loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ARMSLAG: Bedre plass til å sette sammen komponentene i romslige fabrikklokaler enn i et trangt teknisk rom, viser Per Kverneland jr. (til venstre) og Terje Kåre Apeland.
ARMSLAG: Bedre plass til å sette sammen komponentene i romslige fabrikklokaler enn i et trangt teknisk rom, viser Per Kverneland jr. (til venstre) og Terje Kåre Apeland.

Eksplosiv vekst på prefabrikkering

Georg Mathisen / 2018-02-21 12:49:25

Omsetningen er doblet hvert år siden starten. VVS Prefab leverer ferdige skap og tekniske sentraler for å gjøre rørleggerjobben raskere og billigere.

Snart vokser de ut av lokalene sine. På et lite industriområde i Bjerkreim sør i Rogaland setter VVS Prefab sammen skreddersydde skap og sentraler til prosjekter over hele landet.

– Vi prefabrikkerer alt mulig til rørleggeren. Det er tre år siden vi startet, men mange av oss har vært lenge i bransjen, sier Terje Kåre Apeland.

Han er teknisk leder og medeier. I et kollegium med fire eiere – de andre er produksjonseksperten, selgeren og forretningsutvikleren – er Apeland sivilingeniøren med bakgrunn i automatikk og rør.

Alt til rørleggeren

Det første året solgte de for ni millioner kroner. Året etter for 18. I fjor havnet omsetningen rundt 36 millioner.

– Det ser ikke ut som veksten slakker av så mye i år. Vi regner med 50–60 millioner, forteller han. Nå har bedriften 40 ansatte og innleide i fullt arbeid.

Det er slett ikke noen overforenkling å beskrive produktspekteret som «alt mulig».

– Det går i alt fra å sette sammen tre deler til en rørlegger og levere 500 eksemplarer av det ferdige produktet, til å bygge i hop de store sentralene. Alt det vi gjør, er kundetilpasset og spesialbygd, forklarer Apeland.

Hele poenget er at rørleggeren kunne ta skapet, sentralen eller rørgaten og montere rett inn.

Effektivitet

Alle fremtidsutredninger peker på industriell produksjon og prefabrikkering som fremtiden for en byggenæring som sliter med produktivitet og effektivitet. Men det er ikke mange som har kommet helt dit ennå.

– På skapsiden er det andre konkurrenter, men på de store tekniske sentralene er det veldig lite, ifølge Terje Kåre Apeland.

SKREDDERSYDD: Mye er felles fra skap til skap, men hvert enkelt er skreddersydd til akkurat den plassen det skal monteres, forklarer Terje Kåre Apeland.SKREDDERSYDD: Mye er felles fra skap til skap, men hvert enkelt er skreddersydd til akkurat den plassen det skal monteres, forklarer Terje Kåre Apeland.

Apeland har naturlig nok en lang rekke argumenter for å prefabrikkere. Ikke bare at det er billigere og raskere. Nei, det gir også bedre utnyttelse av plassen når byggingen kan gjøres i en romslig fabrikk i stedet for direkte i et trangt rom.

Dessuten er resultatet mer forutsigbart: Rørleggeren vet hva han får og til hvilken pris og går ikke på overraskelser.

– Ofte er det timeforbruket de sprekker på. Dette tar vekk risikoen for både økonomi og fremdrift, reklamerer han.

Tydelig trend

Kundene er rørleggere og totalentreprenører over hele landet. Sentralene lages etter tegning; skapene designer produsenten selv ut fra funksjonene.

– Siden vi selger herfra, tenkte vi at vi kunne starte i Rogaland, forteller Apeland. Det var bare det at starten falt sammen med oljenedturen nettopp i Rogaland.

– Det var helt dødt. Vi måtte rett og slett ut. Til Bergen, Trondheim og Kristiansand, sier han.

Troen på fremtiden er god:

– Mer og mer prefabrikkering er en veldig tydelig trend. Byggherrene ønsker det, og rørleggerfirmaene ser at det blir en helt annen sikkerhet i prosjektet, ifølge Terje Kåre Apeland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse