loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Fagsjef energi og miljø Eli Heyerdahl Eide skal, sammen med en rekke samarbeidende bransjeforeninger holdt innlegg under høringen på Stortinget torsdag.

RørNorge i åpen høring på Stortinget

Jan Erik Røine / 2016-03-02 18:30:18

– Fremtiden er vannbåren, understreket RørNorges fagsjef overfor Kommunal- og forvaltningskomiteen.

Torsdag holdt Kommunal- og forvaltningskomiteen åpen høring på Stortinget i forbindelse med representantforslaget fra stortingsrepresentantene Ola Elvestuen, Heikki Eidsvoll Holmås, Karin Andersen og André N. Skjelstad om å beholde strenge miljøkrav til oppvarming i ny byggeforskrift (TEK 15).

Rørentreprenørene Norges 650 medlemsbedrifter var representert under høringen hvor fagsjef energi og miljø Eli Heyerdahl Eide, sammen med en rekke samarbeidende bransjeforeninger holdt innlegg under høringen.

Lest denne? DiBK opphever TEK-veileder

I sitt innlegg støttet Heyerdahl Eide forslaget Venstre og SV har lagt frem (DOK8) om å gå tilbake til 500 m2 som skille mellom ulike energiforsyningskrav og viderefører reguleringen av elektrisitet til direkte varmeformål på henholdsvis 40 og 60 prosent.

– I vår bransje så er det fortsatt vannbåren varme som gjelder. Dette er enkelt, kjempebillig og varer bortimot evig, sa Heyerdahl Eide og holdt opp to PEX-rør foran forsamlingen.

Videre uttrykte fagsjefen bekymring for at utviklingen i varmebransjen skal stoppe opp.

– Hvis energireglene som de står blir vedtatt vil vi miste masse kompetanse og erfaring som vi har bygget opp over lang tid. Mange politikere er ikke klar over konsekvensene av det nye regelverket.

Vil utvikle enkle løsninger

Hun poengterte videre at bransjen, kanskje litt naivt, trodde at de grep som ble tatt i TEK7 og 10 var langsiktige og la tydelige føringer slik at vi skulle bli i stand til å bygge nesten null-energibygninger.

– Men det som ble satt i gang med TEK 7 og 10 er nå glemt, og det føles som et overgrep mot en hel bransje. Vi ber rett og slett om å få tid til å videreutvikle kompetanse og produkter innen vannbåren varme til mer moderne og enkle løsninger – løsninger som virkelig vil frigjøre energi til transport, industri og maritim sektor.

Et eksempel

En liten bolig på 120 m2 vil ifølge NS 3031 ha et energibehov til romoppvarming, varmt tappevann og forvarming av ventilasjonsluft iht gammel tek 10 på 11.200 kwh/år.

Samme bolig bygget etter ny TEK vil ha et sammenlignbart energibehov på 8800 kwh/år. Etter ny TEK, der det ikke er noen krav til oppvarmingsløsning, vil det i tilfeller der byggherre ikke selv bestemmer over valgte løsning, altså i type ferdighus, bli installert kun direkte el til oppvarming. Panelovner og varmekabler.

– Jeg selv og mange med meg har valgt en varmepumpe for å dekke oppvarmingsbehovet i boligen, i vårt eksempel ville kjøpt energi på huset bygget etter gammel tek vært 4480 kwh/år om vi legger til grunn en varmepumpe som dekker 60 % – dette er et konservativt tall, sier Eide.

Det «nye tek 10 huset» ville i dette lille eksempelet bruke 8800,- minus 4480 = 4320 kwt MER enn det gamle huset.

– Dette til tross for at det nye huset har blitt pakket inn og er rustet til å tåle å stå på nordpolen til evig tid. I praksis er merforbruket av strøm økt med over 100 % i nye boliger som bygges etter minimumskravene i TEK 10. Var det meningen da, at boliger skal bruke MER energi enn før, spør Eide.

Fantastiske systemer

Hun påpeker videre at selv om vi i Norge er så heldige at vi kan produsere store mengder miljøvennlig strøm er det misforstått når vi får et lovverk som medfører at vi bruker opp strømmen på oppvarming (og kjøling) av bygg.

– Det finnes fantastiske systemer som virkelig ivaretar miljøet og bruker strømmen mye mer moderne og intelligent enn det energireglene åpner opp for.

Eli_Heyerdahl_Eide_Stortinget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse