loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SIGNERTE: Statsbyggs Harald V. Nikolaisen og Skatteetatens Ann Kjersti Kjeia Sletten signerte i dag avtalen som vil gjøre det vanskeligere for useriøse leverandører å få oppdrag for Statsbygg. (Foto: Statsbygg)

Skjerper kravene til leverandører

/ 2016-11-21 14:24:05

Skal du få oppdrag for Statsbygg, må du heretter undertegne en fullmakt som gir Statsbygg rett til å inn hente taushetsbelagt informasjon fra Skatteetaten.

Dermed gjør Statsbygg det samme som Oslo kommune og bruker Skatteetaten som samarbeidspartner i kampen mot arbeidsmarkedskriminalitet.

Handler for 6 milliarder

Vanlige bedrifter kan skape et marked for kriminalitet i byggebransjen ved å ikke gå leverandører og underleverandører etter i sømmene. Derfor vil Statsbygg fra nå av kun skrive kontrakt med selskaper som gir en fullmakt til å innhente taushetsbelagt informasjon fra Skatteetaten.

 Det fremgår i en avtale som ble undertegnet mellom Skatt øst og Statsbygg i dag. Statsbygg gjennomfører rundt 1.000 anskaffelser i året, med en samlet verdi på cirka 6 milliarder kroner.

Begrenser handlingsrommet

– Vi er veldig fornøyd med at Statsbygg gjennom denne avtalen tar et stort ansvar i kampen mot arbeidsmarkedskriminalitet, sier direktør for regionavdelingen i Skatteetaten, Øivind Strømme.

– Statsbygg er en stor innkjøper som driver virksomhet over store deler av landet. Hvis vi klarer å gi dem et bedre beslutningsgrunnlag når de tar inn nye leverandører, så vil det utgjøre en stor forskjell. Dette bidrar til å begrense handlingsrommet til de useriøse aktørene, sier Strømme.

Staten må gå foran

Illegale firma har i mange år truet seriøse aktører i byggebransjen ved å konsekvent underby i anbudskonkurranser. Slik prøver kriminelle nettverk å spille ut en hel bransje, ettersom de lovlydige firmaene må prise seg langt høyere for å gå i pluss.

– Vi ønsker å gå foran i kampen mot kriminalitet i bransjen, og da er informasjon vårt viktigste fortrinn. Som stor statlig aktør er det viktig at vi går foran og skaper et velfungerende marked for de som driver på lovlig vis, sier administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg.

De nye kravene

Her er kravene som stilles:

  • Leverandører som vil inngå kontrakt med Statsbygg må signere et fullmaktsskjema som gir Statsbygg tilgang til taushetsbelagte opplysninger i hele kontraktskjeden
  • Statsbygg sender kryptert informasjon til Skatteetaten, som verifiserer at leverandørene er registrert i riktige registre og har overholdt sine skatte- og avgiftsforpliktelser.
  • Statsbygg og Skatteetaten vil også utveksle opplysninger om utvalgte prosjekter i byggeperioden.
  • Oppdages avvik, blir leverandøren bedt om å redegjøre for dette, og rette opp om det er feil. Leverandøren blir gjort kjent med at han kan avvises fra fremtidige oppdrag med Statsbygg.
  • Avtalen gir Statsbygg anledning til å samarbeide med Skatt øst i hele landet. Det vil være en gradvis innføring for entreprisekontrakter som utlyses etter 1.1.2017.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse