loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
NØKKELROLLEN: Prosjektleder og rørleggermester Bjørn Olaf Larmerud i Assemblin foran Tomtebrygga i Bjørvika.
NØKKELROLLEN: Prosjektleder og rørleggermester Bjørn Olaf Larmerud i Assemblin foran Tomtebrygga i Bjørvika.

Prosjektlederen er nøkkelen til suksess

Arne Kongsnes / 2017-11-27 09:41:36

– Prosjektlederen er nøkkelen til alt, sier bransjeanalysen. Assemblins Bjørn Olaf Larmerud er av dem som innehar denne nøkkelrollen.

Den 33 år gamle rørleggermesteren og prosjektlederen i Assemblin AS Prosjekt Oslo er arvelig belastet: Han er sønn av Anders Larmerud, kjent fra blant Opplæringskontoret i Oslo. Onkelen er Ole «Rørhåndboka» Larmerud. Bestefaren startet Larmerud Rørleggerverksted AS. Snakk om å ha rør i blodet!

Avgjørende betydning

Henning Dalsegg og Sigbjørn Selvik i BDO AS, verdens 5. største rådgivningsselskap, gjestet i november RørNorges Entreprenørkonferanse med foredraget «Produktivitet, lønnsomhet og risiko for Entreprenører».

De beskrev en byggenæring der marginene er under kraftig press og risikoen stor fordi totalentreprenører i økende grad flytter økonomisk risiko over på underentreprenører.

BDO-analysen viser at driftsmarginen i byggenæringen, altså hvor mye du sitter igjen med for hver omsatt hundrelapp, er snaue 6,5 prosent. Rørbransjen ligger på 3-tallet. Da skal ikke mye gå galt før du taper penger.

For å lykkes med prosjektene har de to partnerne i BDO oppskriften klar:

– Den menneskelige faktoren er fortsatt avgjørende: Prosjektlederens kompetanse, innsikt og erfaring. En god prosjektleder er nøkkelen til alt, konkluderer Dalsegg og Selvik.

LES MER: BDO-bloggen om bransjeutfordringene

EKSPERTENE: Sigbjørn Selvik (til venstre) og Henning Dalsegg i BDO har analysert byggenæringen og konkluderer med at prosjektlederens rolle har avgjørende betydning for lønnsomheten.EKSPERTENE: Sigbjørn Selvik (til venstre) og Henning Dalsegg i BDO har analysert byggenæringen og konkluderer med at prosjektlederens rolle har avgjørende betydning for lønnsomheten.

Sitter på byggeplassen

Tilbake til Bjørn Olaf Larmerud. Fire av fem arbeidsdager sitter han på byggeplassen, den siste brukes til mannskapsmøter og oppsummeringer av prosjektstatus med ledelsen i Assemblin.

Nå er det Skanska og Hav Eiendom sin utbygging av Tomtebrygga i Bjørvika det er snakk om. 54 leiligheter og 255 hotellrom skal opp. Her er Larmerud prosjektleder for Assemblins kontrakt til 33 millioner kroner. Bunnledningene er lagt, men full fart blir det ikke før i starten av desember.

Etter avtalte endringer er verdien passert 42 millioner kroner, timeantallet 22.000.

Larmerud deler kontorer med Skanskas prosjektledere, som han også har jobbet tett med tidligere.

Se video: Slik blir Tomtebrygga i Bjørvika

MIDT I SMØRØYET: Ikke noe å si på beliggenheten til brakkeriggen ytterst på Sukkerbiten i Bjørvika. Skanska har til og med ordnet en terrasse.MIDT I SMØRØYET: Ikke noe å si på beliggenheten til brakkeriggen ytterst på Sukkerbiten i Bjørvika. Skanska har til og med ordnet en terrasse.

Leverer overskudd

Larmerud var ferdig voksenlærling hos Bærum Rørleggerbedrift i 2008. Senere ble det Teknisk Fagskole med klima, energi og miljø i Oslo. Siden 2011 har det handlet om prosjektledelse i det som i dag heter Assemblin.

– Mitt første prosjekt gikk så vidt i pluss, 50.000 kroner, sier Larmerud.

Siden har levert over Assemblins krav, som er 8 prosent.

Det er kanskje også grunnen til at Assemblin-sjef Torkil Skancke Hansen foreslo Larmerud da vi ba ham om å sette oss i kontakt med en dyktig prosjektleder. Han la riktignok til en bekymring om at omtale kan gjøre Assemblins folk veldig attraktive for andre.

– Ingen fare, jeg har ingen ambisjoner om å flytte på meg. Jeg stortrives i et ungt og godt miljø, ler Bjørn Olaf Larmerud.

Tett kontakt viktig

Larmerud mener selv den tette kontakten med rørleggerne er viktig. Assemblin gjennomfører i tråd med sin prosjekthåndbok alltid oppstartsmøter med rørleggerne som skal gjøre jobben ute på byggeplassen.

Da vet rørleggerne også hvor mange timer som er forventet på prosjektets enkelte deler og det er evnen til å treffe på antall timer som ofte avgjør lønnsomheten i et prosjekt. Materialkostnadene bommes det sjelden på.

– Tilbakemeldingene fra gutta er at de føler seg mye mer involvert og bedre informert. Gutta sitter også på veldig mye nyttig erfaring fra tidligere prosjekter de har deltatt i.

I etterkant av alle prosjekter holder Assemblin erfaringsmøter. Målet er å bygge opp en kunnskapsbank med de beste løsningene.

I tillegg bruker Assemblin stort sett alltid akkord som arbeidsform.

– Vi er tjent med at gutta tjener penger, derfor tilrettelegger vi for mest mulig effektiv jobbing.

Digitaliserer stadig mer

EFFEKTIVT: Fra iPaden kan du gå rett inn i BIM og sjekke tegningene helt ned på rørnivå. (Skjermdump fra BIM 360 Field)EFFEKTIVT: Fra iPaden kan du gå rett inn i BIM og sjekke tegningene helt ned på rørnivå. (Skjermdump fra BIM 360 Field)

Bjørn Olaf Larmerud har nesten alltid med seg iPad-en under armen. Der ligger BIM-modellen av hele prosjektet, rør inkludert.

– Møter vi på et problem, for eksempel et rør som ikke kan bli koblet riktig på grunn av andre installasjoner, kan vi varsle utbygger direkte i programmet, forklarer han.

Enda lettere blir det av at Skanska bruker samme system: BIM 360 Field.

– Alle våre kontrakter krever nå BIM, det har effektivisert oss utrolig mye.

Slik lykkes du

Her er Bjørn Olaf Larmeruds råd til andre prosjektledere:

  • Ha kontroll på kontraktsomfanget, slik at du gjenkjenner endringer og får endringsmeldingene undertegnet.
  • Sitt på byggeplassen, det er der det skjer. Jeg ville ikke hatt et så godt forhold til både rørleggere og utbyggere uten å være til stede. Det gir god medmenneskelig kontakt.
  • Involver gutta, ha kontroll på hva som skal leveres.
  • Vær engasjert, det smitter, og gir utelukkende positiv effekt.
  • Send faktura på delarbeider etter hvert som de de er ferdige

 

Ferdig-ferdig!

Jobber du i Assemblin vet du hva uttrykket «ferdig-ferdig» betyr. For dere andre:

 – Vi skal ha full kontroll på avslutningsfasen i prosjektet, slik at vi overleverer det vi skal, forklarer Larmerud.

Livet er ikke bare rør. Bjørn Olaf Larmerud bor på et småbruk Mylla i Nordmarka med familien: Kona Anette og barna Ola (3) og Andreas (6). I slutten av mars venter paret barn nummer tre.

Til og fra jobb bruker han bil. Der tenker han ofte på at hans faglige bakgrunn også er nøkkelen til gode prosjekter og god prosjektledelse:

– Jeg skjønner ikke hvordan jeg skulle klart denne jobben uten å være rørlegger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse