loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
INVESTERER I FOLK: : De bruker ressurser på lærlingene sine, daglig leder Thomas Jørs (t.v) og lærlingansvarlig Roar Hermansen i Chr. M. Vestrheim. I midten står norgesmesterne Sander H. Waage (2016) og Didrik Hauge (2017).
INVESTERER I FOLK: : De bruker ressurser på lærlingene sine, daglig leder Thomas Jørs (t.v) og lærlingansvarlig Roar Hermansen i Chr. M. Vestrheim. I midten står norgesmesterne Sander H. Waage (2016) og Didrik Hauge (2017).

De har landets beste lærlinger

Georg Mathisen / 2018-01-31 14:32:55

De produserer Norges beste på løpende bånd. Hva er det egentlig Chr. M. Vestrheim fôrer rørleggerlærlingene sine med?

– Det er nok litt tilfeldig, men vi har en historie på å være veldig interesserte i lærlinger, sier Thomas Jørs.

Vestrheim-sjefen er beskjeden, helt uten grunn. Bergensfirmaet er best i landet på lærlinger.

– Hovedgrunnen til at lærlingene er flinke, er at vi har flinke prosjektledere og rørleggere, understreker han.

NM-vinnere

Serien av gode plasseringer begynte med sølv til Vebjørn Ones i NM i 2015.

Året etter gikk Sander H. Waage helt til topps.

Nå er det Didrik Hauge som er regjerende norgesmester.

Thomas Jørs tror at det har spredt seg et rykte om at det er kjekt å være lærling hos Vestrheim.

Nå har bedriften 16 lærlinger. En stund var de 25, men siden den tid har en del av dem kommet seg gjennom svenneprøven.

Samarbeid

– Dessuten har vi godt samarbeid med skole og opplæringskontor. Vi har tro på det trekløveret. Samtidig tar vi imot folk som vil bli rørlegger, på utplassering allerede fra vg1, forteller han.

Det er rom for lærlinger som ikke kommer rett fra vg2, også.

– I og med at vi har såpass mange, er det mange som har en kompis som har valgt feil og har lyst til å bli rørlegger. Når vi rekrutterer noen som kjenner noen, vet vi at vi får skikkelige folk, og voksenlærlinger har vært en suksess, ifølge Thomas Jørs.

Rørleggerlyst

Det viktigste for Vestrheim er at lærlingene har lyst til å arbeide med faget. En god del tid brukes på å sjekke nettopp det. I intervjuet får søkerne spørsmål om de negative sidene ved faget og om de er klare for dem.

– Når det er sludd og null grader – hvis du ikke liker å bli våt, bør du velge et annet yrke. Det er dessverre sånn at håndverksfag ikke nødvendigvis er det første valget. Vi må sjekke om rørlegger virkelig er noe de vil bli, sier han.

Så er det viktig – og vanskelig – å være tålmodig. Ikke alle forstår arbeidslivet fra dag én, og det tar tid å komme inn i rutinene.

Flyttes rundt

Vestrheim velger å flytte lærlingene «vilt og hemningsløst», som sjefen sier. Han tror det er sunt at de får arbeide med forskjellige folk. Ellers er det lett å legge seg til både vanene og uvanene til den enkelte.

Samtidig har firmaet kjørt frivillig kveldsundervisning for lærlingene sine. Undervisningskvelder, sosiale anledninger og avslutning med en reise. Det tas godt imot. Trives lærlingen, så går alt så mye greiere.

– Som firma dekker vi alt fra utvendig VA via medisinske gasser til varme og sanitær. Da kan vi sikre dem variasjon. Samtidig må vi innrømme at hvis ikke lærlingen er våken, kan han bli stående fast i et spor. Vi oppfordrer til å si fra om de trenger variasjon, men de får mye ansvar for egen lærling, sier Thomas Jørs.

Flere på vei

Nå har bedriften 102 ansatte. De fleste lærlingene fortsetter i firmaet. Det går bra så lenge det er nok å gjøre. Nå er signalene i markedet mer blandet, men Jørs velger å tolke dem positivt.

– Vi satser på et godt inntak av lærlinger til sommeren, også. Vi er litt forsiktige, men vi kommer til å ta inn tre til fem nye. Det skal bare ett prosjekt til, så er det løst, smiler han.

Jørs er usikker på hvor mye det betyr for kundene å bruke bedriften med Norges beste lærlinger. Derimot har konkurransen mye å si internt.

– Det viktigste er at vi er med i uttagningen og i NM fordi det er en så utrolig stor opplevelse for den enkelte, sier han.

Blir det tre på rad? Neppe, fordi reglene stopper det, men Vestrheim håper å få sjansen likevel:

– Vi får ikke lov til å være med, for da er det Stavangers tur. Det er dypt urettferdig, kan jeg si med glimt i øyet. Hvis det er mulig, vil vi gjerne være med på uttagningen igjen. Men det viktigste er at NM blir arrangert. Det bør være et mål for bedriftene å delta bare for å kjenne på det, oppfordrer Thomas Jørs.

LES MER: Tøff uke for NM-finalistene

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse