loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Reidar Mueller i konsulentselskapet Varde Hartmark har gjennomført en bransjeanalyse av Rørentreprenørenes medlemmer og nære bransjer.

RørNorge-bedrifter bedrer lønnsomheten

Synnøve Prytz Berset / 2016-02-26 08:05:04

– Å drive kostnadseffektivt og billigst mulig har blitt viktigere for medlemsbedriftene i RørNorge, sier Reidar Mueller i konsulentselskapet Varde Hartmark.

Mueller har gjennomført en bransjeanalyse av Rørentreprenørenes medlemmer og nære bransjer og kan fortelle at om man sammenligner årets analyse med fjorårets, har medlemsbedriftene svakere omsetningsvekst i 2014 enn i 2013 sammenlignet med bransjen ellers.

– For øvrig er det gjennomgående bedre lønnsomhets- og nøkkeltallsutvikling på flere områder for medlemsbedriftene, kommenterer han.

To positive hovedtrender

Ifølge Mueller er det to hovedtrender som begge er positive for medlemsbedriftene i Rørentreprenørene: De store bedriftene ser ut til å ha blitt mer bevisste på viktigheten av å tjene penger, og ikke ensidig fokusere på vekst og å vinne de største oppdragene uten at det ligger inne forsvarlige marginer for å tjene penger. Samtidig kan det se ut til at bedriftenes tidligere negative kostnadsutviklingstrend er i ferd med å snu og tilpasse seg hva som er forsvarlig.

– Ledernes fokus på å ha en lavest mulig fast kostnadsbase ser ut til å ha blitt mer fremtredende. Å drive kostnadseffektivt og billigst mulig har blitt viktigere for å ha handlefrihet til å kunne tjene penger når den underliggende veksten eller etterspørselen uteblir, sier han.

– Er det noe, ut i fra resultatene, Rørentreprenørene bør jobbe med for å styrke medlemsbedriftene?

– Stimulere og støtte opp under kompetansetilretteleggende tiltak og fora for erfaringsutveksling, beste praksis og prosesser for læring av de beste på virksomhetskritiske områder. Likeså oppdatering samt tilgjengeliggjøring av innsikt om forventet markedsutvikling, endringer i konkurransen og konsekvensene av dette, råder Mueller.

Flest bedrifter på Østlandet

– Hva tror du ligger bak de store regionale forskjellene i forhold til betalingsanmerkninger, lønnsomhet og antall medlemsbedrifter?

– Antall betalingsanmerkninger, og det høye tallet på Østlandet skyldes i hovedsak få bedrifter. Ellers er det å forvente at antallet betalingsanmerkninger er høyere på Østlandet enn ellers, gitt at det er flere selskaper som er lokalisert her.

Når det gjelder lønnsomheten syntes ikke konsulentselskapet det er så store forskjeller i 2014 totalt sett, men innslaget av bedrifter er klart større på Østlandet, noe som også påvirker variasjonene i nøkkeltallene.

– Disse har jo hatt en god utvikling i lønnsomheten siste årene. Et større antall medlemsbedrifter på Østlandet følger også logisk av at aktivitetsnivået og befolkningsgrunnlaget er større, og dermed mange flere medlemsbedrifter som er lokalisert der det er oppdrag og arbeidskraft, sier Mueller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse