loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Jomar Brakedal har plast i blå seksjoner og kobber og messing i røde. Foto: Lise-M. Vikse Kallåk

– Å jobbe utover kveldene er ikke populært

/ 2015-12-10 08:45:39

Alt var bedre før, mener Jomar Brakedal.

Likevel har 75-åringen ingen planer om å slutte. Han trives så alt for godt i yrket.

Det er stille på Kaveid på Stord denne formiddagen. Sjøen ligger speilblank. Utenfor en stor hvit bygning står varebilen til Fitjar Rør og Sanitær AS. I døråpningen stikker et hode fram.

Brakedal inviterer Rørfag inn på kontoret. Her er hyllemeter med ringpermer, fagblader og produktkataloger. I verkstedhallen bugner det av rør og deler. Brakedal har 200 kvadratmeter å boltre seg på innendørs, og et stort areal ute.

Måtte omskoleres

Første april 1975 fikk han spørsmål om å overta etter stedets rørlegger Salomon Gerhardsen, som var blitt syk. Han takket ja, og startet Fitjar Rør og Sanitær AS sammen med Svein Olav Hatlevik.

– Vi fikk utstyr og begynte. Bergen Rørhandel var en god samarbeidspartner, sier Brakedal, som var maskinist på båt. Begge måtte omskoleres. Det ble kveldskurs på Friundervisningen, først svenneprøve, deretter mesterbrev, som endte opp med sentral godkjenning.

I 20 år holdt de koken sammen. På slutten av 80-tallet gikk det ene foretaket etter det andre konkurs. Oppdragene minket og Brakedal dro til sjøs. Han manglet ett år for å få sjømannspensjon. Imens styrte makkeren butikken.

– Det gikk dårlig, nærmest konkurs. Hatlevik ble syk og Brakedal overtok. I 1990 flyttet han inn i lokalene på Kalveid, hvor faren hadde drevet møbelbutikk.

– Fitjar Rør og Sanitær AS var et godt innarbeidet firma. Trasig å legge ned, sier rørleggeren.

Han opplyser at firmaet hadde mye gjeld. For å kunne betale ned begynte han i Statsbygg, og senere på Resq, Havarivernskolen, hvor han var fram til 2007. Ettermiddag og kveld jobbet han for seg selv med Haugesund, Karmøy og Sveio som arbeidsfelt.

Bygg og anlegg

Brakedal har blant annet tatt oppdrag for bygg og anlegg. Han har jobbet på skolebygg og hatt installasjon i båt. Han har montert strømnødaggregat og linkstasjoner på flere fjelltopper for Telenor.

– Hovlandsnuten på Tysnes husker jeg best, da var sjefen sjøl, fra Bjordal og Madsen, med som kokk. Beste maten vi har fått. Han serverte indrefilet og rødvin, men det må du ikke ta med, sier rørleggeren og ler. Brakedal kan berolige oss med at de overnattet på aggregathytta.

– Vi prefabrikkerte system, plukket det fra hverandre, merket delene og satte de sammen igjen på plassen.

Han kommer på flere store oppdrag han har vært med på, og nevner Kvernenes Båtbyggeri og Fitjar Mekaniske Verksted. Nordtveit Skipsbyggeri og Risnes og Sønner er og en av oppdragsgiverne.

– Det er ikke det samme tempoet nå, sier 75-åringen, som har kone, tre barn og sju barnebarn. Han peker på boligen, som ligger et steinkast unna.

– Å jobbe utover kveldene er ikke populært lenger.

Faste rutiner

Han har faste rutiner, møter på jobb i sju halv åtte-tiden, har kaffe ti, pakker og kjører ut til kunden. Lunsj i 12–13-tiden og slutter av klokka 16.

Det går i rehabilitering og reparasjon av private boliger. Eller enkelte nybygg til folk han kjenner, der han har god tid, slipper å stå parat når snekkerne ringer.

– Hva er det som driver deg?

– Det er alltid kjekt å gå på jobb, fylle termosen, smøre matpakke og se hvem som har bruk for en rørlegger, sier han, og legger til:

– Alltid spennende og interessant å gå på jobb. Du treffer folk, får kontakter, er problemløser. Rørleggeren mener det er viktig å imøtekomme kundene sitt behov. Høre hva de har tenkt seg, og komme med forslag om løsninger.

Markedet har endret seg

– Hvordan har rørleggerfaget endret seg på disse 40 årene?

– Det er veldig stor forandring både i lovverk og materiell. I dag bruker vi mye prefabrikkerte deler i plast. Da vi begynte var det mye messing og kobber.
Brakedal mener det er enkelt å være rørlegger i dag.

– Det er bare sammensetninger. Lodding og sammenføying er det svært lite av.

Han har tatt utallige kurs for å henge med, både i vannboren varme og varmepumpe. Markedet har også forandret seg. Delene en kun fikk hos rørhandleren fås nå i alle kjedebutikkene og på nett.

– Det er noe vi ikke har kunnet forhindre. Organisasjonen har tatt det opp, men kommer ikke fram til noe lovverk, hevder rørleggeren. Han plukker ned Rørfag fra reolen og slår opp på en artikkel med tittelen: «Kan du nekte montering?» Brakedal rister på hodet. Det gjelder montering av utstyr, som kunden selv har skaffet til veie.

– Alt var bedre før, sier Brakedal, og slår hendene mot armlenet og svinger med kontorstolen. – Da var en rørlegger en rørlegger. I dag er han en montasjehåndverker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse