loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
PRIMUS MOTOR: Anita Topdal og VVS-foreningen inviterer til Solstrandkonferansen 15. og 16. februar.
PRIMUS MOTOR: Anita Topdal og VVS-foreningen inviterer til Solstrandkonferansen 15. og 16. februar.

Skal bli enda bedre på Solstrand

Georg Mathisen / 2017-12-18 08:00:25

Byggenæringen er blitt flinkere de siste to årene, men skal bli enda flinkere. Systematisk ferdigstillelse blir tema på Solstrandkonferansen i februar.

Det er to år siden sist systematisk ferdigstillelse var tema på den årlige konferansen i Hordaland.

– Det har skjedd veldig mye positivt de to siste årene, og det ønsker vi å løfte frem, sier Anita Topdal.

LES MER: Høydepunkter fra Solstrandkonferansen 2017

Nestlederen i Bergen gruppe i VVS-foreningen er primus motor for konferansen. Hun arbeider til daglig med systematisk ferdigstillelse, fremdrift, Lean og digital samhandling hos Helse Bergen.

Ferdig og riktig

Det handler om å bli ferdig med alt på prosjektet – tidsnok, til riktig pris og med riktig kvalitet.

Topdal beskriver det slik: Enkeltområder ferdigstilles, kombinert med at føringer og tekniske rom er ferdige. Da går det an å teste forløpende. Feil kan lukes bort svært tidlig. Det gir mulighet for å forbedre og utbedre tidlig i byggingen.

– Vi ønsker å få til erfaringsutveksling, inspirasjon og motivasjon, sier Topdal.

Hele bransjen

VVS-foreningen inviterer til en konferanse for hele bransjen. Både byggherren, rådgiveren, entreprenøren og totalentreprenøren skal dele erfaringene sine. – Foredragene er like akuelle for elektro, automasjon og byggfag som for VVS, ifølge arrangøren.

Konferansen viser frem både avsluttede, pågående og nyoppstartede prosjekter. Temaene er valgt fordi de kan få bransjen videre i riktig retning.

– Blant annet er det fortsatt mye potensial i å bruke usikkerhetsstyring, kvalitetsstyring og digitale verktøy, og derfor er det flere foredrag om disse temaene. I tillegg er det nytt at vi i år setter av tid til diskusjoner i mindre grupper mellom flere av foredragene, sier Topdal.

– For eksempel har vi fått med Multiconsult, som har gjort en spennende jobb med å få til systematisk ferdigstillelse i prosjekteringen, peker Anita Topdal på. Prosjektleder Stian Garmann Oestreich kommer for å dele tanker og erfaringer.

Programvare

Tomas Jonsson hos Hent skal bruke Media City Bergen og Danderyds sykehus som eksempler på hvordan entreprenøren arbeider med «Trimmet ferdigstillelse». Hent har utviklet og bruker egen programvare.

– Foredragsholderne fra Chr. M. Vestrheim forteller om hvordan de jobber med kvalitetsstyring og ferdigstiller ett og ett område og tester fortløpende. De har stort fokus på kvalitetsstyringen og har sett verdien av dette for å sikre at områdene blir mekanisk ferdigstilt i tide, forklarer Topdal.

– Det er viktig at også kvalitetskontrollen foregår jevnt for å gjøre kontinuerlig forbedring og for å bli ferdig-ferdig innenfor et område, sier hun. Selv skal hun snakke om hvordan byggherren kan sette seg i førersetet: Legge til rette for, planlegge, stille krav og gjennomføre prosjekter som legger vekt på systematisk ferdigstillelse.

Dessuten blir det snakk om erfaringene med standarden for prøvedrift av tekniske installasjoner, NS 6450. Etter nærmere to år er det fremdeles mange som ikke kjenner innholdet i den, mens andre har tatt den i bruk.

Ødelegger ingeniørene?

– Er konservative ingeniører og totalentreprenører til hinder for effektiv drift av bygg? spør Brynjulf Skjulsvik i Pro Integrated Management.

Han avslutter hele Solstrandkonferansen med å snakke om neste generasjons automatiseringsanlegg og hvordan SD-anleggene er mer enn bare VVS og elektro. – Bransjen må våkne og begynne å bruke de digitale systemene og ikke bare snakke om dem, oppfordrer han.

– Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger til programmet. Vi har plass til 200, og de siste årene har vi hatt venteliste, understreker Anita Topdal. Selv om det er Bergen gruppe som arrangerer, kommer foredragsholdere og deltagere fra hele landet.

– Det er viktig å ha prosjekt og dele erfaringer fra hele Norge, sier hun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse