loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SJEFEN OG COMPANI: Anders Thime har kommet fra Assemblin til sjefsjobben i Rørcompaniet – her flankeres han av gründer Egil Borge (til venstre) og prosjektleder Thomas Nilsen.
SJEFEN OG COMPANI: Anders Thime har kommet fra Assemblin til sjefjobben i Rørcompaniet – her flankeres han av gründer Egil Borge (til venstre) og prosjektleder Thomas Nilsen.

Tjener godt med aktive eiere

Georg Mathisen / 2018-01-08 08:57:36

– Hvis du ikke har utvikling, skal du avvikles, sier Egil Borge. Nå har han avviklet seg selv som daglig leder i Rørcompaniet etter flere år med solide overskudd.

Det er 11 år siden gründerne gikk ut av NVS-konsernet og startet Rørcompaniet. Med Grålum i Sarpsborg som base dekker de kunder fra Svinesund til bomringen rundt Oslo, og tar også turen over fjorden til Vestfold.

Planen sprakk

– Da vi begynte, lagde vi en korttidsplan og en langtidsplan, forteller gründer Egil Borge, som nettopp har gått av som daglig leder.

– Langtidsplanen var at vi skulle ha 25–30 ansatte i løpet av fem år. Den sprakk etter to år, for da var vi der vi skulle vært etter fem, ler han.

Eierendring

De tre gründerne er fremdeles med, men ikke i toppjobben.

– Det er noe som heter at hvis du ikke har utvikling, skal du avvikles. Jeg følte at jeg ikke har mer utvikling, og da skal jeg avvikles, sier 56-åringen.

Han ga seg som daglig leder sist sommer.

– Da headhuntet vi Anders og Thomas, som var avdelingsledere i hver sin avdeling i Assemblin, forteller han.

Anders Thime er nå daglig leder, mens Thomas Nilsen er på plass som prosjektleder. Thomas Nilsen er også kjent for å være mannen som styrer Facebook-gruppa Norges Rørleggerre.

– Suksessen er at vi bare har aktive eiere. Vi skal fortsatt være aktive eiere. Det vil si at når noen av oss gründerne begynner å nærme oss pensjonsalderen med stormskritt, da har vi skrevet avtale om at disse gutta skal inn på eiersiden, forklarer Egil Borge.

Legge rør fortest mulig

– Med eierskap blir det en annen motivasjon for det man gjør, mener Anders Thime. I stedet for å rykke tilbake til start 1. januar hvert år, ser han at det faktisk blir igjen noe på bunnlinjen etter å ha levert 10–15 prosent året før.

Da tar han ikke hardt i. I 2016 omsatte Rørcompaniet for 79,2 millioner kroner. Driftsresultatet ble 21,5 millioner kroner og driftsmarginen imponerende 27 prosent.

Egil Borge er glad for å ha de store konsernene å konkurrere mot.

– De store rørentreprenørene opprettholder et høyt kostnadsnivå. Det nyter vi godt av, sier han.

– Her er det enormt stor faglig fokus. Vi snakker fag og detaljer i ethvert forum. Det er så enkelt som at det er én ting vi lever av. Den eneste inntekten vi har, er å legge rør fortest mulig. Da er det artig at folk er så engasjert i inntektsgrunnlaget vårt, sier Anders Thime.

Utplassering

Det handler ikke bare om ledere og eiere. Stammen i selskapet er egenutviklede lærlinger. Ingen av dem har sluttet og gått til en konkurrent. Nå er det blitt vanskeligere å rekruttere, selv i et fylke som Østfold med solide mekaniske tradisjoner.

– Nå har vi tatt inn en elev fra videregående på utplassering, og i november har vi hatt utplasseringselev fra ungdomsskolen som ønsker å bli rørlegger. Det er en strategi å være mer offensive, fordi det er vanskeligere å rekruttere, understreker Thime.

Trenger flere

Han synes det er skremmende å komme inn i et firma med så gode resultater. Samtidig er ordrereserven på 100 millioner kroner og mye av 2018 er fylt opp. Likevel er det ikke planer om å bli større. Det er bunnlinjen firmaet lever av, ikke omsetningen.

– Men vi ser etter nye medarbeidere fordi vi kommer til å ha naturlig avgang på flere av rørleggerne, forteller Thomas Nilsen.

Ishalleksperter

HALLEKSPERTER: Med ishaller arbeider Rørcompaniet over hele landet – for eksempel her i Narvik. (Foto: Nordkraft Arena) HALLEKSPERTER:  Med ishaller arbeider Rørcompaniet over hele landet – for eksempel her i Narvik. (Foto: Nordkraft Arena) 

Rørcompaniet arbeider på prosjektmarkedet, uten «herr og fru Hansen-kunder», og med 80 prosent av oppdragene fra det offentlige. Østfold er hovedmarkedet, men i én nisje er firmaet landsdekkende:

– Ishaller. Det er litt spesielt, for det bygges ikke altfor mange ishaller i Norge, smiler Egil Borge.

Han har lang bakgrunn fra isen selv, som nasjonal og internasjonal hockey­dommer.

– Det begynte med at faren til en av eierne var med og bygde Sparta Amfi i 1963, forteller han.

Siden har Rørcompaniet vært med og bygd eller stilt med konsulenttjenester i blant annet Trondheim, Moss, Sarpsborg, Narvik og Tromsø – i tillegg til utebane på Lillestrøm og bandybane i Sarpsborg.

– Vi gjør alt fra dusjene i garderobene til undervarmen og det kjøletekniske, forteller Borge. Kunnskapen har han hentet fra partnere i Sverige. Der er det flere eksperter og langt flere haller.

Mang en spiller og supporter har irritert seg over tåke i ishallene. Rørcompaniet vet hvordan den kan unngås. Det er enkelt, men enormt energikrevende, konstaterer Egil Borge:

– Den luften du henter ute, må du kjøle helt ned for å trekke ut fuktigheten. Så kan du varme den og sende den ut i hallen etter at fuktigheten er ute.

– De gamle Sparta-spillerne måtte gå i ring for å få bort tåka, ler Anders Thime.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse