loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
NYTT SELSKAP: Kay-Ove Ulvestad er daglig leder i Prepart AS, det ferske utviklingsselskapet for VVS- og elektroreprenører.
NYTT SELSKAP: Kay-Ove Ulvestad er daglig leder i Prepart AS, det ferske utviklingsselskapet for VVS- og elentreprenører.

Prepart satser flerfaglig

Georg Mathisen / 2017-08-10 10:35:29

Belysning, vannbåren varme, behovsstyrt ventilasjon og sprinkler. Prepart skal spare byggenæringen for tid og penger. Nå er selskapet på eierjakt på Østlandet og i Midt-Norge.

«Teknologi som løfter taket», omtaler Bergen-selskapet det som. Prepart-modulen er bare det første produktet fra det ferske utviklingsselskapet for VVS- og elentreprenører.

25 prosent færre timer

– Timeforbruket per kvadratmeter går ned med 25 prosent, sier daglig leder Kay-Ove Ulvestad.

Han viser til en sammenligning mellom to bygg med samme funksjon. Det ene ble gjennomført på vanlig vis, skreddersydd på stedet. Det andre fikk en prefabrikkert løsning med alt i én modul. Den prefabrikkerte klimamodulen sparte både rør- og elektroentreprenøren for mye tid.

– Ved å parallellprodusere på fabrikk reduserer vi risikoen på HMS fordi det produseres på gulvet i stedet for oppunder taket. Vi kutter antall timer på bygget og ivaretar dermed økonomien på en bedre måte. Og mest sannsynlig blir det høyere kvalitet på produktet fordi deler av prosjektet er produsert og testet på fabrikk, sier Ulvestad.

Lys, varme, luft og vann

Det er spesielt på slutten av prosjektene at modulen sparer tid: Når alle fagene skal inn i hvert enkelt rom og ferdigstille dem. – Når vi snakker om 25 prosent produksjonsgevinst, handler det bare om det som er lett å måle. I tillegg kommer andre besparelser, for eksempel på redusert avfall. Og dette målte vi første gang vi gjorde noe nytt. Så får vi se hva vi kan oppnå når vi har gjort det samme flere ganger, sier han.

Han mener at den Lean-tilpassede modulen foreløpig egner seg best i kontorbygg. Den kan brukes i alle typer himlinger, og nå arbeider Prepart for å tilpasse den til pasientrom på sykehus og helse- og omsorgssentre.

Integrert belysning, takpanel for vannbåren varme, behovsstyrt ventilasjon og sprinkler ligger alle i samme enhet, ferdig internkoblet og testet. Modulen veier 64 kilo og er om lag tre meter lang og 1,20 meter bred.

Flere eiere

Tevas – Teknisk entreprenør vest AS – i Bergen står bak Prepart. Nå er Ulvestad på jakt etter flere eiere og et samarbeid som kan dekke hele landet.

– Tankegangen er: Skal vi fortsette å drive produktutvikling samtidig som vi er entreprenører, eller skal vi rendyrke produktutviklingssiden? Entreprenørene lever av og i prosjektene sine, og de har lite ressurser å bruke på produkt- og konseptutvikling, sier han.

Hele landet

Derfor ble Prepart etablert. Men det er ikke nok å få tyngde lokalt i Bergen: Produktene må ut til hele landet om de skal klare seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse