loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
HJELPEARBEIDERE: Michael Olsen (til venstre) og Chris Nilsen har fått sjansen hos Arna & Åsane Rørleggerservice.
HJELPEARBEIDERE: Michael Olsen (til venstre) og Chris Nilsen har fått sjansen hos Arna & Åsane Rørleggerservice.

Nå kommer Chris seg opp om morgenen

Georg Mathisen / 2017-11-28 10:41:49

Arna & Åsane Rørleggerservice satser på hjelpearbeidere som kan gå hele veien til svennebrev. Chris Nilsen er en av dem.

– Jeg lover dem ingenting, men gode kandidater får fast ansettelse, sier Thor Hauge.

Sjefen i Arna & Åsane Rørleggerservice satser på dem som har slitt med å finne riktig hylle i livet. Det gir ham motiverte og flinke folk.

Faller utenfor

– Jeg er veldig interessert i å fange opp dem som faller litt utenfor. Det kan være forskjellige årsaker til at unge ikke har fullført skolen. Dysleksi, for eksempel. Så kommer de inn på Nav og faller kanskje helt utenfor arbeidslivet og systemet, fastslår han.

Hauge møter Rørfag på Melke­plassen i Laksevåg. Her har rørlegger­bedriften totalentreprisen med full renovering av tekniske anlegg og 82 bad for borettslaget Nyegården 1.

– Et ganske omfattende prosjekt. Som del av den rørtekniske utskiftingen må også badegulvene meisles opp. I tillegg har vi en omfattende renovering med murerarbeider, tømrerarbeider og elektriske arbeider. På sånne multifag-prosjekter trenger vi hjelpe­arbeidere, konstaterer han.

Fast jobb

Det er der Arna & Åsane Rørleggerservice har et godt samarbeid med Nav for å skaffe folk.

– Vi ber om dem som er interesserte i å bli rørlegger. Vi vil ha hjelpearbeidere som er villige til å lære om faget og som er motiverte, fastslår sjefen.

I dag har bedriften ni lærlinger. For noen år siden var de 14, men flere er ferdige med læretiden, har tatt svennebrevet og er fast ansatt. Nå får de hjelpearbeiderne som er motiverte og flinke, muligheten til å gjøre det samme: Gå opp til prøve basert på praksisen.

– Jeg sier til Nav at hvis de har kandidater som er interesserte i rørleggerfaget, skal vi ta dem inn på tre måneder arbeidstrening. Hvis jeg ser at her har vi en god kandidat, tilbyr vi dem fast ansettelse som hjelpearbeidere – vi kan jo ikke kalle dem lærlinger offisielt. Så passer vi på at de får relevant erfaring, sier Thor Hauge.

ENERGI: På Melkeplassen leverer Arna & Åsane Rørleggerservice både varmepumpe og tappevannsanlegg. Borettslaget sparer flere titusener i året, sier Thor Hauge.ENERGI: På Melkeplassen leverer Arna & Åsane Rørleggerservice både varmepumpe og tappevannsanlegg. Borettslaget sparer flere titusener i året, sier Thor Hauge.

Endelig riktig

På Nyegården 1 har han med seg tre hjelpe­arbeidere. Chris Nilsen er en av dem. 20-åringen har vært innom litt av hvert, men ikke funnet seg til rette.

– Jeg har prøvd både betong og barnehage. Jeg var den typen som gikk ut med én gang hvis jeg ikke likte meg i et firma. Men her er det bare kule folk. Jeg gikk inn i rørleggerfaget og trodde det var bare toaletter. Men nå er jeg her og prøver å få en fot innenfor. For en gangs skyld har jeg funnet noe som får meg til å stå opp om morgenen, sier han.

Chris Nilsen er i full jobb på et av badene sammen med Michael Olsen. Han har også prøvd forskjellige arbeidsplasser – fra betong til stillas.

– Men rørlegger var det som interesserte meg mest, sier Olsen.

Bas og forbilde

De er i godt selskap. Tore Haukaas er bas på prosjektet, har vært i byggfag i 20 år og er både tømrer og rørlegger, men tok også svenneprøven bare med praksis og et halvt år på skole en dag i uken.

– De er med på alt det samme som de andre gjør. De er håndlangere og er med på å rive, bære ut og meisle, forklarer han.

Thor Hauge legger vekt på å være ærlig mot hjelpearbeiderne sine:

– Jeg lover dem ingenting. De har ikke noen garanti for å få jobb: De må vise interesse og være proaktive. Hvis vi mener at de virkelig kan bli rørleggere, så lager vi en ansettelsesavtale som hjelpearbeider, men med klausul at de går på dette praksisløpet, forteller han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse