loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
OPTIMIST: Jørgen Leegaard, leder av faglig råd for bygg- og anleggsteknikk, tror Kunnskapsdepartementet vil si ja til en mer en mer spisset rørleggerutdanning. (Foto: Arne Kongsnes)

Tror på spisset rørleggerfag fra 2017

Arne Kongsnes / 2016-09-19 10:00:15

Spesialisering i rørleggerfaget allerede fra andre året på videregående skole kan være på plass i 2017.

– Skoleåret 2017/18 eller 2018/2019 vil være første mulighet, sier Jørgen Leegaard, leder av faglig råd for bygg- og anleggsteknikk, som arbeider med å utvikle kvaliteten i bygg- og anleggsfagene på videregående nivå. Vg1 – det første året på videregående skole i bygg- og anleggsteknikk er første steg på veien mot hele 33 yrker.

Det faglige rådet har anbefalt søknaden fra Rørentreprenørene Norge, som igjen har støtte fra en samlet rørbransje.

Avslått sist

Søknaden er nå til utredning i Utdanningsdirektoratet.

En tilsvarende søknad ble avslått i 2010.

– Denne gangen tror jeg svaret blir ja. Kunnskapsdepartementet har sagt de skal lytte til partene i arbeidslivet og med den argumentasjon vi nå har vil jeg bli veldig overrasket over et avslag, sier Leegaard.

– Vårt forslag til innstilling vil bli oversendt til Kunnskapsdepartementet (KD) 30. september. Det er KD som beslutter endringer i tilbudsstruktur, inklusive endringer i rørleggerfaget. KD beslutter også hvor raskt endringene skal innføres, sier avdelingsdirektør Anne Katrine Kaels i Utdanningsdirektoratet.

Stort fag i hele Norge

Dagens yrkesutdanning for rørleggere er i dag er plassert i Vg1 Bygg- og anleggsteknikk og Vg2 Klima-, energi- og miljøteknikk (KEM).

Bransjens kritikk er at fagene er for brede og dermed medfører store utfordringer for elever, faglærere, lærlinger, opplæringskontorer, rørleggerbedrifter og bransje.

RørNorge har argumentert med at et felles vg2 for tre fag gjør at det bare blir plass til deler av yrkesteorien for rørleggere.

– Rørleggerfaget har over 500 lærlinger i året og er stort nok til å få egne vg2-klasser i alle landets fylker, sier Leegaard.

Lærefag i nytt vg2 Rør, rådets anbefalinger: «Rørleggerfaget, videreføres som dagens. Læreplanene bør revideres for å fange opp teknologiske endringer, særlig konsekvensene av mer energieffektive bygg og økte krav til klimapåkjenninger. Fageierne ønsker mer veksling og læreplanene bør støtte opp om det ved at læreplanene blir felles for Vg2 og Vg3.»

Ekstra lang læretid

Selv med gjennomslag for eget vg2, ønsker RørNorge å beholde en læretid på 2,5 år, et halvt år lenger enn de fleste andre yrkesfag opererer med.

– Vi har også gitt dette kravet vår tilslutning, sier lederen i det faglige rådet.

LES MER: Derfor ønsker RørNorge mer spesialisering tidligere 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse