loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Daglig leder i Hjelme VVS, Otte Hjelme, foran bergvarmepumpen de innstallerte i Kongeboligen på Gamlehaugen i Bergen. (Foto: Otto Hjelme AS)

Rørleggeren kan for lite om varmepumper

Synnøve Prytz Berset / 2016-02-29 07:42:54

Da Hjelme VVS installerte ny bergvarmepumpe i Kongens bolig i Bergen var erfaring og kunnskap om systemoppbygging helt avgjørende for å få til en god løsning.

Ettersom Gamlehaugen i Bergen er en spesiell bygning som både huser et museum og kongefamilien når de er i Bergen, var det mange detaljer som måtte tas hensyn til da varmepumpen skulle installeres.

– I samarbeid med rådgiver bygget vi anlegget noe annerledes enn opprinnelig prosjektert. Det er ikke alltid nok å følge beskrivelsen fra rådgiveren, det kreves en del erfaring og kunnskap om systemoppbygging for å vurdere dette, sier daglig leder Otto Hjelme i Hjelme VVS i Bergen.

Varmepumpen skulle inn i fyrhuset lengst borte fra inngangen, og skulle derfor gjennom nyoppussede trapper og korridorer.

– Det førte til at vi måtte ha to akkumulatorer i stedet for en.

Etter boken

På utsiden av huset måtte de installere borehullene slik at de ikke synes. Og for å få anlegget riktig plassert måtte de sprenge fjellet, men restriksjoner gjorde at de ikke kunne bruke dynamitt.

– Vi fikk aksept for å bygge om innvendig slik at varmepumpen kan produsere mot en akkumulator, og varmekretsen på andre siden jobber uavhengig av volumstrømmen som går gjennom varmepumpen, forklarer Hjemle.

– Nå har varmepumpen gått i snart to år og har gått helt etter boken. Både drifter og byggherre er godt fornøyd med anlegget som gir store miljø- og energibesparelser.

Stort kompetansebehov

Varmepumpemarkedet er i sterk vekst, ikke minst nå som det nærmer seg 2020 og forbud mot å fyre med olje. Hjelme tror at de som har god kompetanse på varmepumper og markedsfører seg godt får et stort marked.

– Få av de med villakjeler har gått til det skrittet å fjerne oljekjelene, og nå er vi i 2016. Jeg tror det kommer til å bli et veldig stort press på varmepumpeinstallatører når vi nærmer oss 2020, sier han og legger til at da er det viktig at rørleggerne er kompetente nok.

– Det vi ser er at mange rørleggere som monterer varmepumpe gjør feil i installasjonene. Så her er det helt klart et opplæringsbehov, sier han.

F-gass kurs

En av rørleggerne i Hjelme VVS har tatt F-gass sertifikat kategori 1. Dette kreves for varmepumpeanlegg av en kuldemediefylling på mer enn 3 kg.

– Med F-gass sertifikat får man en bedre forståelse av hva som foregår inne i en varmepumpe.

Når man skal feilsøke og rette opp i ting, må man skaffe seg tilleggskompetanse innen varmepumpe, understreker han.

– Vi ser at leverandørene av varmepumper ofte gjør denne jobben for rørleggeren. Hadde rørleggeren gjort arbeidet riktig første gang, hadde leverandørene sluppet mange turer, sier han.

Otto Hjelme skal holde foredrag under Varmepumpekonferansen 2016. Da kommer han til å fortelle historien om hva de gjorde da de skiftet ut oljefyren med varmepumpe i Gamlehaugen i Bergen. Med utgangspunkt i før- og etter bilder skal han vise hvordan de jobbet fra prosjekteringsstadiet til ferdig anlegg, for å få det riktig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse