loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen, lover økt satsing på ledningsfornyelse i norske kommuner, og manet til felles innsats mot felles mål under Hallingtreffet 2016. (Foto: Odd Borgestrand)

Lover høyere tempo

Synnøve Prytz Berset / 2016-01-14 13:20:42

– Norske kommuner holder ikke høyt nok tempo på ledningsfornyelse, sa direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen, under Hallingtreff 2016.

Hallingtreff 2016 på Geilo er godt i gang, og som tidligere år fungerer fagtreffet som en tenkesmie for VA-bransjen. Årets fokus er ledningsfornyelse i norske kommuner, og direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen, manet til felles innsats mot felles mål da hun innledet et todagers seminar om etterslepet i norsk ledningsnett under Hallingstreffet.

-Norske kommuner holder ikke høyt nok tempo på ledningsfornyelse. Vi skal investere 500 milliarder fram til 2030. Da trenger vi dyktige folk til å gjøre de smarte tingene til riktig tid. Nå må vi sikre gjennomføringsevnen, sa hun til nærmere 200 representanter for norsk vannbransje, inklusiv utstillere og utenlandske gjester.

Hofshagen var tydelig i sitt budskap om at dra i gang en solid aksjon både på det offentlige og private ledningsnettet.

Kompetanse

-Kompetanse er bærebjelken for at vi skal lykkes.  Norsk Vann, RIN og MEF har alle gode kurstilbud, og det er viktig at rådgiverne i større grad kommer på banen til de som arbeider ute i det virkelige liv i grøfta for å få kompetansen ut til de som utfører jobben, understreket Hofshagen.

Da er det sentralt at kursene oppleves som relevante og tilpasses de ulike nivåer og ulike faggrupper.

Direktøren trakk også fram planene for det nye kompetansesenteret for ledningsteknologi tilknyttet NMBU på ås som styret i Norsk Vann trolig vil bevilge penger en halv million kroner til.

Organisering

Det store løftet i norsk ledningsnett avhenger av at norsk vannbransje organiserer seg på en bedre måte, poengterte Hofshagen.

-Vi må fortsatt satse på interkommunalt samarbeid, utvikle de regionale driftsassistansene, og vi må bli bedre innkjøpere.  Vi må arbeide aktivt for fortsatt styrking av bransjens omdømme og synlighet. Vi er blitt langt mer synlig.  Nå opplever vi rekordtall i søkning til våre utdanningssteder. Her trenger vi flere lærere med gode fagkunnskap, fortsatte hun.

Norsk Vann har utarbeidet en veiledning på hvordan man skal angripe problematikken med ledningsfornyelse.  Politikere må få enkle og klare fakta på bordet for å fatte nødvendige vedtak. Også huseiere må få relevant informasjon for å forstå betydningen av sikker vannleveranse.

– Etterslepet er bygget opp gjennom 150 år. Det tar tid å komme i gang med fornyelse, men bransjen som helhet har fokus på utfordringene, sa Hofshagen, og la til at jobben med fornying av ledningsnettet også gjelder det private stikkledningsnettet som er i dårlig forfatning.

– Mange kommuner vet for lite om dette. Derfor trenger vi en nasjonal fornyelsesdugnad også på dette feltet, sa hun.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse