loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TRENGER FLERE: Rørentreprenørene gleder seg over at Oslo kommune krever at mer av arbeidet for kommunen skal gjøres av lærlinger. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Skjerper kravet til bruk av lærlinger

Synnøve Prytz Berset / 2016-08-15 08:30:51

Byrådet krever at lærlinger skal utføre 10 prosent av arbeidet som gjøres for kommunen. Rørentreprenørene hilser forslaget med glede.

– Det vil kunne fungere som en gulrot for bedriftene, sier Jens Løvås i Rørentreprenørene.

Skolen starter denne uka og mer enn 400 av Oslos elever har ennå ikke fått lærlingplass. Oslo kommune vil nå ta grep for å sikre at flere bedrifter tar inn lærlinger.

Utviklingen går feil vei

– Vi ser at Oslo og Norge mangler fag­­arbeidere, og utviklingen går i den gale retningen. Vi trenger noe som kan tvinge fram en endring i den utviklingen, sier finans­­­byråd Robert Steen (Ap) til Dagsavisen.

Derfor vil byrådet nå fremme krav om at lærlinger skal utføre 10 prosent av arbeidet som gjøres for kommunen.

Kan fungere som gulrot

Rørentreprenørene Norge Oslo & Omegn har jobbet lenge med denne problemstillingen og er derfor svært positive til det nye kravet.

– Vi trenger helt klart flere nye fagarbeidere, og alle tiltak som gjør det populært å ta inn lærlinger er vi veldig glad for, sier Jens Løvås i Rørentreprenørene Norge Oslo & Omegn.

De opplever at det er vanskelig å få elever til å satse på yrkesfag. Dermed blir rekrutteringen lav.

– Hvis stat og kommune benytter seg mer av opplæringsbedriftene, vil bransjen få et oppsving når det gjelder lærlingsituasjonen. Flere bedrifter ønsker å ta inn lærlinger, men gjør det ikke på grunn av arbeidsmarkedssituasjonen, sier Løvås.

Han tror at det foreslåtte kravet vil kunne fungere som en gulrot for bedriftene hvis de får tilgang til dette markedet.

Trenger flere rørleggere

Rørentreprenørene Norge Oslo & Omegn har sammen med Oslo Håndverk og Industriforening jobbet for å påvirke Oslo kommune om at de skal vektlegge opplæringsbedrifter i forhold til offentlige anskaffelser. Men de har sett at flere av oppdragene har gått til bedrifter uten lærlinger.

– Vi har fulgt opp dette og er derfor glad for at kommunen nå tar denne problemstillingen alvorlig, sier han.

Løvås påpeker at mange bedrifter har hatt problemer med å få tak i nok rørleggere når de har fått store oppdrag.

– Det har vært et problem å skaffe nok faglærte. Det er helt klart et behov for å lære opp flere i alle byggfag. Og i rørleggerbransjen er det stadig behov for nye, sier han.

Positivt for rekrutteringen

Mange unge vet ikke helt hva de skal bli og er litt avventende til byggebransjen, tror Løvås, som ser at yrker hvor du nesten er garantert lærlingplass får flere søkere.

– At stat og kommune satser på bedrifter som tar inn lærlinger, og at mediene fokuserer på dette, er svært positivt. Det vil kanskje medføre at flere søker seg til disse bransjene for sikker læreplass og jobb i fremtiden, sier Løvås, og legger til at dette vil være med på å løfte hele bransjen.

– Det vil ha en signaleffekt ovenfor andre også.

Løvås påpeker at man ved å engasjere lærebedrifter – både privat og i næringslivet – også viser at man satser på samfunnsnyttige tiltak.

– Og gjennom denne ordningen kan lærlingene få spesialkompetanse på akkurat det bedriften driver med, noe som er en stor fordel for bedriften, sier han.

LES MER: Dagens krav til bruk av lærlinger i Oslo kommune

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse