loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening mener rørbransjen er i ferd med å havne i en monopolsituasjon. Foto: Johnny Syversen.

– Rørbransjen ønsker monopol

Jan Erik Røine / 2016-05-13 07:24:55

Boligprodusentene truer med ESA.

– Vi ønsker ikke forskriftsfastsetting av varige løsninger som fører til høyere byggekostnader. Vi er motstander av at staten gir en bransje monopol på oppvarming av boliger og mener dette er en sak for ESA (EFTAs overvåkingsorgan red. anm.). Vi ønsker at det skal være fri konkurranse leverandørene imellom, sier Jæger til Norsk VVS.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening kjempet hardt mot vedtakene Stortinget fattet tirsdag og som åpner for økt bruk og tilrettelegging av vannbåren varme i nybygg over 1000 m2.

Dagen før sendte Boligprodusentene ut en pressemelding der de advarte mot konsekvensene av å vedta forslagene. I meldingen, som ble gjengitt i flere store medier, sto det at forslaget ville gjøre en 60 m2 leilighet 100 000 kroner dyrere.

Jæger mener samfunnet vi få problemer med å få nok boliger om dette vedtaket blir stående.

– Vi forstår at varmepumpeforeningen kjemper for sine særinteresser. Men det er ikke farlig å ha særrettigheter som ikke er fastsatt av Stortinget.

Les også: Stortinget skjerper energikravene

Dere hevder at vedtaket vil føre til at en leilighet på 60 m2 blir 100 00 kroner dyrere. Hvor er tallene hentet fra?

– Det er tilbud som våre bedrifter har fått etter anbud.

Vi vil gjerne se disse tilbudene. Er det mulig?

– Nei, svarer Jæger.

Det finnes eksempler fra prosjekter som har installert vannbåren varme langt under 100 000 kroner?

– Hvis man tror på sine tall så bør det ikke være vanskelig å konkurrere på dette markedet, avfeier Jæger.

Les også: Spar 100 000 på vannbåren gulvvarme

– Blir monopolister

Daglig leder i Norsk varmepumpeforening uttaler at de ønsker en dialog med boligutviklerne og boligprodusenter for å finne ut hva VVS-bransjen kan bidra med og hvor skoen trykker.

Stiller dere i et møte?

– Vi har aldri sagt nei til å snakke med folk. Vi vil gjerne finne løsninger som gjør at de kan slutte å være monopolister. Det er veldig trist at rørfolket til de grader jobber aktivt for å havne i en monopolsituasjon. Og monopolister er vanskelige å ha. Dette er muligens også noe Konkurransetilsynet må mene noe om, mener Jæger som sier at hans medlemmer er oppgitte over tirsdagens vedtak.

– Vi er lei at man gang på gang må tilbake til Stortinget. Dette er hakkende galt. Nå får vi se hvordan det går. Kanskje det kommer et forbud mot bruk av vannbåren varme neste gang, sier Jæger.

– Tåpelig vedtak

Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig og styreleder i Boligprodusentenes Forening, karakteriserer Stortingets vedtak som mislykket miljøpolitikk.

– Dette er et trist og tåpelig vedtak som over tid ikke gir noen reell besparelse. Vi vurderer nå hva vi gjør videre. Også ESA. Vi får se, kommenterer Schumann.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse