loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
STORE MULIGHETER: Eli Heyerdahl Eide i Rørentreprenørene ber varmerørleggerne bruke markedsmulighetene oljefyringsforbudet gir fram mot 2020.

Kappløp med tiden for varmerørleggerne

Arne Kongsnes / 2016-10-13 15:21:19

Hver arbeidsdag fram til forbudet mot oljefyring trer i kraft 1. januar 2020 må det skiftes ut 90 anlegg. Nå oppfordrer Rørentreprenørene varmerørleggere til å gripe sjansen.

I går kom miljødirektoratet med forslag til forskrift som forbyr oljefyring fra 1 januar 2020. Det har Rørentreprenørene Norge ventet lenge på:

– Vi er glad for at regjeringen endelig sender dette på høring. Dette har bransjen ventet på siden Stortinget i 2012 ba regjeringen om å innføre forbudet – omgjøring og utskifting av fossile oljefyringsanlegg vil nå endelig skyte fart, sier Eli Heyerdahl Eide i Rørentreprenørene Norge.

LES MER: Novap: – Vil sette fart i markedet

Nå ber hun den delen av rørbransjen som kan vannbåren varme om å brette opp ermene og sørge for å gjøre jobben med omgjøringene skikkelig.

– Vi går en fremtid i møte med fornybare alternativer som varmepumper, bioenergi og fjernvarme,  sier Heyerdahl.

Generelt forbud med unntak

Departementet foreslår et generelt forbud mot fossil oppvarming av alle typer boliger. Dette gjelder både fossil fyringsolje og parafin. Det er imidlertid skissert noen mulige unntak og avgrensninger når det gjelder forbud mot fossil oljefyring. I næringsbygg vil de ha en tilbakemelding på et forbud mot fossil fyringsolje som grunnlast, for å kartlegge om et forbud som også gjelder spisslast er riktig. Små hytter under 70 m2, landbruket, midlertidige bygninger og bygg der bygningsoppvarming ikke er hovedformålet er foreslått unntatt.

Fjernvarmeanlegg med under 1 MW ytelse er omfattet av forskriften:

– Men det er ikke gitt at man totalforbyr fyring med olje i fjernvarmeanlegg. Det er overraskende lite olje som brukes i fjernvarmesystemene, så man må se på konsekvensene av et forbud, sier Heyerdahl Eide og ber deg sjekke fjernkontrollen.no for info om «ditt» fjernvarmeanlegg.

Forslaget innebærer ikke et forbud mot bruk av fossil gass til bygningsoppvarming. Det er beregnet at forslaget vil gi en årlig reduksjon på 250.000 tonn CO2 hvis det fortsatt blir tillatt å benytte fossil fyringsolje til spisslast i næringsbygg. Det er beregnet at en overgang fra fossil fyringsolje til fornybare alternativer vil være lønnsomt samlet sett. Høringsfristen er 11. januar 2017.

Må ha kompetansen 

I dag finnes cirka 60.000 oljekjeler i boliger og 15.000 i næringsbygg.

– For rørbransjen er det interessant at så å si alle som får støtte til utfasing av oljekjel fra Enova velger varmepumper for vannbåren varme, sier Heyerdahl Eide.

Hun mener dette er gode nyheter for Novap og rørleggerbedrifter som de siste årene har forberedt seg på krav om utfasing av fossil olje og brukt denne tiden til å tilegne seg kompetanse og bred erfaring i nettopp disse arbeidsoppgavene.

– Det er viktig at de som leverer varmepumpeløsninger har den nødvendige kompetansen innen energiberegning, dimensjonering, design og installasjon. Vi vil derfor anbefale alle Rørentreprenørene Norges medlemmer å øke kompetansen om varmepumper ved å delta på Novap sitt kurs «Varmepumper for vannbåren varme». Kurset skal gi installatører den nødvendige kompetansen for å levere velfungerende varmepumpeanlegg. Første mulighet til kurs er allerede nå i slutten av oktober.

90 varmeanlegg hver dag

1.januar 2020 kommer fort:

– Jeg er redd dette kan bli et kappløp mot tiden, det bare rundt 850 arbeidsdager vi på å gjøre denne jobben, sier Eli Heyerdahl Eide.

I snitt betyr det at det må ferdigstilles konvertering av nesten 90 varmeanlegg hver arbeidsdag fram til 2020.

Enova gir i dag gode tilskudd til både fjerning av oljetank, utbytting av oljefyr, installasjon av varmepumpe og legging av gulvvarme.

– Her gjelder det å være gode rådgivere for kundene. Nå er ikke fyringsforbudet med fossil olje bra bare for varmepumpeleverandørene og rørleggerbedriftene – dette gir forhåpentligvis biooljebransjen et økt volum som muliggjør distribusjon av bioolje som erstatning for fossil olje i flere deler av landet. Oljefyringsanlegg som er relativt nye, med glassfibertank og en ikke utdatert oljefyr kan billig og enkelt konvertere til bioolje. Det er det viktig at rørleggeren som er der ute og gir råd også informerer om, selv om det ikke medfører jobb for han i første omgang.

Bioolje er en god klimaløsning. Når det er sagt: forbud mot fossil fyring er bra, bioolje kan være en god erstatning og norsk strøm er fornybar pr. definisjon nå i 2016. Så kan vi like det eller ei – vi må forholde oss til det!

Nå ber Heyerdahl Eide bransen om å bruke kompetansen, sørge for effektivitet og skape seg et marked.

– Jeg håper jeg møter mange varmerørleggere på medlemsmøter rundt om i Norge i året som kommer. Vi har tre tøffe år foran oss. Nå er det viktigere enn noen gang at bransjen snakker sammen om de gode løsningene. Min oppfordring er: Ta godt i mot kundene deres varmefolk – de forventer topp service og gode varmeanlegg som skal vare i mange år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse