loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VINNERGLEDE: Daniel Eik (til venstre) i Brødrene Dahl, regionsjef Per Steinar Nordaas i Danfoss, Ole Lund og sønnen Svein Ove Lund er innom et nybygg i Åkrehamn for å se på en ferdiginstallert Thermia.

Vant sin egen bestselger

/ 2016-08-16 14:20:58

– Jeg vinner aldri noe, sa rørlegger Ole Lund på Karmøy. Så vant han hovedgevinsten – en Thermia varmepumpe – i Brødrene Dahls nyeste salgskampanje. Produktet er rørleggerbedriftens bestselger.

Tekst og foto:  Lars Aarønæs

S.O. Lund er en tradisjonsrik virksomhet. Butikken ligger i vakre Åkrehamn, på Karmøy utenfor Haugesund. Herfra har Ole Lund solgt varmepumper i 20 år. Men han ble svært overrasket da han for første gang vant én – og det til eget bruk. Daniel Eik fra Brødrene Dahl i Haugesund kom innom for å gratulere Ole Lund med premien: En Thermia Diplomat Optimum varmepumpe. Den kan Åkrehamn-rørleggeren bruke hvor han vil.

– En av sønnene mine bygger hus, så pumpa havner nok der, sier Lund.

Vil ha vannbåren varme

Vannbåren varme er ettertraktet vare i rørleggerbedriftens nedslagsfelt: Siden de begynte å selge væske/vann-baserte varmepumper for to tiår siden, har S.O. Lund installert godt over hundre slike. Langt de fleste har vært Thermia-modeller fra Danfoss.  Pumpene som i dag har betegnelsen Thermia Diplomat Optimum er Norges mest solgte. Og nå vant Lund altså en egen.

– Ka tid skal de trekkja, spurte jeg for spøk da Brødrene Dahls lokale representant Daniel Eik var innom meg nylig. Jeg pleier aldri å vinne noe, så dette var en stor overraskelse.

Utgangspunktet var en kampanje fra Brødrene Dahl, der hvert varmepumpesalg ga et lodd i trekningen. Og i sommer var Ole Lund den heldige. Han kan velge en Diplomat Optimum i 6, 8 eller 10kW.

Lokalt eierskap

Ole Lund har både stolthet og eierskap til det han driver med. Når vi går en tur i den populære vågen som er hjertet i Åkrehamn, kikker vi inn i flere ombygde sjøhus der Thermia-pumper er levert.

– Der e ein Thermia,» sier han og peker.

Han snur seg:

– Og der e ein Thermia til.

Karmøy, Haugesund, Sveio og Tysvær er nedslagsfelt for den fem mennesker store bedriften.

– Oljeprisfallet har ikke satt slike spor i arbeidsmarkedet her som i Stavanger, men vi merker det vi også. Det går mindre pumper nå, på grunn av mindre husbygging, konstaterer Ole Lund.

Men væske-vann-pumpene fra Thermia er populære. Og ofte er det jungeltelegrafen som fører til at den neste kunden dukker opp.

– Vi arbeider mye mot byggefirmaer. Alle i den bransjen vet at S.O. Lund har varmepumper.

Vannbåren varme har lenge vært en god nisje for Ole Lund. Han solgte sin første Thermia for 15-16 år siden, etter først å ha vært i markedet med noen mindre kjente produkter.

– Danfoss tilbyr god oppfølging, og Thermia-pumpene er teknisk gode. Det er svært få problemer med dem.

Faren startet forretningen. I etasjen over butikken i Klæhauggata vokste Ole Lund opp. Han har vært med i driften siden 1987, og for fullt fra 1990. Nå er sønnen Svein Ove en av rørleggerne. Virksomheten har fire faste medarbeidere og én lærling. En av de faste rørleggerne liker spesielt godt å ta disse installasjonene. I løpet av et år sørger han derfor for at ti-tolv pumper monteres og settes i drift rundt om i distriktet.

Vant bestselger 2 -761

GRATULERER: Daniel Eik (til venstre) i Brødrene Dahl gratulerer Ole Lund i S.O. Lund med premien i forsommerens kampanje: En splitter ny væske/vann-pumpe fra Thermia.

Bedehus er et marked

En spesiell kunde her på Haugalandet er bedehus. Bedehusene i området har til felles at energiregnskapet i utgangspunktet er nokså dårlig. En varmepumpe kan spare inn atskillige tusen i fyringsutgifter i løpet av sin levetid.

– Hvis vi bestiller en varmepumpe gjennom Brødrene Dahl før 15.30 har vi den i prinsippet på plass på hentelageret før hanen galer neste dag. Jeg husker ett tilfelle der en Thermia ble hentet hos BD halv fem om morgenen og kjørt rett til kunden.

Tilbyr fullstendig regnestykke

Det hjelper å kunne produktet: Når en kunde ber om tilbud, trenger de bare å oppgi noen vitale mål for bygget. Ole Lund og medarbeiderne sender dataene over til leverandøren, som sørger for å gjøre de nødvendige beregningene for å finne rett pumpe og utstyr.

– Regnestykket gir full oversikt over varme, tappevann og alle andre variabler som entreprenør og kunde trenger å vite.

Dimensjonert riktig gir et ferdig varmepumpeanlegg god inntjening i løpet av få år.

– Strømprisen har sitt å si. Men Enova-støtte gir også pluss i regnskapene for varmepumpenes del, sier Ole Lund – rørleggeren som vant sitt eget kvalitetsprodukt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse