loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FORNØYDE KOLLEGER: Bjørn (til venstre) og Hans Olav Brager, Torgeir Hegge og sønnen Torleif i Røn VVS.
FORNØYDE KOLLEGER: Bjørn (til venstre) og Hans Olav Brager, Torgeir Hegge og sønnen Torleif i Røn VVS.

Godt håndverk varer lenger

Jørn Wad / 2017-09-27 10:04:19

Røn VVS er livsverket til Torgeir Hegge. Varmtvannsberederen han monterte som lærling i 1962 virker fortsatt!

– Jeg husker ikke lenger hvor lang tid vi brukte på å montere berederen. Men vi bodde hos kunden mens det skjedde, og året var 1962. Transporten skjedde med hest, og jeg var lærling. Det var en fin, om enn noe anstrengende tid.

Torgeir Hegge eier – sammen med andre familiemedlemmer – Røn VVS på Røn i Vestre Slidre, og også senteret butikken ligger i. Det begynte som et andelsbygg, men den ene etter den andre måtte gi opp, så nå er det Torgeir og sønnen Torleif som rår grunnen. Nå er tiden kommet til å ta en titt på en av jobbene som la grunnlaget for det som seinere skulle bli Torgeir Hegges livsverk.

Og reisemålet er faktisk en kollega av ham: Hans Olav Brager i nabobygda.

55 år i bransjen

– Vi er blitt 10 stykker med årene. Jeg hadde vel ikke sett det for meg da jeg begynte i læra for 55 år siden. Nå er det full fokus på de 3.000 hyttene som ligger i distriktet, så det er nok å gjøre. Det bygges stadig ut mer, så vi regner med en stabil pågang av jobber framover, filosoferer Hegge.

Røn VVS omsatte for 15,7 millioner kroner i 2016 og driftsresultatet ble 2,7 millioner kroner. Det er ikke mange rørleggerbedrifter som skilte med en driftsmargin på 17 prosent.

Men grunnlaget ble lagt med solid håndverk, for saken er nemlig at en av de varmtvannsberederne Hegge var med på å installere nettopp hos sin seinere kollega Hans Olav Brager, fortsatt er i daglig bruk. Installasjonsåret var 1962, så håndverket må ha vært brukbart, humrer han.

Ting tar tid

– Installasjonene tok da også lengre tid den gangen?

– Ja, det skal jeg si deg. Mens byggeprosessene i dag er blitt slik at man nesten skal være ferdig før man har begynt, var fokus på et godt håndverk og varige løsninger noe helt annet den gangen. Og det måtte det da også være, for det tok tid. Lang tid. I det tilfellet vi her snakker om, hadde varmtvannsberederen ankommet det lokale handelslaget, og det var opp til kunden og oss rørleggere å få fraktet det fram til montasjestedet. Det var ikke lenger enn rundt 800 meter, men stigningen var bratt, så det ble en stri tørn for både hesten og oss som skulle gjøre installasjonsjobben. Det var helt vanlig den gangen at man bodde hos dem som skulle få jobben utført, og det kunne ta flere dager. Akkurat hvor mange dager kunne avhenge av de lokale forholdene, og hvor mye jobb det var med installasjonen så klart. Men tre-fire dager tok det nok. Hva det kostet er det ingen som helt husker, men håndverkere har blitt veldig mye billigere relativt sett siden da, så det var nok en solid regning etter datidens forhold, mimrer Hegge.

Selvhjulpen

Torgeir Hegge har alltid vært selvhjulpen, og selv i dag hender det at han setter seg bak rattet i lastebilen sin, eller tar en økt med gravemaskinen.

– Det er nettopp fordi man må være mer selvhjulpen at det er trivelig å drive rørleggerforretning på landet, slår han fast:

–  På landsbygda må rørleggeren beherske mange typer arbeidsoppgaver som vannforsyningsanlegg, kloakkanlegg osv. Noe som ikke er så vanlig i tettbygde strøk. Vi synes likevel det er mye flinke folk i bransjen, og vi har vært heldige og har knyttet til oss folk med topp kompetanse på de forskjelligste områder: Om det er varme, kjøling eller det du kan kalle tradisjonell rørlegging, løser vi oppgavene på strak arm. Som sagt hender det at vi gjør deler av grunnarbeidet selv også, forklarer han.

Likevel er det ting han gjorde tidligere, som har blitt helt uinteressant å gjøre selv: Mens han for noen år siden kunne hente et lastebillass med minirenseanlegg i for eksempel Trondheim, kunne man ha godt igjen for jobben, noe man ikke ville hatt i dag siden transporten er blitt så utrolig rimelig.

Varmtvannsberederen

SOLID: Vesuv het berederen, og ble levert av Ingeniør Svein Dyrhoff i Oslo.SOLID: Vesuv het berederen, og ble levert av Ingeniør Svein Dyrhoff i Oslo.

– Her er vidunderet, forteller Hans Olav Brager, som tar hjertelig i mot sammen med sønnen Bjørn.

Ikke bare er fedrene kolleger, det er sønnene også. Og de har fulgt hverandre hele livet: De er født samme dag, gikk sammen på videregående, var ute i militærtjeneste sammen og jobber altså nå i samme yrke. Men de tviler på at de kommer til å gjøre installasjoner med samme levetid som den som står i kjelleren hos Brager:

– Den var opprinnelig vedfyrt, men det er mange år siden den ble bygget om til elektrisk drift. Det gjorde vi sjøl. Håndverket som ble utført den gangen er upåklagelig, sier Brager, og blunker lurt til kollegaen:

– Se bare på bøyingen av rørene her. Det kan ikke gjøres bedre, slår han fast. Hegge kvitterer med å si at siden han kunne stå på kjøkkenet til kollegaen og gjøre jobben, var jo omgivelsene de aller beste.

Samarbeider godt

De to karene benekter på det sterkeste at de er konkurrenter, selv om det hender både titt og ofte at de tar turen på «hverandres jaktmarker» for å gjøre en jobb.

– Du vet, det er små forhold her, og det er alltids noen man kjenner eller noen en er i familie med som trenger å få utført ett eller annet. Og da løser vi det. Men vi har nok aldri konkurrert med hverandre, er karene enige om:

Det har i grunnen alltid vært nok å gjøre, og man er gode bekjente som gjerne slår av en prat over en kopp kaffe. Og når oppvasken skal tas, er det fortsatt varmtvannsberederen fra 1962 som skaffer varmtvannet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse