loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
STOR UTBEDRING: Anders Homb – her med utsikt over laboratoriet til Sintef Byggforsk i Trondheim – peker på at det blir dyrt å gjøre feil: Å utbedre i etterkant blir dyrt.

Lettvegghengt toalett støyer for naboene

/ 2016-10-03 14:43:37

Sintef advarer: Vegghengte toaletter som henges på for lette vegger, skaper problemer for naboen.

TEKST: GEORG MATHISEN

– Enten må de monteres på kraftigere vegger, eller så må det til en ekstra vegg og lydisolasjon, fastslår Sintefs Anders Homb.

Vanntilførsel gir ikke store lydproblemer med dagens løsninger og produkter. Det gjør derimot avløpet. Både i boliger, næringsbygg og skolebygg. Seniorforsker Anders Homb i Sintef Byggforsk mener at det er rom for forbedringer i alle ledd.

Overraskelser

De vegghengte sisternene er en ny utfordring.

– Når de monteres i lettvegger, gir det mye mer støy til naborom enn de gammeldagse, gulvmonterte sisternene. Men det er mange som ikke har tenkt på det, og det er endel som får seg overraskelser når bygget står ferdig, sier han.

Veggen vibrerer

I nye bygg er det stort sett vegghengte sisterner som blir brukt, konstaterer seniorforskeren.

– Hvis du har et rom på den andre siden av veggen som er mer støyømfintlig, går det ikke så veldig bra med lettvegg. Da vibrerer hele veggen. Rørføringen kan gi problemer mellom etasjene, også, men det er mer avhengig av hvordan avløpsrørene er montert.

Omfattende utbedring

– Når det blir støy fra sisternene, må det ofte til omfattende utbedringsarbeider om du skal gå inn i ettertid. Kravene til lydnivå fra faste installasjoner er relativt strenge, og her er det ikke alltid så lett å oppfylle dem, sier Anders Homb.

Han og kollegene i Sintef Byggforsk er ofte inne som sakkyndige i tvistesaker.

– Da ser vi ofte at dette er oversett. Det er viktig at produsentene også er fullt klar over dette. Og det er en gjennomgående utfordring med vegghengte sisterner – det er ikke noe som gjelder én enkelt produsent, peker Homb på.

Problem bare på lettvegg

– Der hvor det monteres på murt eller støpt vegg, har vi ikke opplevd problemer. Men der det monteres inne i en lettvegg, må man faktisk ha en ekstravegg for å dempe lyden mot naborom.
Han peker på at det er mulig å unngå konflikten med en smart planløsning. For eksempel hvor toalettene legges rygg mot rygg eller mot en annen type rom som ikke er støyømfintlig. Det handler om hva arkitekten planlegger.

Lettvegghengt 2 761VEGGHENGT: I nye bygg henges sisternene gjerne på veggen.

Ett svar til “Lettvegghengt toalett støyer for naboene”

  1. per Oløav Sæther sier:

    Monter Stativet med sisterna utenpå vegg. Deretter kan sisterna kles inn. Det har jeg bestandig gjort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse