loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Mustafe Mohamoud (16) og Farakh Mir (16) har fått prøve seg på mye nytt i løpet av praksisperioden på Fornebuporten.

Rørfag-klassen: Ute i praksis

Synnøve Prytz Berset / 2016-01-06 13:51:59

Praksisperioden har gitt mersmak for elevene i klasse 2KEM.

– Jeg kan ikke bli sikrere enn jeg er nå på at det er dette jeg vil gjøre i fremtiden, sier Farakh Mir, som har fått erfare hverdagen på byggeplassen til 85.000 kvm store Fornebuporten.Martin Gjerde (16) og Sindre Holm (16) har virkelig fått prøvd seg i praksisperioden. Mandag 25. oktober før jul troppet de opp i Lakkegata 55 til en hektisk byggeplass med direkte og røft miljø.

– Det er et eget miljø når man er ute på byggeplass, forklarer rørlegger i Imtech og BAS på bygget, Gunnar Holthe, til Rørfag som har kommet for å høre hvordan to av elevene i klasse 2KEM klarer seg ute i arbeidslivet.

Martin Gjerde bekrefter at det var litt av en overgang fra skolemiljøet hvor alle er jevnaldrende og kjenner hverandre, til byggeplass hvor erfarne arbeidere omgås med kjappe replikker og mye faglig kompetanse. Han har nå fått noen dager å akklimatisere seg på.

– Det er en stor forandring fra skole til byggeplass. Jeg får prøvd meg på veldig mye, ting vi ikke får gjort på skolen. Det er selvfølgelig mye større forhold her enn på skolen, sier han.

Tidlig opp

På byggeplassen starter dagen presis klokka sju, ikke før og ikke et sekund etter. De har en halvtime spisepause og er ferdig med arbeidsdagen halv fire.

– Fredager slutter vi heldigvis klokken ett, sier Martin.

Holthe understreker viktigheten av å møte når man skal.

– Det settes mye krav til læregutter i dag. Oppmøte og fravær er kjempeviktig. Har du mye fravær kan du bare glemme å sende papirene til oss, sier han bestemt.

Skanska har jevnlig lærlinger, men skolegutter har de kun to ganger i året, med unntak av i år som de har hatt fire.

– Vi vil se hva vi skal ta inn som lærlinger. Det er kjekt å få prøvd dem litt, sier Holthe og legger til at de ikke kan forlange at elevene skal kunne så mye fra før.

Bedre å spørre

Elevene går sammen med en rørlegger hele tiden og får muligheten til å prøve seg innimellom.

– Du ser om de er interessert eller ikke, møter opp om morgenen og er interessert. Det er bedre å spørre enn at man står der og ikke gjør noe, sier Holthe.

Heldigvis har læreren til Martin og Sindre, Geir Hallén, bare fått positive tilbakemeldinger om elevene i årets kull som er ute i praksis.

Han reiser rundt til alle elevene for å høre hvordan det går. Et av spørsmålene han stiller er om de tror dette er noe de ser for seg å gjøre i fremtiden.

– Går du på skolen og kommer ut og ser hvordan det fungerer så er det en mulighet for at du finner ut at dette ikke er noe for deg, sier han.

Men det motsatte scenarioet er at praksistiden gir en ny motivasjon og et sterkere ønske om en rørleggerkarriere.

Gulltips

Dette ser ut til å være tilfellet for Martin og Sindre som bobler over av historier om hva de har opplevd og rørleggerteknikker de har fått prøvd seg på. Læreren spør dem ut om hvordan de har løst utfordringene de har stått ovenfor.

– Det hadde vært artig å kunne fått fortsette etter disse to ukene, sier Martin.

Et av de beste rådene Martin fikk i forkant av praksisperioden var fra lærer Hallén som rådet han til å ha med seg ei lita notisblokk å notere i.

– Den boken har vært gull verdt. Her har jeg notert ting underveis, og når rørleggeren for eksempel har stilt meg spørsmål om noen mål eller noe vi jobbet med dagen før, så har jeg bare sett i boken, sier han.

Stor overgang

Byggeplassen ligger i Lakkegata 55. Her skal hovedkontoret til Skanska være, samt en utleiedel og flerbrukshall.

For Sindre Holm er endring stikkordet som beskriver praksisperioden best.

– Du går fra et A4-liv til å stå opp og gjøre noe produktivt. Det er selvfølgelig ikke så mye vi kan gjøre i begynnelsen, siden det meste er nytt for oss, men det er en stor endring, sier Sindre.

Noe av det vanskeligste å venne seg til har vært å høre hva som blir sagt, påpeker Sindre.

– Det er sånn støy på byggeplassen. Men hvis jeg ikke skjønner noe så spør jeg bare, sier han.

Fornebuporten

Ute på byggeplassen til det som er i ferd med å bli Fornebuporten, et 80 000 kvm stort område bestående av kontor-, nærings- og parkeringslokaler, ligger tåka tjukt.

Her møter Rørfag Mustafe Mohamoud (16) og Farakh Mir (16) som er kjempefornøyde etter en og en halv uke ute i arbeidslivet.

– Det er spennende, og veldig annerledes enn på skolen. Noen ganger er det slitsomt, men det er mest gøy. Man får nettverk med en gang, sier Mustafe Mahamoud.

De har lært masse og har blant annet fått prøve seg på montering av varmeanlegg og snøsmelteanlegg.

– Spesielt snøsmelteanlegget likte jeg å jobbe med, sier Mostafe, som liker å jobbe praktisk, og har lyst til å jobbe som servicerørlegger i fremtiden. – På skolen har vi ikke så mye praksis, her er det praksis hver dag. Når jeg får prøve meg ordentlig tenker jeg at jeg gleder meg til å bli rørlegger.

Ikke som forventet

Farakh Mir (16) er overrasket over hvor bra det har gått i praksisperioden. Han hadde forventet at det skulle bli mye tøffere.

– Det er ikke i det hele tatt slik lærerne sa det kom til å bli. De sa at det var tøft, slitsomt og at vi kom til å bli sjefet rundt, sier Farakh, som ikke har opplevd praksisperioden slik i det hele tatt.

– Det er mye bedre enn å være på skole, du lærer mye mer. Jeg har lært mye nytt jeg ikke kunne, blant annet nedforing, sprinkler, lufting, avløp og sluk.

Han er veldig imponert over hvor dyktig veilederen hans, Kjetil Andre Skaar, er. Han startet som lærling da han var 16 år.

Gode råd

– Første dagen fulgte jeg mest med på det han gjorde og så forklarte han. Men etter hvert har jeg fått prøve mange forskjellige ting, sier Farakh, som har følgende råd til andre som skal ha praksisperiode:

– Følg med, ikke ha hendene i lommene, se våken ut. Og still spørsmål. Det er mye jeg har lurt på som jeg nå har fått svar på.

– Det vi gjør på skolen er det samme som vi gjorde i fjor, bare litt vanskeligere. Her gjør vi noe nytt hver dag. Jeg har kun vært her i åtte dager og har allerede lært seks forskjellige ting, sier han begeistret.

– Har det gitt mersmak?

– Ja selvfølgelig. Har du lyst til å gjøre noe, så gir du 100 prosent. Jeg kan ikke bli sikrere enn jeg er nå på at det er dette jeg vil gjøre i fremtiden.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse