loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TREKKPLASTER: Morten Erichsen (t.v.) og Jan Alfstad hos Knut Malmberg på Gjøvik prøvde å trekke varmepumpekunder med håndverk av en helt annen sort.

Rørleggerekspertise litt på kanten

/ 2016-10-26 10:00:43

– De gamle rørleggerne lagde nok mange slike, sier Morten Erichsen. Men Lars Ole Ørjasæter i Norske Akevitters Venner er ikke helt villig til å godta apparatet som Erichsen og kollegene stilte ut på akevittfestival.

TEKST OG FOTO: Georg Mathisen

– Det er litt for kaldt i dag, så vi satte en lue på toppen!

Morten Erichsen og Jan Alfstad presenterer utstyr av den sorten som er kjent fra mang en kjeller i nærområdet. Da Norsk Akevittfestival og akevitturistene inntok Gjøvik, bestemte daglig leder Erichsen, rørleggermester Alfstad og kollegene hos Knut Malmberg seg for å spille på den ikke helt stuerene forbindelsen mellom rørfaget og utstillingsvaren.

– Dette er et vannrenseanlegg! bedyrer en smilende Erichsen.

Akevittflasken som den ferdigdestillerte væsken kan renne ned i, er selvsagt bare til pynt.

I tvil om kvaliteten

Fra erfarne destillatører både med og uten lov fikk han mye skryt på festivalen. Men ikke av akevittvenn-general Lars Ole Ørjasæter. Han ler like godt, men tror neppe han ville likt det som måtte komme ut av Malmberg-apparatet – selv om det skulle bli tillatt brukt til å lage sprit.

Blant bransjefolk på Vestoppland er det langt fra første gang i bransjen at det er produsert apparater til å destillere – for eksempel til vann til batteriet.

«Vannrenseanlegg»

– De gamle rørleggerne lagde nok mye slikt. Det gikk under «vannrenseanlegg». Kom du og spurte etter det, så visste de hva du ville ha, smiler Erichsen.

På Akevittfestivalen var hjemmebrentapparatet et godt trekkplaster, men det var varmepumper som skulle selges. Jan Alfstad forteller at firmaet har levert mange av de litt større, men prøver å nå privatkundene, også:

– Vi ønsker å bli best på villapumper i tillegg, sier han.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse