loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
EGET SYSTEM: – Vi har gått fra blikkenslagerfirma til kompetanse- og engineeringbedrift, sier Roar og Sindre L. Larsen. En del av jobben nå er å bygge opp sitt eget IT-system.
EGET SYSTEM: – Vi har gått fra blikkenslagerfirma til kompetanse- og engineeringbedrift, sier Roar og Sindre L. Larsen. En del av jobben nå er å bygge opp sitt eget IT-system.

Ny generasjon i oppfinnerbedrift

Georg Mathisen / 2018-04-10 09:14:33

Tippoldefaren fikk internasjonal medalje for kobberlanternen sin, bestefaren laget Norges første stålpannetak. Sindre L. Larsen blir femte generasjon til å lede familiebedriften VVS Teknikk Møre.

Ålesundsbedriften begynte som blikkenslagerfirma. Så ble det ventilasjon for alle penga. Nå favner VVS Teknikk både VVS, rør og automasjon og arbeider så tverrfaglig som overhodet mulig.

– Ekte tverrfaglig

– Det skal være fortrinnet vårt. Vi arbeider ekte tverrfaglig og ikke bare flerfaglig, sier påtroppende sjef Sindre L. Larsen.

Det er ikke nok at alle går i like klær – du får ikke noe ut av det hvis du har flere avdelinger og internfakturering hver gang den ene avdelingen låner ressurser av den andre, mener han.

– Alle som er ute der, representerer samme firma, uansett hvilket fag de hører inn under. Trenger noen på ventilasjon hjelp av en rørlegger til å montere eller sjaue, får de det, fastslår han.

40 år som sjef

En liten stund til er det faren Roar som er daglig leder. I år når han 40 år i jobben. Det var han som begynte å tenkte tverrfaglig på denne måten.

– En av rørleggerne våre var bas på en jobb der det utelukkende var ventilasjon. Det gikk fint. Vi behandler rør og ventilasjon likt. Det er ikke forskjell i lønn, heller – forskjeller der skyldes utdannelse og erfaring, fastslår han.

Sindre L. Larsen flyttet hjem til Ålesund som fersk siviløkonom i 2004. Det var ikke flust med jobber for siviløkonomer i hjembyen, så han tok montørjobb i familiebedriften så lenge. Det ble permanent, og det ble fagskole ved siden av jobben. Den gangen var det åtte som arbeidet i VVS Teknikk Møre.

– Vi begynte å tenke litt langsiktig: Hva skal vi bli hvis vi skal hevde oss i markedet og være interessante for arbeidstakere? Vi la en plan for vekst, forklarer han.

Baser med ansvar

– Jeg hadde hatt jobber som totalentreprenør og leid inn rørleggere. Det vi så, var at det var vi som tok støyten og ansvaret. Vi følte at vi satt med altfor stor risiko. Dessuten stemte ikke vår måte å jobbe på og vår måte å lære opp basene på, helt med rørleggerne som vi leide inn, sier Roar Larsen.

VVS Teknikk stiller større krav til basen enn mange andre, både til det som skal håndteres på byggeplassen og samspillet med prosjektlederen. Samtidig, altså, skal ventilasjon, rør og automasjon arbeide med og for hverandre.

Prefabrikkering

Firmaet har vært fremoverlent i 130 år. Nå er det industrialisering og prefabrikkering som er stikkordene inn i fremtiden.

– Byggebransjen er blitt mye bedre på just-in-time – det var vi tidlig ute med. Men vi er nødt til å tenke sånn industrien gjør. Alt går an å prefabrikkere, spesielt med det som finnes av bim, DAK og 3D i dag, sier Roar Larsen.

Sparte timer

Aha-opplevelsen til medarbeiderne kom da firmaet hadde en jobb i Ørsta, halvannen times kjøring unna. Da han valgte å bruke to mann i en dag for å ta mål, for så å isolere alle kanalene på verkstedet, fikk han beskjed om at det var bare tull.

Men da de forsto at de slapp å reise tre timer hver dag for å håndtere én haug med kanaler og én med isolasjon på byggeplassen, forsto de det bedre.

Nå har VVS Teknikk Møre 30 ansatte, og har leid inn opptil 25 til i travle perioder. De fikk en flying start både med rør og automatikk da de bestemte seg for å satse på fagene: De fikk overta da samarbeidspartnerne Oras og Siemens la ned avdelingene sine i Ålesund.

Siden har de fått på plass elektriker og KNX-spesialist, en økonomiavdeling med tung kompetanse og en serviceavdeling som sjefene gjerne
roser.

Bygget seg opp gradvis

– Vi har lagt stein på stein. Det har vært en kamp å komme inn hos de store entreprenørene og bli akseptert som like godt som eller bedre enn de landsdekkende firmaene, men det har gått bra, sier Sindre L. Larsen.

Han kommer gjerne med et stikk til kolleger som klager på kundene sine:

– Ofte hører du andre si at den og den totalentreprenøren er helt umulig å jobbe med. Jeg tror mye handler om at totalentreprenørene er så steike proffe. Er du like proff når du jobber under dem, så går det ganske smertefritt.

Kreative forgjengere

PRISBELØNNET: Roar Larsen har kreative forfedre – her med sølvmedalje fra landsutstillingen i Bergen i 1898 (til høyre) og bronsemedaljen fra verdensutstillingen i Paris i 1900. Begge ble tildelt oldefar Martin Larsens kobberlanterne.PRISBELØNNET: Roar Larsen har kreative forfedre – her med sølvmedalje fra landsutstillingen i Bergen i 1898 (til høyre) og bronsemedaljen fra verdensutstillingen i Paris i 1900. Begge ble tildelt oldefar Martin Larsens kobberlanterne.

Det begynte med Roar Larsens oldefar, Martin. Han gikk i lære i Bergen, flyttet til Ålesund og fikk borgerbrev som blikkenslagermester i 1887.

Da Ålesund brant i 1904, bygde han opp igjen verksted og lager og også det som i dag er byens smaleste hus.

– Han var veldig kreativ og oppfinnsom. Blant annet hadde han verdenspatent på en kobberlanterne for båter. Han kjøpte seg opp i fiskeindustrien og hadde også et fiskevær i Nord-Norge, forteller Roar Larsen.

For kobberlanternen fikk han til og med medalje på verdensutstillingen i Paris i 1900.

Martins sønn Trygve Larsen tok over og drev gjennom de harde 1930-årene og en krigstid der det var vanskelig å få tak i materialer. Men han var også en kreativ kar, og da bedriften kom på fote igjen etter krigen, tok han patent på det første stålpannetaket som var laget i Norge. Det første Larsentaket fra 1952 ligger fortsatt på en bygård i Ålesund sentrum.

Neste generasjon, Martin Larsen, overtok i 1955 det som fremdeles var et blikkenslagerverksted

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse