loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VEKKER OPPSIKT: Bossnettet i Bergen gjør seg bemerket, og er nå nominert til internasjonal pris. (Foto: BIR)
VEKKER OPPSIKT: Bossnettet i Bergen gjør seg bemerket, og er nå nominert til internasjonal pris. (Foto: BIR)

Rekordinteresse rundt smarte byer

/ 2018-11-14 10:16:30

Norske byer ønsker å bli smartere. – Smarte byer skal bli en stor norsk eksportvare, sier Gaute Hagerup, ansvarlig for smartby-satsingen i Innovasjon Norge.

Denne uken deltar rekordmange norske byer og bedrifter til verdens største smartby-konferanse, Smart City Expo i Barcelona 13.- 15. november.

Her skal de norske representantene delta på den nordiske fellesstanden, The Nordics. Den nordiske fellesstanden er en av de største på årets konferanse. Her deltar 32 utstillere fra, Sverige, Danmark, Finland og Norge.  

Rekordstor norsk delegasjon

Den norske delegasjonen er rekordstor i år, og teller rundt 180 personer, fra Bodø i nord til Kristiansand i sør. Med i delegasjonen er representanter fra byer, kommuner, klynger, selskaper samt også flere universiteter, forskningsinstitutter og offentlige organisasjoner.   

– Smarte Samfunn handler om fremtidens marked for mange selskaper. Det handler også om innovasjon og bedre måter å løse morgendagens utfordringer på. Smart City Expo, er en arena hvor man kan møtes på tvers av sektorer og landegrenser for å lære av hverandre. Det skaper nye muligheter, sier Gaute Hagerup, leder for smarte samfunn-satsingen i Innovasjon Norge.  

Nordiske byer synes

Smart City Expo World Congress, ble etablert i 2011 for å styrke byer og samle innovasjon fra hele verden. Gjennom å fremme sosial innovasjon, etablering av partnerskap og identifisering av forretningsmuligheter, er arrangementet dedikert til å skape en bedre fremtid for byer og deres borgere. 

Trondheim, Bodø og Greater Stavanger er de tre norske byene som stiller med egen stand på kongressen, i tillegg til flere selskaper, klynger og organisasjoner.

Norge gjentar med dette suksessen fra i fjor, og deltar også i år på den nordiske fellesstanden som viser frem rundt 34 nordiske utstillere, hvorav 12 er norske.  

– Når Norden står sammen i Barcelona, er vi blant de største utstillerne på hele messen. Vi setter et tydelig fotavtrykk og blir lagt merke til. The Nordics har en stor troverdighet på bærekraftige samfunn, og er et av verdens ledende markeder innenfor dette feltet, sier Hagerup.  

– Utfordringen som skal løses gjennom utviklingen av smarte samfunn og byer er globale, derfor gir det mening å samarbeide om å løse de. Ingen klarer å løse disse utfordringene alene.

Bossnettet nominert til pris 

Bergen er en av byene som er representert på Smart City Expo i Barcelona.

De er også nominert til prisen World Smart City Award 2018 – Urban Environment, for deres utvikling av Bossnettet i Bergen. 

LES MER: Renere by med avfall i rør

Prisen blir delt ut den 14. november, og skal gå til det mest innovative og suksessrike prosjektet utviklet for å forbedre urbane miljøer. Andre land som er nominert i samme kategori er Brasil, Argentina, USA, Kina og Polen.  

– God gammeldags avfallsinnsamling har sett lite fornying og innovasjon. Vi er glade for at prosjektet får anerkjennelse og forhåpentligvis kan være til inspirasjon for andre byer, sier daglig leder i BIR Nett AS, Terje Strøm. 

Bossnettet er et nedgravd rørsystem som frakter avfall under bakken ved hjelp av luft. Avfallet suges fra et av de mange bossnedkastene til en terminal hvor det ender opp i store containere. Disse blir hentet av bossbiler og kjørt til ulike anlegg for gjenvinning, avhengig av avfallstype.

I motsetning til mange andre avfallsløsninger, har bossnettprosjektet i Bergen utviklet digitale løsninger med sømløs dataflyt, fra kundetilgang til avfallsfordeling. De tradisjonelle bosspannene er fjernet til fordel for bossnedkast, noe som fører til mindre tungtrafikken og støy i sentrum. Byen fremstår renere og ryddigere, det lukkede rørsystemet gir middelalderbyen god brannsikkerhet og har redusert skadedyrbestanden. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse