loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
NEDKAST: Her låser kundene opp med nøkkelbrikken sin og kaster ned avfallsposen, viser daglig leder Terje Strøm (til venstre) og driftsteknisk ansvarlig Lars Petter Jørgensen i BIR Nett.
NEDKAST: Her låser kundene opp med nøkkelbrikken sin og kaster ned avfallsposen, viser daglig leder Terje Strøm (til venstre) og driftsteknisk ansvarlig Lars Petter Jørgensen i BIR Nett.

Renere by med avfall i rør

Georg Mathisen / 2017-09-19 09:11:50

De legger avfallstransporten i rør og gjør Bergen renere.

– Vi skal rydde bybildet og skape samfunnsøkonomiske gevinster, sier bossnett-sjef Terje Strøm.

Mange av medlemmene i VVS-foreningen arbeider med rør, men ikke mange av dem håndterer slike rør som Terje Strøm. Rørene hans transporterer nemlig avfall.

Bossnettet

Strøm er daglig leder i BIR Nett. Dermed driver han bossnettet – Bergens prisbelønte løsning for å suge avfallet under sentrum.

– Avfallsdunkene i Bergen sentrum har vært en kjempeutfordring. Vi løser det med å bygge bossnett – avfallssug – som dekker hele sentrum. Her er det ikke snakk om en miljøløsning på et nybygd område, men om bykjernen i en eksisterende middelalderby, med de utfordringene som det medfører, forklarer Strøm.

BOSSBOSS: «Boss» betyr forskjellige ting forskjellige steder i landet, men i Bergen handler det om alt slags avfall. Bossen selv heter Terje Strøm og kom til bossnettet fra jobb med fjernvarmeutbyggingBOSSBOSS: «Boss» betyr forskjellige ting forskjellige steder i landet, men i Bergen handler det om alt slags avfall. Bossen selv heter Terje Strøm og kom til bossnettet fra jobb med fjernvarmeutbygging.

Brann og skadedyr

– Vi hadde den store bybrannen i 1916. Vi hadde ikke tenkt å ha flere, konstaterer han.

Søppeldunkene er nemlig en brannfare i den gamle, tette trehusbebyggelsen. I tillegg trekker avfallet til seg rotter, måker og kråker.

Nå skal det i stedet kastes i et fastmontert nedkast som betjener alt fra 35 til 500 leiligheter. Der blir det liggende bare noen timer. To ganger i døgnet starter nemlig «støvsugeren» på terminalen. Når luftstrømmen kommer opp i 20 meter i sekundet, åpnes ventilene i nedkastene slik at avfallet ramler ned i luftstrømmen. Det suges inn til terminalen gjennom 508 millimeters rør i stål med tre lag PE på utsiden.

Når restavfallet har gått gjennom rørene under byen og kommet frem, byttes det container i terminalen. Så gjentas operasjonene med neste nedkast, med plast, papir og andre fraksjoner som husstandene har sortert ut.

Transportsamarbeid

Alle husholdningskundene skal nemlig inn på nettet. For næringslivet, derimot, er markedet fritt. BIR Nett svarer med å tilby de private avfallsaktørene et samarbeid ved å tilby transporttjenester i sentrum. Dermed kan konkurrerende private aktører slippe å kjøre etter hverandre gjennom byen og tømme de samme gatene samme dag.

– Vi skal rydde bybildet og skape samfunnsøkonomiske gevinster. Så må vi jobbe med holdningsendringer. Når noen får en ny teknisk løsning, så må de snu rundt på tankesettet de hadde opprinnelig, sier Terje Strøm.

Slike endringer har gått bra før. Strøm sammenligner det med oljekjelene som stort sett er forsvunnet til fordel for fjernvarme, men aller helst snakker han om kaggene. Kaggedoene – eller bøttene, om du vil – virket jo, de, og mange syntes nok at det var et styr å bygge om da kloakken kom. Men i dag er det neppe så mange som vil tilbake til den manuelle tømmingens tid.

Milliardinvestering

– Investeringen er stor. Inne i selve bykjernen investerer vi nærmere 1,3 milliarder kroner. Det finansieres gjennom gebyrinntekter og brukerbetaling, samtidig som driftsutgiftene er lavere enn å kjøre rundt med dieselbil, sier bossnettsjefen.

Klimagassutslippene går det an å måle. Mindre forsøpling og færre skadedyr er det vanskeligere å måle i kroner og øre.

– Spørsmålet er hva slags samfunnsutvikling vi ønsker. Det er flere og flere som skal bo i byene, og vi kan ikke bygge morgendagens by med gårsdagens løsninger, sier Terje Strøm.

Frakt med luftstrøm

Bossnett er et rørbasert avfallsinnsamlingsanlegg som frakter avfallet med luft i høy fart under bygatene i Bergen. Det ender opp i en egen sentral hvor det samles opp for å transporteres videre i containere. Dermed blir det ikke behov for de tradisjonelle søppelbilene i sentrum lenger. Systemet skal redusere tungtrafikk, brannfare og rotteplager. Avfallet er ikke like synlig lenger i bybildet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse