loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
IMPONERT: Italias statsminister Matteo Renzi sammen med president Renzo Cimberio (t.v) og administrende direktør Roberto Cimberio (t.h) under besøket ved Cimberio sitt hovedkontor og fabrikklokaler i San Maurizio D’Opaglio utenfor Milano.

Ny teknologi testes på Andøya

Arne Kongsnes / 2016-08-02 12:29:49

Andøya Space Senter tester som første i verden ny teknologi for ekstern overvåking og regulering av oppvarmingssystemer i bygninger.

– Når vi prøver å forestille oss framtida, og ikke bare vente på den, – da er vårt land i stand til å overvinne innovative utfordringer, sa Italias statsminister Matteo Renzi, som nylig besøkte Cimberio sine fabrikklokaler i San Maurizio D’Opaglio, en times reise nordvest for Milano.

Statsministeren talte under presentasjonen av det nye Smartcim-prosjektet, et banebrytende  integrert system som kan redusere forvaltningskostnader ved ekstern overvåking og regulering av oppvarmingssystemer i bygninger.

Norge først ute

– Dette systemet vil i betydelig grad også redusere miljøskadelige utslipp, opplyser Roberto Cimberio, administrerende direktør i Cimberio Group.

Norge er det første landet som vil få glede av Smartcim-prosjektet. Ved Andøya Space Center har ingeniører fra Cimberio sammen med lokale rørleggere montert det første styringssystemet som nå testes ut i verden.  Det er de klimatiske forholdene på Andøya som gjør stedet spesielt interessant for Cimberio-konsernet.

– Det som fungerer på Andøya vil også fungere i andre deler av verden med et krevende kjølig klima, mener administrerende direktør i Cimberio Group, Roberto Cimberio.

Støttet av EU

Det er et avansert og prosjekt som nå er under utvikling i regi av Cimberio. Prosjektet blir ansett som så banebrytende at EU-kommisjonen har bidratt med nærmere 20 millioner kroner gjennom Horizon 2020-programmet.

– Prosjektet er knyttet til utviklingen av et nyskapende produkt-tjenestetilbud som vil bringe det vannbårne markedet mange skritt framover. For Cimberio kan dette bli et «gull-egg», tror daglig leder i Cimberio AS, Sture Ombler.

Roberto Cimberio har personlig fulgt installasjonsprosessen ved Andøya Space Center, og når arbeidene er sluttført og de første testresultatene foreligger legges det opp til en internasjonal lansering, opplyser Ombler.

Han er svært godt fornøyd med at Norge og Andøya ble valgt som lokasjon for den første installasjonen. Det er ingen tilfeldighet. Systemet kan benyttes til både varme- og kjølesystemer, og det har derfor lik nytteverdi i kalde og varme strøk av verden. Besparelsen ligger i individuell og brukervennlig kontroll, og systemet er rigget for bruk av trådløst internett.

Eldre- og verneverdige bygg

Produktsjef Andrea Chiarello og sjef for utvikling og forskning Tiziano Guidetti sier den største fordelen ved det nye systemet er at det er svært allsidig og at det lar seg ettermontere på eksisterende anlegg. Det er viktig spesielt med tanke på eldre og verneverdige bygg der det er restriksjoner på inngrep i selve konstruksjonene, sier de to.

Cimberio har i dette prosjektet tatt i bruk det som benevnes som «state-of-the-art-teknologi». Selskapet kombinerer mekanikk og elektronikk. Resultatet er produktserien som nå testes ut og som har fått navnet Smartcim.

Systemet gir brukeren tilbakemelding om flaskehalser i sitt vannbårne system. Det kan være en radiator som ikke fungerer slik den skal eller tette rør i deler av et bygg.

– Smartcim sporer opp problemområdene, som dermed raskt kan utbedres. På den måten vil systemene fungere optimalt og den økonomiske gevinsten vil være betydelig, mener Sture Ombler.

Som da tv-en fikk farger

Administrerende direktør Roberto Cimberio, håper Smartcim skal vise seg like viktig for VVS-bransjen som da sort/hvitt apparatene ble byttet ut med farge-tv.
-Vi er svært fornøyd med at EU har stor tro på dette prosjektet. Det viser at vi har ingeniører i vårt selskap som ligger helt i front på verdensbasis.  Systemet som nå er installert på Andenes vil bli fulgt nøye fra Italia. Det er bygget et eget laboratorium på fabrikken der ytelsen på anlegget skal overvåkes, forklarer Roberto Cimeberio.

Prøveperiode starter

Selve prøveperioden starter i september. De neste månedene vil gi svaret på om Smartcim er så energieffektivt og miljøvennlig som Cimberio tror og håper.
Administrerende direktør Roberto Cimberio forventer at den aktuelle bygningen på Andøya Space senter skal sørge for til minst 30 prosent reduksjon i energi- og driftskostnader.
Han mener potensialet for Smartcim er enormt. Rundt om i verden er det millioner av eldre og verneverdige bygninger som kan ettermontere systemet til en lav kostnad og med minimale inngrep. Systemet er planlagt å gå i produksjon og være tilgjengelig for salg fra juni 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse