loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TILBYR HJELP: Leder HVAC i Micro Matic, Torkild Bøe, håper så mange som mulig tar i bruk deres nye kalkulator. (Foto: Jan Erik Røine)

For mange velger feil spjeld-dimensjon

Jan Erik Røine / 2016-09-20 08:37:47

Derfor har Micro Matic laget en VAV-kalkulator for ventilasjonsbransjen. Se video!

– For at behovsstyrte ventilasjonsanlegg skal fungere optimalt, må de leveres med korrekt spjelddimensjon. Vi ser alt for ofte at det tegnes inn for store spjeld, og det gir et dårlig sluttresultat til kunden. Derfor har vi utviklet en VAV-kalkulator som tar utgangspunkt i prosjektert luftmengde, og kalkulerer anbefalt VAV-dimensjon samt beste produktvalg for anlegget, forteller Torkild Bøe i Micro Matic.

Dekker behov

Han mener behovet for en VAV-kalkulator er stort.

– Når vi får bestillinger fra entreprenører med lister over rom, og med spjelddimensjoner tegnet inn av rådgivere, er det veldig ofte tatt ut for store spjeld. Det har vært et problem i mange år og nå opplever vi at det er verre enn noen gang.

– Hva er årsaken?

–  I lavenergianlegg bruker man romslige kanaler for å ha lite trykkfall, men så tenker man ikke på at et spjeld må ha en viss autoritet for å fungere. Hvis det ikke går hastighet i et VAV spjeld så fungerer det ikke, understreker Bøe.

I tillegg mener Bøe det er for mye fokus på romslige kanaler og for lite fokus på det å ha gode kanalføringer.

–  Man ønsker lavt totaltrykk på viften for å få lavest mulig SFP. Det er bra, men så tenker vi lite på selve kanalføringen. Det går an å senke totaltrykket betydelig hvis man gjør kanalføringen riktig. Men uansett så må man ha spjeld som fungerer.

Bøe sier til Norsk VVS at de nesten daglig får inn bestillinger på VAV-spjeld hvor det er lagt inn for store dimensjoner.

– Da tar vi kontakt med kunden og forteller at dette normalt ikke vil fungere og ber dem om å kontakte rådgiveren.

NB! Artikkelen fortsetter under videoen.

Hender det at rådgiverne ringer dere?

– En del gjør det, men kunne gjerne vært flere. Ofte er det entreprenøren som tar ut spjeldene. Han tar kun ut de som rådgiveren har tegnet inn, og feilen forskyves dermed. Når vi programmerer og merker spjeldene, ser vi hvilke luftmengder som er satt opp. Det er ofte feil, bemerker Bøe.

Finner rett dimensjon

Han leder ventilasjonsavdelingen i Micro Matic som har utviklet VAV-kalkulatoren.

– Den er veldig enkel i bruk. Du legger bare inn luftmengden og så beregner kalkulatoren ut spjelddimensjonen for deg, forklarer Bøe.

Kalkulatoren er programmert med anbefalte verdier ut ifra hva man har erfart gir god målenøyaktighet, uten å være så høye at man får problemer med støy. I kalkulatoren er det lagt inn maksimum og minimum anbefalt lufthastighet.

– Hele poenget med kalkulatoren er at den skal hjelpe rådgivere og entreprenører med å ta ut riktig dimensjon på VAV-spjeldene.  Da får vi anlegg som fungerer og fornøyde kunder, sier Torkild Bøe i Micro Matic.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse