loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KOMFORT OG MILJØ: Fagsjef Knut Olav Knudsen i VVS-foreningen (t.h.) under VV-dagene. Her sammen prosjektdirektør Terje Hagen i Obos Fornebulandet som mener at det er komfort og miljø som må være de veiende argumentene for vannbårent. Foto: Arne Kongshaug

OBOS utfordrer VVS-bransjen

Synnøve Prytz Berset / 2016-11-15 08:00:10

OBOS har lenge vært lite fornøyd med vannbåren varme i bad på grunn av opplevd komfort. Nå vil OBOS etterspørre de riktige løsningene for bad, basert på bolig­kjøpernes forventninger.

Under VVS-dagene 2016 inviterte fag­sjef Knut Olav Knudsen i VVS-foreningen prosjektdirektør Terje Hagen hos Obos Fornebulandet til messa for å vise innovative løsninger for vannbårne systemer.

Som prosjektdirektør har Hagen opplevd mye frustrasjon knyttet til vannbåren varme i bad, og har derfor foretrukket el. Han hevder at dette ikke er noe OBOS er alene om, mange utbyggere opplever det slik.

Ønskeliste

OBOS har utformet en ønskeliste til VVS-bransjen over hva som må forbedres for å gjøre vannbåren varme mer konkurransedyktig sammenlignet med el. Her er listen:

  • Mindre plass til teknisk rom
  • Grensesnittet mellom fjernvarmeleverandør og sekundærsiden i boliger bør diskuteres
  • Smartere plassering av fordelerskap. Helst i skap i gangen slik at døren til skapet ikke blir det mest synlige element. Det må tas hensyn til møblering i leiligheter ved planlegging. Bad for eksempel med dyre fliser blir ikke nødvendigvis så lekre med 80×80 cm luke i fordelerskap. Ved plassering i gang får man også et problem med regulering av varmen da alle rør til respektive rom går her og gangvarmen kan med dette ikke reguleres.
  • Gjeninnføre trådbasert styring av temperatur (på grunn av mye trøbbel med trådløse systemer)

 

 Storstilt utbygging

OBOS skal nå bygge cirka 5000 leiligheter på Fornebu. Dette i tillegg til 2000 leiligheter som allerede er bygget eller er under bygging.

Her har Bærum kommune gitt Oslofjord Fjernvarme konsesjon og forlanger bruk av vannbåren varme også på bad. Men på grunn av mye klager fra boligkjøpere har OBOS vært skeptisk til å bruke vannbåren varme på badet og derfor valgt el.

– Vi har argumentert for el på badet på grunn av komfort, siden vi har fått klager på at det vannbårne systemet ikke reagerer raskt nok, sier Hagen.

– Valg av løsning handler ikke om økonomien i prosjektene. Vi skal ha fokus på kunden, det vil si boligkjøperne, understreker han.

Begge deler

I de neste tre prosjektene de igangsetter i november, installeres det el. varmekabler og vannbåren gulvvarme i badene.

– Dette er resultatet både av at vi er usikre på gode nok løsninger og komfort i badet, og fordi vi har fått kommunalt pålegg, sier Hagen, som er litt oppgitt over et diffust regelverk, tolkningen av dette og regler som endrer seg.

– For å være mer sikre på fornøyde kunder velger vi å ha begge deler.

Knudsen påpeker at dette må være en fallitterklæring for rørbransjen.

– Det burde være tilstrekkelig med vannbåren gulvvarme på badet, noe det selvfølgelig er når man velger riktig løsning, sier han.

Må brukes riktig

Hagen understreker at OBOS ikke er imot fjernvarme, men det må brukes riktig.

– Vi får klager hvis vi ikke kan levere det kundene ønsker og må bruke mye tid på dette, særlig innregulering og styring, sier han og poengterer at dette er noe de tidligere har påpekt både til leverandører og rådgivere uten å ha kommet så langt med det.

– Hver gang vi sier noe ikke funker får vi høre at vi bruker feil rørlegger, entreprenør, rådgiver og så videre. Dette er ikke godt nok, for oss så skal det bare virke og gi kunden tilstrekkelig komfort, fastslår han.

– Vi bygger for boligkjøperne, ikke for oss som byggherre eller bransjen. Bransjen må begynne å tenke på sluttbruker.

Ifølge Hagen er det komfort og miljø som må være de veiende argumentene for vannbårent. Mange ønsker varme på bad også om sommeren. Energibruk er ikke tema lenger med såpass tette bygg som bygges nå.

Kjøling i resten av leiligheten, er derimot en mulighet som burde være på agendaen for rørbransjen. Hagen mener at vi i fremtiden også bør kunne tilby kjøling.

Enkelt og genialt

Nylig var Hagen på Fjernvarmedagene der Agder Energi fortalte om løsningen de har tatt i bruk i Kvartal 42 (Q42) i Kristiansand. Løsningen, som LK Systems har utviklet i samarbeid med Agder Energi, bruker tappevannssystem for oppvarming av leiligheter.

– Det hørtes logisk og enkelt ut. Løsningen i Q42 henger seg på forbruks­vannstammen, noe som fører til mindre rør og en enklere løsning, sier han, og legger til at forbruksvann har man også om sommeren, så kalde bad om sommeren vil vel med denne systemløsningen ikke være et tema.

LK_systems_nettNY LØSNING: I samarbeid med Agder Energi har LK System utviklet et energiforsyningssystem hvor de tar energien til oppvarming fra varmt tappevann. På bildet: Vidar Naustvoll i LK Systems viser frem løsningen LK Kombiskap UNI-X under VVS-dagene 2016. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Effekten må opp

Noe av det utbygger OBOS har fått mest klage på når det gjelder vannbårne varmesystemer er effekten i baderommene.

Ifølge Terje Hagen må bransjen være nøyere med hvordan de legger rørene, de må legges tettere.

– Dette har vi pålagt entreprenøren å gjennomføre på et par prosjekter, og får høre fra leverandøren at det skal føre til 50 prosent mer effekt i baderommene. Når jeg i tillegg på min vandring i messehallen får høre hvor billig rørene er, så forstår jeg ikke problemet. Jeg tror kanskje rørbransjen har litt feil fokus, sier han.

Vekslende rørleggerkompetanse

Både Agder Energi og OBOS vektlegger at samarbeidet med rørbransjen er essensielt for å få til de gode, enkle løsningene som gjør vannbårent den foretrukne løsningen.

– Rørleggeren er den utførende, derfor er det viktig at rørleggeren følger opp denne utviklingen og ikke følger gamle vaner, sier Hagen og legger til at OBOS sine erfaringer med rørleggeren er varierende.

– Det er viktig at rørleggerne ser fremover og kommuniserer med utbygger. Vi er lydhøre, understreker han.

Mange fordeler

Får OBOS det de ønsker er fordelene mange med vannbåren varme.

– Det er fleksibelt og gir god komfort. Og så er det miljøfordelene, sier Hagen.

Hagen poengterer videre viktigheten av å planlegge tidlig når man skal bruke vannbåren varme.

– Vi må knytte til oss de gode rådgiverne som er «up to date» og har hørt om de nye løsningene. Folk vil ha komfort, men det må virke, slår han fast.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse