loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
DEBATT: – Det er like mange årsaker til at jenter velger bort rørfaget som det er grunner til at gutter velger å bli rørleggere, sier ansvarlig redaktør Jan Erik Røine (bildet) i Rørfag.

Rørfag mener: 96 prosent

/ 2016-08-30 08:20:49

Hvorfor er det så få jenter i rørbransjen, spør Rørfag-redaktør Jan Erik Røine.

RØRFAG MENER: Få yrkesfag er så mannsdominert som rørfaget. Slik har det vært lenge og slik kommer det til å være i overskuelig fremtid. 94 av 100 søkere til dette skoleårets bygg- og anleggsteknikkfag er gutter.

Mange årsaker

I en serie artikler har Rørfag satt søkelys på kjønnsfordelingen i rørfaget og intervjuet en rekke bransjefolk om hva de tror er årsaken til at så få jenter griper etter rørtanga. Det er like mange årsaker til at jenter velger bort rørfaget som det er grunner til at gutter velger å bli rørleggere.

Det handler om kultur og tradisjon, hvem vi er som mennesker og hva slags samfunn vi lever i. Tradisjonelt sett har håndverksyrkene vært mannsdominerte. I generasjoner.

Mennene former kulturen

Det er stort sett menn som har formet kulturen i faget. Helt fra starten av. Og så har man lært den videre til neste generasjon. Kulturen danner grunnlaget for det folk flest forbinder med rørleggerfaget. Når vi tenker på en rørlegger, så tenker vi på en mann. Kulturen er i alt. Helt ned til den brosjyren som ble delt ut blant ungdomsskoleelevene på yrkesdagen. Hvilken farge var det på den brosjyren? Var det en jente på coveret? Hva het han som hadde skrevet teksten i brosjyren?

Profilen må endres

Skal vi få flere jenter til å velge rørfaget må vi endre profilen på faget. Slik den er nå er det «av menn, for menn». Slutt å snakk om tunge løft. Vi har kvinner i forsvaret, politi, brannvesen og hjemmesykepleien. Det er bare rør å snakke om at jenter ikke har krefter nok.
Kultur er et sterkt fenomen. En kultur som har bygget seg opp gjennom generasjoner er tung å endre. Men det er mulig. Om man bare er litt tålmodig. Å bygge kultur er omtrent som å plante et epletre i hagen. De tar tid før du kan høste fruktene.

Det er både plass til og behov for flere jenter i rørbransjen. Derfor har Rørentreprenørene Norge tatt initiativ til et eget kvinnenettverk for å synliggjøre jentene i rørbransjen og gjennom det bedre rekrutteringen. Nettverket skal etter planen ha oppstartsmøte under VVS-dagene i oktober.

Vi gleder oss til å følge arbeidet videre. Og vi gleder oss til å få flere jenter i rørbransjen.

LES VÅRE SAKER OM MANNSDOMINANSEN

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse