loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
STORPROSJEKT: Det nærmer seg ferdig på det nye konferansesenteret på Hellerudsletta. Martin Levernes (til venstre) og Arvid Aalen i Geberit er fornøyd med de selvbærende sanitærveggene.
STORPROSJEKT: Det nærmer seg ferdig på det nye konferansesenteret på Hellerudsletta. Martin Levernes (til venstre) og Arvid Aalen i Geberit er fornøyd med de selvbærende sanitærveggene.

Nå kan rørleggeren ta snekkerjobben

Georg Mathisen / 2017-08-22 08:43:45

Rørleggeren tar over arbeid som snekkeren gjorde tidligere. Samtidig blir hele prosjektet billigere.

– Dette skal vi gjøre igjen, sier Martin Levernes etter Norges første storprosjekt med selvbærende sanitærvegger.

Stålstendere som festes på skinner med hurtigkoblinger, holder oppe separate sanitærvegger. Rørleggeren kan gjøre hele jobben. Raskere montering gjør prosjektet billigere, og også på branntettingen er det gode penger å spare.

Kvart milliard

– Vi regnet mye på det før vi begynte. Hadde det ikke vært for at veggene er så høye så det trengs ekstra forsterkning, ville det vært enda bedre butikk, sier Martin Levernes.

Han er ansvarlig for sommerens storprosjekt fra Steinar Levernes AS. Exporama på Hellerudsletta rett nord for Oslo skal bytte navn til X. Langt over 250 millioner kroner brukes på prosjektene på Exporama – blant annet konferansesenter og Marriott-hotell med 276 rom.

Rakkestad-bedriften Steinar Levernes AS har ansvaret for både fundamentering, grunnarbeider, betong, sanitær og sprinkling. Martin Levernes sitter selv som byggeleder på hotellbyggingen. Rørlegger- og entreprenørbedriften har 30 mann i arbeid på prosjektet. Daglig er det rundt 90–100 mann som arbeider der.

Teleskopstendere

Levernes har satset på et system som ikke er nytt, men som knapt nok har vært brukt i Norge før. Duofix består av teleskopiske, 50 millimeter tykke stålstendere som bærer alt sanitærutstyret.

– Rørleggerne i Norge har brukt sanitærveggsystem i liten grad. Vi har bare hatt et par småprosjekter, forteller seniorkonsulent Arvid Aalen i Geberit, som leverer systemet.

– Det tar jo lang tid å våge seg på noe helt nytt.

Han reklamerer for en løsning som gir bedre lyddemping og der avløpsrørene føres i samme etasje. Og ikke minst betyr den at rørleggeren kan ta over arbeid fra snekkeren. For byggherren betyr det et billigere prosjekt: Rørleggerjobben blir dyrere, men det spares inn så mye på snekkerarbeidet at sluttsummen blir veldig hyggelig.

Færre folk

– Vi har klart oss med færre folk. Her har snekkeren vært positiv, og det har oppdragsgiveren, også, understreker Martin Levernes.

– Samtidig har Ahlsell i Fredrikstad kjent sin besøkelsestid og stilt opp. Dessuten har rørleggerne vært veldig positive til den nye måten å arbeide på, forteller han.

Snekkerne har kledd sanitærveggene med 18 millimeters preimpregnerte gipsplater. Rørleggeren kunne også gjort den jobben.

Effektiviserer

– Det er klart at det er uvant for norske rørleggere å jobbe med skinner og stendere. Men løsningen med teleskopstendere som plasseres opp i en skinne og slippes ned i en bunnskinne, gir veldig god presisjon og sikkerhet rundt installasjonen, ifølge Arvid Aalen.

– Det er viktig for hele byggebransjen å øke effektiviteten – å gjøre jobben hurtigere og samtidig få ned totalkostnaden, sier han.

– Men rørleggeren er ikke trygg nok på å benytte seg av sånne løsninger. De velger å holde på det tradisjonelle.

Samtidig kan det være en jobb å få oppdragsgiveren til å forstå at totalprisen blir lavere selv om jobben til rørleggeren koster mer.

– For hele byggeprosjektet er dette god økonomi og kvalitet, sier Aalen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse