeider med forskjellige bolig- og næringsprosjekter. Vi har mange ben å stå på, og har sertifiserte sveisere som jobber med alt fra rustfritt stål til titan. En av de faste kundene på industrisiden blir stadig spurt om hvorfor de ikke ansetter folk selv, men har da ved flere anledninger sagt at siden vi har så god kompetanse på blant annet sveising som vi har, er det ganske enkelt ikke noen vits for dem å forsøke seg på det. Det ville nok også trolig blitt langt dyrere å ansette egne folk, uten at man hadde hatt den garantien for kvaliteten som vi er i stand til å gi, forklarer han. Sveising fra 800 millimeter og ned til 10mm går unna som en lek for karene, og det har de nå blant annet fått bruk for på et lokalt prosjekt.

Sørlandschips

– Ja, det stemmer jo. Det er Sørlandschips som bygger helt ny fabrikk, og som i den forbindelse har trukket på vår kompetanse på prosjekteringssiden.

– Har dere egne folk til dette?

– Ja, det er akkurat det vi har, forklarer Markussen. Tidligere kjøpte bedriften prosjekteringskapasitet, men nettopp ut fra filosofien om å skulle ha mest mulig kompetanse in-house, er det nå to mann på heltid som arbeider med prosjektering.

I tillegg har bedriften en person på heltid som jobber med kalkulasjon, noe han også ser som en betydelig styrke. I forbindelse med nybygget hos Sørlandschips har det dukket opp behov for solid bransjebakgrunn, og ikke minst evne til å løse nye oppgaver på strak arm. Det har de fått til, slik at igangsettingen av den nye fabrikken kunne skje i henhold til planen.

– Nå har vi rundt 90 millioner kroner i ordrereserve, inklusive rundt 40 millioner alene på det som heter Kvartal 32 i Kristiansand sentrum. Oppstart på dette kommer nå til høsten, så det skal komme til å bli ganske heftige dager utover høstparten. Men samtidig liker vi oss jo når vi har mye å gjøre, fordi dette betyr at vi sikrer våre egne arbeidsplasser. Det har vært ganske turbulent i bransjen innimellom de seinere åra, og når vi så til de grader ser oss i stand til å sikre arbeidsplassene, er det ekstra hyggelig for oss, erklærer han.

På tiltak

Bedriften etablerte for noen år tilbake en avdeling i Mandal, gjennom oppkjøp av en lokal bedrift, og denne har vokst til 30 ansatte, som blant annet har høy kompetanse på industri. I tillegg var det allerede en betydelig kompetanse på båt i det oppkjøpte selskapet, noe man har visst å utnytte videre. Bedriften har formidable 11 lærlinger, og fire nye er allerede blinket ut for å starte sin lærlingetid i bedriften. En av lærlingene er på tiltak, og dette er den andre personen bedriften satser på denne måten.

– Dette gjør vi som sagt blant annet fordi vi er bevisste på vårt samfunnsansvar. Men i tillegg er det jo trivelig når vi ser den entusiasmen vi møter hos ham vi har hos oss nå: Vi er overbevist om at han kommer til å bli en medarbeider vi kan ha nytte og glede av i årevis framover. Han har noe bakgrunn som rørlegger, men etter en tøff periode i livet trengte han en ny start. Det har han fått hos oss, og i alle fall så langt går det helt glimrende. Det er som sagt både trivelig og interessant å ha en så fokusert og motivert medarbeider, smiler Markussen.

Han er tydelig på at alle må bidra i bedriften, og at det samme gjelder bedriften i forhold til resten av samfunnet:

– Vi skal drive en fornuftig business, men vi skal samtidig være klare over at vi er en del av et samfunn, og at vi også må bære vår del av samfunnsansvaret vi har som en stor bedrift, sier han til slutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse