loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
GJENNOMSLAG FOR MYE: Kompetansedirektør Jørgen Leegaard i Byggenæringens Landsforening. (Foto: Arne Kongsnes)

Spisser rørfaget, forkorter læretida

Arne Kongsnes / 2016-09-30 12:38:13

Den gode nyheten: Rørfaget blir spesialisert fra vg2. Den dårlige: Læretida forkortes fra 2,5 år til 2.

Dette er oppsummert Utdanningsdirektoratets konklusjon for rørfaget i rapporten «Gjennomgang av det yrkesfaglige utdanningstilbudet», som ble oversendt Kunnskapsdepartementet i dag.

Mot bransjens syn

Utdanningsdirektorat skriver:

«Rørleggerfaget følger i dag en avviksmodell med 2 år skoleopplæring og 2,5 år i lære. Når rørleggerfaget nå får et eget Vg2 rør, mener Utdanningsdirektoratet det vil være forsvarlig å korte ned læretiden fra 2,5 til 2 år.»

Det er stikk i strid med anbefalingene både fra Faglig råd for bygg- og anleggsteknikk og Rørentreprenørene Norge.

Are_Skaar_Nilsen 761BÅDE OG: Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene er glad for at rørfaget spisses allerede fra 2. året på videregående skole. Forkortingen av læretida vil bransjen derimot kjempe mot.

Slik kommenterer Rørentreprenørenes fagsjef for sanitærteknikk og ansvarlig for grunnopplæringen, Are Skaar Nielsen, rapporten:

–  Vi er veldig fornøyd med at søknaden vår om eget vg2 er godkjent. Dette er noe bransjen har sloss for i mange år. Hvis dette går gjennom allerede til skoleåret 2017/18 har vi god grunn til å feire. At Direktoratet velger å se bort fra fagets ønske om å beholde 4,5 års opplæring synes vi i beste fall er rart. Det er ingenting som tilsier at det er en ulempe å beholde det siste halvåret – snarere tvert imot: Vi har hatt en økning av søkere til vårt fag og resultatene på svenneprøvene har jevnt over blitt bedre. Vi vil selvfølgelig prøve å påvirke Kunnskapsdepartementet til å endre syn.

I hovedsak fornøyd

– Det er svært positivt at Utdanningsdirektoratet i de store linjene har hørt på partene i arbeidslivet, sier Jørgen Leegaard, kompetansedirektør i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Utdanningsdirektoratet har i dag lagt fram en ny rapport hvor de foreslår omfattende endringer i alle yrkesfaglige linjer. I alt fem faglige råd og ni faglige utvalg fra arbeidslivet og alle deler av yrkesfagsutdanningen står bak rapporten.

– Utdanningsdirektoratet legger frem et solid stykke arbeid, som også er i tråd med anbefalinger fra næringen, og arbeidslivets behov, sier kompetansedirektøren i BNL.

Spesialisering

Det foreslås blant annet tidlig spesialisering innenfor en rekke fag innen bygg og anlegg – blant annet skal rørleggere og tømrere få muligheten til å spesialisere seg fra andre år på videregående, og anleggsfagene vil også spisses.

– Dette har vært etterspurt fra næringen fordi vi har stor tro på at det er viktig å bygge en faglig tilhørighet tidligere, sier Leegaard videre.

Må følges opp

Leegaard mener at det er viktig nå at kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen velger å lytte til de faglige rådene fra Utdanningsdirektoratene slik at vi for ny struktur på yrkesfagene som næringen ønsker.

– I det videre arbeidet skal det blant annet være en gjennomgang av lærerplanene. Her er det svært viktig at partene får bidra i utformingen av lærerplanene og at fellesfagene i større grad yrkesrettes og støtter opp under det enkelte lærefag.

Forslaget som oversendes Kunnskapsdepartementet i dag, blir etter behandling i departementet sendt ut på høring, og skal behandles av Stortinget våren 2017.

LES MER: Tror på spisset rørfag fra 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse