loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
størst: PÅ HANDLETUR: VOKSER PÅ VVS: Administrerende direktør Tore Bakke i Bravida Norge.
VOKSER PÅ VVS: Administrerende direktør Tore Bakke i Bravida Norge.

Bravida 220 millioner i pluss

Arne Kongsnes / 2017-02-22 09:31:27

Bravida tjente 220 millioner kroner på driften i Norge i 2016. Sjefen gleder seg over økende oppdragsmengde innenfor VVS.

Bravida er Nordens ledende totalleverandør av tekniske installasjons- og servicetjenester og omsatte for 14,8 milliarder svenske kroner i 2016.

I Bravida Norge ble omsetningen 3.063 millioner norske kroner og driftsresultatet 220 millioner. Bravida satt med andre ord igjen med drøye 7 kroner av hver omsatt hundrelapp, en driftsmargin omtrent som i 2015.

– Vi er svært fornøyd med at vi leverer både omsetningsvekst og økte marginer. Markedet er stabilt og godt de fleste steder, og prisene har vært stabile. Forbedringene kommer hovedsakelig fra interne forbedringer, sier administrerende direktør Tore Bakke i Bravida Norge.

Vokser på VVS

Selskapets kunder er både entreprenører, private virksomheter og det offentlige. 52,2 prosent av omsetningen kom fra serviceoppdrag, mens 47,8 prosent kom fra prosjekter.

Bravida har økende oppdragsmengde innenfor VVS, spesielt på Romerike, i Oslo-området og i Tromsø.

– Vi har samlet prosjektvirksomheten vår hos tidligere A. Halvorsen & Sønn i Lillestrøm. Der er de dyktige på prosjekter, sier Bakke til Rørfag.

I Tromsø er oppkjøpet av ventilasjons- og blikkenslagerbedriften Nord-Klima AS i 2015 en av årsakene til veksten i tillegg til generelt høy aktivitet.

Øker effektiviteten

– For både prosjekt- og servicevirksomheten, har det for oss handlet om å øke effektiviteten i vår produksjon. Gjennom god planlegging øker den verdiskapende tiden. Vi ser også at vi har lykkes med å industrialisere våre prosesser, og at vi oppnår fordeler både av standardisering og stordrift. Det gir resultater, både på bunnlinjen og i form av konkurransekraft, sier Tore Bakke.

I Bravida er arbeidet og prosjekter lokalt forankret. Selskapet har en liten nasjonal administrasjon, og det er i de lokale avdelingene avtalene inngås.

– Sentralisering skaper økte administrasjonskostnader som kundene ikke vil betale for. Skal vi være konkurransedyktige må vi være desentralisert i kundenære prosesser, og nasjonale i kostnadsprogrammer og standardisering. Det er her vi skiller oss fra en rekke av de andre aktørene i markedet, sier han.

Kjøper seg større

Bakke tror 2017 blir et krevende år med fortsatt geografiske forskjeller.

– Vi ser fortsatt store regionale forskjeller og ulikheter innenfor sektorer. Den regionale utviklingen følger vi godt med på, og gjennomfører nødvendige tiltak, enten det er å kjøpe opp selskaper, flytte medarbeidere eller å redusere aktiviteten i enkelte områder. Slik har det vært i 2016 og slik vil det bli også i 2017, sier Bakke.

Selskapets siste oppkjøp ble gjort i desember 2016. Da ble Moelven Elektro med en omsetning på rundt 200 millioner og 160 ansatte kjøpt opp. Selskapet har sin hovedtyngde i Mjøsregionen.

Bravida Norge har planer om ytterligere oppkjøp i tiden fremover.

– Vi vurderer til enhver tid mulige kandidater. Våre viktigste kriterier for kjøp er selvsagt markedsposisjonen lokalt. Derfor er vi mest interessert i større aktører i nye markeder og noen mellomstore, der vi allerede har en god organisasjon, sier han.

2.500 ansatte i Norge

Bravida er Norges og Nordens ledende totalleverandør av tekniske installasjons- og servicetjenester, med ca 9 000 medarbeidere totalt i Norden og nær 2 500 i Norge. I Norge er Bravida det største elektroselskapet og blant de ledende på rør og ventilasjon. Bravida Norge har avdelinger på over 30 steder i Norge.

Selskapet er totaltilbyder innen elektro, rør og ventilasjon. På disse teknikkområdene leverer selskapet både spesialisttjenester og helhetsløsninger, fra design og prosjektering til installasjon, drift og vedlikehold. Selskapet tar et totalansvar for alle installasjoner, både i nybygg og ved rehabilitering av bygårder, kontorer, industri eller anlegg. Det inkluderer også moderne drift av bygg, systemer for brann- og sikkerhet, sprinkler, kjøl og prosjektledertjenester for bygg- og eiendomsbransjen, samt service.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse